W sezonie na jagody nie może nie pojawić się u mnie ciasto z jagodami. W moim kulinarnym repertuarze po prostu nie może zabraknąć tego wypieku i choć raz muszę go przygotować! Taki placek z jagodami jest miękki i puszysty. Od ciasta z truskawkami, oprócz owocowego dodatku, odróżnia go wykorzystanie w recepturze wody zamiast jogurtu. Przygotowane z nazbieranych własnoręcznie jagód, ciasto jagodowe cieszy podwójnie. Zwłaszcza gdy w pobliskich lasach tych owoców jest z reguły jak na lekarstwo! Przyjemności samego zbierania i przebywania na świeżym powietrzu może towarzyszyć miła rozmowa z babcią i jej siostrą. Od lat wspominam opowieści mojej mamy o wyjazdach wakacyjnych do jej babci, a mojej prababci. Niejeden raz słyszałam o pysznych jagodziankach pieczonych w węglowej kuchni, a teraz, po wielu latach, wreszcie udało mi się podczas rodzinnego wyjazdu dotrzeć w tamte strony.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Warto czasem wybrać się w taką wyprawę do lasu, w trampkach lub kaloszach i chustce na głowie. Można zapomnieć na chwilę o braku zasięgu w telefonie czy rozładowanej baterii w notebooku. Zamiast tego pośmiać się, że w codziennej gonitwie zapominamy o takich miejscach, w których pierwszeństwo ma przyroda. Za to tutejsi mieszkańcy, z dala od wielkiego miasta, nie muszą codziennie sprawdzać swoich skrzynek mailowych czy załatwiać spraw przez telefon. Mogą za to spokojnie pójść do lasu, nazbierać jagód i spędzić czas na rozmowach z najbliższymi.
Placek z jagodami jak za dawnych lat
Choć świat idzie do przodu i również na wieś wkraczają z impetem nowe technologie, pewne sprawy wciąż pozostaną niezmienione. Warto wiedzieć, że jagody nie biorą się ze straganu, mleko z kartonika, a nawet z dwiema 80-latkami można porozmawiać o miłości, trudnych wyborach życiowych i pośmiać się z dowcipów. A potem, po powrocie do domu, upiec ciasto z jagodami i popić ulubioną kawą lub herbatą.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki świeżych jagód (umyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku)
- 1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo osobno 1 łyżka)
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki wody mineralnej gazowanej (zamiast wody można wykorzystać mleko, maślankę, kefir lub jogurt naturalny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 200 g masła (1 kostka)
- miąższ z ½ laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- cukier puder (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
- Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
- Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
- Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania wodę z sokiem z cytryny lub jogurt.
- Połowę jagód mieszamy z masą za pomocą łyżki.
- Wykładamy masę na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
- Pozostałe jagody układamy na wierzchu ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z jagodami z piekarnika.
- Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy moje ciasto jagodowe przypadło Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może zrobiliście je z dodatkiem innych owoców?
upieklam ciasto z dodatkiem wody. 180 stopni przez 1h.. niestety jagody opadły mi na dno, plus zakalec. chciałabym upiec ponownie bo wygląda fantatycznie na Twoich fotkach. jakiś pomysł co robię niewlasciwie;)?
a i bez termoobiegu:)
Dodałam pod listą składników link do porad o zakalcu. Mam nadzieję, że trochę rozjaśni sprawę :). A jaką miało konsystencję? Taką jak na filmie?
Jeżyny, truskawki, pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, borówkę amerykańską… To bardzo uniwersalna receptura.
Oprócz jagód, co jeszcze byś poleciła ? pozdrawiam 🙂
It turned out GREAT! I baked it last night, and it’s already half gone! My whole family had it for breakfast this morning. They all say thank you!
[..YouTube..] It turned out GREAT! I baked it last night, and it’s already half gone! My whole family had it for breakfast this morning. They all say thank you!
Tak, ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakuje i dziękuję za odpowiedź 🙂
Może jest tylko troszkę tłuste, ale to może być wynik tego, że dałam troszkę więcej jogurtu.
Pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda prześlicznie i smakowicie. Właśnie pokusiłam się o jego przyrządzenie. Wyjęłam wcześniej masło z lodówki, wydawało mi się, że jest wystarczająco miękkie. Masa wyglądała na leciutko zważoną. Teraz je piekę i wygląda już normalnie. Zobaczymy, mam nadzieję, że się uda, bo mam na nie straszną ochotę 🙂
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za fantastyczny przepis.
Będzie dobrze, też mi się tak kiedyś zrobiło i po upieczeniu nie było nawet śladu po tym, że w trakcie przygotowań coś poszło nie tak :).
Thanks for testing my recipes :). I hope this cake will be amazing for you too :).
[..YouTube..] Thanks for testing my recipes :). I hope this cake will be amazing for you too :).
I made the cold cheesecake with yogurt and it was AMAZING! It has cooled down here today, so I’m firing up the oven and making this blueberry cake tonight!
Thanks for the great recipes! 🙂
Sorry for the English – but my Polish is much stronger verbally than it is written (I left Poland when I was very young).
[..YouTube..] I made the cold cheesecake with yogurt and it was AMAZING! It has cooled down here today, so I’m firing up the oven and making this blueberry cake tonight!
Thanks for the great recipes! 🙂
Sorry for the English – but my Polish is much stronger verbally than it is written (I left Poland when I was very young).
Oczywiście :).
[..YouTube..] Oczywiście :).
myślisz, że mogę zamienić jagody na wiśnie? akurat mam w lodówce 😉
[..YouTube..] myślisz, że mogę zamienić jagody na wiśnie? akurat mam w lodówce 😉
Nie musi, może być posmarowana tłuszczem i obsypana mąką albo bułką tartą. Ale z papierem wygodniej :).
[..YouTube..] Nie musi, może być posmarowana tłuszczem i obsypana mąką albo bułką tartą. Ale z papierem wygodniej :).
pychotka:) czy tortownica musi być wyłożona papierem ?
[..YouTube..] pychotka:) czy tortownica musi być wyłożona papierem ?
Hahaha, też czasem warto wyjść z tego założenia, bo sylwetka może poczekać, a owoce są najlepsze w sezonie :).
mmmniam…zaraz lece do slepu zeby zrobic te pysznosci:)
[..YouTube..] mmmniam…zaraz lece do slepu zeby zrobic te pysznosci:)
Tak :). Tak samo jest w przypadku bakalii.
[..YouTube..] Tak :). Tak samo jest w przypadku bakalii.
Czy obsypanie jagód mąką zapobiega ich opadaniu na dno?
[..YouTube..] Czy obsypanie jagód mąką zapobiega ich opadaniu na dno?
Zrobiłam dzisiaj „ciasto truskawkowe” z borówką amerykańską zamiast jagód, z jogurtem 🙂 sylwetka później, najpierw ciasto 😀
mniam, wyglada super! kradnę przepis :))
First 😀 Robie podobne, ale to też będzie pewnie bardzo smaczne ! 😀
[..YouTube..] First 😀 Robie podobne, ale to też będzie pewnie bardzo smaczne ! 😀
Będzie jutro przepis na kabaczek, mam przygotowany film :).
Poniedziałek jest deszczowy. Jagody w lesie.a kabaczki rosną na potęgę. Co z nimi można zrobić – oprócz sprezentowania przyjaciołom? Dziękuję za podpowiedź.
wygląda bardzo zachecająco, wieki nie jadłam jagód…a zjadłabym…hmm! Rozmażyłam się, zoastał jeszcze kawałek…? 🙂
dla takiego ciasta pobrudziłabym i trzy ściereczki..
Pobrudź dwie, jedną już pomazaną mogę Ci odstąpić 😉
Po przerwie wracam do blogowego życia… i robię mniam!
Następnym razem, jak zostaniesz sama z takim cudnym całym plackiem dla siebie, to daj znać 🙂 się może wproszę na kawałek 😉
Wygląda smakowicie! Pozdrawiam!
Rewelacyjny. Prosty i przepyszny, to lubie 🙂
Tak już kolejny raz przeglądam i nie widzę przepisu na syrop… Nie ma go, czy to ja mam problemy ze wzrokiem? 😉 A poza tym ciasto niesamowicie kuszące!
Nie ma przepisu na syrop, bo używam gotowego, kupionego podczas ostatnich wakacji w Bułgarii :). Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, woda różana plus środki konserwujące.
alez pysznie wyglada ten placek…..
Pozdrawiam 🙂
Zaraz mnie skręci z głodu na takie widoki! ;D Bardzo do mnie przemawia taki placek 🙂
Komarko, a u mnie takie placki były dwa :D. Jeden miał pojechać do Chocianowa w ramach podziękowania za całosezonowe dostawy jagód od mojej „teściowej”. Ale „mąż”, z którym ostatnio mam same problemy, oczywiście zapomniał zabrać. Więc wyszło na to, że jeden placek zjadłam praktycznie sama.
Pyszne ciacho:)
Aż zabieram się do pieczenia dla mojego mężusia:P