fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Uwielbiam proste receptury na ciasta, dlatego przepis na ciasto z rabarbarem to właśnie jeden z tych, który świetnie sprawdza się w mojej kuchni. Ekspresowe, bez ubijania piany z białek, wyrasta na proszku do pieczenia. To jeden z wypieków, które można przygotować, udając się z wizytą do znajomych lub kiedy to nas odwiedzają niezapowiedziani goście. Albo gdy po prostu przyjdzie nam znienacka ochota na coś słodkiego do kawy. Rabarbar jest dostępny praktycznie przez całe lato, pomarańcze można kupić zawsze i wszędzie. Jeśli jednak ich zabraknie, wystarczy zwykły sok pomarańczowy z kartonika. Zobaczcie jak zrobić ciasto rabarbarowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Ciasto z rabarbarem to w zasadzie kolejna wariacja na temat ucieranego ciasta. Przygotowuję je według sprawdzonej, bazowej receptury, choć oczywiście z drobnymi modyfikacjami. W ten sam sposób robiłam już ciasto z truskawkami oraz ciasto z jagodami. Sok pomarańczowy możecie zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, albo jogurtem, maślanką… Wtedy otrzymacie ciasto nieco bardziej wilgotne, odrobinę cięższe. W wersji zdrowszej takie ciasto warto upiec na razowej, pszennej mące. Jednak oczywiście to pieczone na zwykłej, białej, tortowej, będzie najlepiej się prezentować i najpiękniej wyrośnie.

Jako ciekawy dodatek proponuję też 100 g orzechów włoskich lub pistacji, albo migdałów w słupkach czy nerkowców. Ciekawa jestem, którą wersję składu wybierzecie :).

Zobacz też
Chleb pszenny na zakwasie

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem łatwe do zrobienia, bo wystarczy zmiksowanie składników, bez ubijania piany z białek. Smaczne ciasto z rabarbarem, które można też upiec na mące razowej oraz w wersji bez mleka, z dodatkiem soku z pomarańczy.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 55 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto z rabarbarem
Liczba porcji: 1 tortownica ok. 21-24 cm
Kalorie: 200kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 5 łodyg rabarbaru (pokrojony na plasterki o grubości ok. 2 cm; jeśli ma grubą skórkę, można go obrać)
  • 3 jajka (małe; można zastąpić 2 dużymi)
  • 100 g masła (½ kostki; miękkie)
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa typ 400-450 dla najlepszej puszystości, razowa lub orkiszowa dla niskiego indeksu glikemicznego)
  • ¾ szklanki cukru (polecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ)
  • ½ pomarańczy (tylko skórka starta na tarce o drobnych oczkach)

Do dekoracji

  • cukier puder (przesiany przez sitko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło ucieramy na puszysty krem na wysokich obrotach miksera.Krok 2. Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy mikserem, aż składniki się połączą.Krok 3. Do miski z kremem maślanym wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego jaja.
  • Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z pomarańczy i wanilię. Całość ucieramy przez ok. 3 minuty, na średnich obrotach miksera.
  • Dodajemy do masy rabarbar i skórkę z pomarańczy, a całość mieszamy chwilę łyżką.
  • Przelewamy masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, kaszą manną lub bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  • Pieczemy ciasto z rabarbarem przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy; jeśli patyczek jest wilgotny, kolejną próbę przeprowadzamy po 5 minutach).
    W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
  • Gotowe ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, żeby ze wszystkich stron do tortownicy miało dostęp chłodniejsze powietrze.
  • Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, dekorujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ciasto z rabarbarem bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  2. Ciasto z rabarbarem bez jajek - każde 1 jajko trzeba zastąpić 1 łyżką zmielonych w młynku elektrycznym lub blenderze nasion lnu złocistego (jasne) lub siemienia lnianego (ciemne), zalanych wcześniej 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia.
  3. Zakalec – jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 120g | Kalorie: 200kcal (10%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 91mg (4%) | Potas: 272mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 395IU (8%) | Witamina C: 10.7mg (13%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyrosło i jak smakowało Wam ciasto z dodatkiem rabarbaru. Bardzo jestem ciekawa :).

15 komentarzy
  • Przekażę to mojej mamie, który uwielbia surowy rabarbar! 😉
    Nie ma za co. Nie wiem czy mam w tej sprawie coś do gadania, ale lepiej Ci w tych włosach (na tym filmiku, czyli tych ciemniejszych). Wyglądasz po prostu młodziej i tak jakoś energetycznej (masz więcej życia w sobie). No i do tak ładnego, różowego koloru skóry (a może to wina kafelków za plecami?;]) lepiej pasują ciemne włosy. Gadam jak jakiś znawca, hehe 🙂

  • Na surowo to trzeba być hardcorem ;)))). Dzięki za komplement. Jak patrzę na ten kolor włosów to nie mogę się zdecydować czy do niego wrócić, czy zostać przy jaśniejszych, które mam teraz, a które widać w najnowszym, nakręconym kilka dni temu filmie o malinach.

  • Dokładnie tak, jednoosobowa działalność gospodarcza, zwykłe składki na ZUS, z których nic i tak nie dostanę i odkładanie na własną rękę. Trzymam w takim razie kciuki za Ciebie :).

  • Aha xD Mam jeszcze pytanie… Jak u Ciebie wygląda sprawa z emeryturą? No bo skoro tak zarabiasz i nigdzie nie pracujesz, to pewnie sama płacisz składki bądź odkładasz „coś” 🙂
    Jak to jest? Bo zawsze mnie to ciekawiło właśnie…
    PS Może ktoś wejdzie na mojego bloga? taka-sytuacja.blogspot.com Co prawda nie jest on kulinarny, ale może komuś się spodoba 🙂 No i przepraszam za spam, ale też chciałbym pracować i robić jednocześnie to, co kocham :]
    Pozdrawiam (bardzo) pozytywną kucharkę!

  • Pięknie i naturalnie wyglądasz w tym filmiku! Aż ciężko na przepisie się skupić. Zazdroszczę Ci, że robisz to co kochasz, a jednocześnie na tym zarabiasz i to Twoja praca 🙂 Życzę Tobie jeszcze wielu pysznych wypieków!
    No a ciasto bardzo proste, a to kocham najbardziej. Rabarbar lubię tylko w ciastach i różnego rodzaju deserach. Dziwię się, jak niektórzy mogą go jeść „na surowo”;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom