Są sprawdzone receptury, których nie zmieniam od lat. Proporcje, które zawsze się sprawdzają, liczba gramów mąki przypadająca na tłuszcz, liczba gramów masła przypadająca na mąkę, jajka… Są też takie jak ta na ucierane ciasto z owocami, która za każdym razem daje możliwość przygotowania nieco innego, w dodatku bardzo prostego wypieku. Kilka stałych reguł i możliwość kilku modyfikacji. Ciasto z jabłkami. Klasyka w wielu odsłonach: szarlotka, jabłecznik, biszkopt z jabłkami, wiewiórka… i najprostsze ciasto ucierane, które wyrasta na proszku do pieczenia.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Bardzo lubię ten najprostszy zestaw proporcji. Jako jeden z wilgotnych składników można wykorzystać w nim wodę, mleko, jogurt naturalny, śmietanę, maślankę lub oranżadę, a nawet gazowany napój, bez „procentów” lub z dodatkiem alkoholu, który zabąbelkuje w trakcie pieczenia i pomoże ciastu wyrosnąć. Dzięki drobnym modyfikacjom, za każdym razem można upiec ciasto w podobny sposób, ale uzyskać wypiek o trochę innej konsystencji lub nucie smakowej. A moje ciasto z jabłkami? Dodam do niego pachnące przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Trochę zimowo, prawda?
Letnia nuta w moim cieście z jabłkami to nowe Somersby, o smaku jeżynowym czyli Blackberry, choć klasyczne, jabłkowe, też będzie tu idealnie pasować. Somersby Blackberry to nowy smak, który właśnie trafia do polskich sklepów. Jest słodkie, to taki przyjemny napój alkoholowy na nadchodzące, cieplejsze dni i miła odmiana dla tych, którzy lubią nowości. Przypomina mi trochę smak oranżady z dawnych lat, kiedy stało się po nią w kolejce do sklepu, a w siatce czekały butelki na wymianę. Osobiście jestem fanką Somersby o smaku jabłkowym, ale Blackberry, takie dobrze schłodzone i z lodem, też okazuje się miłym kompanem podczas przesiadywania w pierwszych, wiosennych promieniach słońca na tarasie, z kawałkiem ciasta w ręce.
Ciekawa jestem czy mieliście już okazję go spróbować, a w ramach współpracy z producentem będziemy mieć dla Was jeszcze jeden poradnik na blogu oraz szybkie rozdanie (tylko dla pełnoletnich Widzów i Czytelników) niespodzianek :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 6 jabłek (nieduże, obrane, bez ogryzków, pokrojone na połówki)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (przesiana; typ 400-450 dla najlepszego efektu konsystencji, a najniższy indeks glikemiczny będzie mieć mąka orkiszowa, do wyrastających ciast najlepiej typ 630.)
- ¾-1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 300 g masła (1,5 kostki miękkie, o temperaturze pokojowej)
- ½-¾ szklanki Somersby Apple lub Blackberry* (im bardziej soczyste jabłka, tym mniej Somersby; w wersji bezalkoholowej można zastąpić sokiem z pomarańczy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 ziarna ziela angielskiego (wcześniej roztłuczone w moździerzu)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- miąższ z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo 1 łyżeczka startej skórki z cytryny)
- 1 szczypta soli
Do dekoracji (do wyboru)
- cukier puder
- polewa czekoladowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa – przepis
- Zakalec - jak powstaje i jak mu zapobiec
Jak zrobić
- Miękkie masło miksuję za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
- Dodaję cukier i ucieram, aż połączy się z masłem.
- Dodaję jajka (po jednym), cały czas ucieram, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijam, dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodaję, w trzech partiach, do masy masłowej, za każdym razem rozmiksowując na gładko. Pomiędzy każdą turą mąki, soli i proszku dolewam stopniowo Somersby.
- Ucieram mikserem aż do gładkości.
- Wykładam masę na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
- Połówki jabłek nacinam gęsto nożem (ale nie kroję ich na plasterki!) i delikatnie wciskam w masę.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 140 °C (termoobieg) lub 160 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia wbijam w środek ciasta drewniany patyczek – jeśli jest suchy, można wyjąć ciasto z jabłkami z piekarnika.
- Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiam do ostudzenia, nie wyjmując z foremki, stawiając w miejscu, w którym do spodu tortownicy będzie miało dostęp powietrze. Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy i posypuję cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wygląda smakowicie, chyba się skusze 😛
ciasto wygląda pięknie!
po donatach i ciastach trzeba będzie pobiegać XD
A czym można by było zastąpić piwo?
Ciasto wygląda tak apetycznie, że sam Lord Somersby chętnie by je
skonsumował;-)
nie rozumiem, czemu tak malo osob oglada pozytywna kuchnie…
Jak widzę połączenie jabłka i ciasta to od razu wiem, że to coś dla mnie,
będę testował przepis, dzięki Doroto za pomysł na alternatywną wersję
„szarlotki” 😉
Ciasto z jabłkami, które wyrasta na #Somersby. Klasyczne Apple lub nowe
Blackberry 🙂 #przepis #kuchnia #stayopenminded