fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Są sprawdzone receptury, których nie zmieniam od lat. Proporcje, które zawsze się sprawdzają, liczba gramów mąki przypadająca na tłuszcz, liczba gramów masła przypadająca na mąkę, jajka… Są też takie jak ta na ucierane ciasto z owocami, która za każdym razem daje możliwość przygotowania nieco innego, w dodatku bardzo prostego wypieku. Kilka stałych reguł i możliwość kilku modyfikacji. Ciasto z jabłkami. Klasyka w wielu odsłonach: szarlotka, jabłecznik, biszkopt z jabłkami, wiewiórka… i najprostsze ciasto ucierane, które wyrasta na proszku do pieczenia.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Bardzo lubię ten najprostszy zestaw proporcji. Jako jeden z wilgotnych składników można wykorzystać w nim wodę, mleko, jogurt naturalny, śmietanę, maślankę lub oranżadę, a nawet gazowany napój, bez „procentów” lub z dodatkiem alkoholu, który zabąbelkuje w trakcie pieczenia i pomoże ciastu wyrosnąć. Dzięki drobnym modyfikacjom, za każdym razem można upiec ciasto w podobny sposób, ale uzyskać wypiek o trochę innej konsystencji lub nucie smakowej. A moje ciasto z jabłkami? Dodam do niego pachnące przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Trochę zimowo, prawda?

Letnia nuta w moim cieście z jabłkami to nowe Somersby, o smaku jeżynowym czyli Blackberry, choć klasyczne, jabłkowe, też będzie tu idealnie pasować. Somersby Blackberry to nowy smak, który właśnie trafia do polskich sklepów. Jest słodkie, to taki przyjemny napój alkoholowy na nadchodzące, cieplejsze dni i miła odmiana dla tych, którzy lubią nowości. Przypomina mi trochę smak oranżady z dawnych lat, kiedy stało się po nią w kolejce do sklepu, a w siatce czekały butelki na wymianę. Osobiście jestem fanką Somersby o smaku jabłkowym, ale Blackberry, takie dobrze schłodzone i z lodem, też okazuje się miłym kompanem podczas przesiadywania w pierwszych, wiosennych promieniach słońca na tarasie, z kawałkiem ciasta w ręce.

Zobacz też
Tarta z wiśniami

Ciekawa jestem czy mieliście już okazję go spróbować, a w ramach współpracy z producentem będziemy mieć dla Was jeszcze jeden poradnik na blogu oraz szybkie rozdanie (tylko dla pełnoletnich Widzów i Czytelników) niespodzianek :).

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Łatwe i smaczne ciasto z jabłkami z dodatkiem Somersby lub soku pomarańczowego, którego nie trzeba specjalnie dekorować. Ciasto z jabłkami, a właściwie połówkami jabłek gęsto ponacinanych nożem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkiem
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 249kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 6 jabłek (nieduże, obrane, bez ogryzków, pokrojone na połówki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (przesiana; typ 400-450 dla najlepszego efektu konsystencji, a najniższy indeks glikemiczny będzie mieć mąka orkiszowa, do wyrastających ciast najlepiej typ 630.)
  • ¾-1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 300 g masła (1,5 kostki miękkie, o temperaturze pokojowej)
  • ½-¾ szklanki Somersby Apple lub Blackberry* (im bardziej soczyste jabłka, tym mniej Somersby; w wersji bezalkoholowej można zastąpić sokiem z pomarańczy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 ziarna ziela angielskiego (wcześniej roztłuczone w moździerzu)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • miąższ z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo 1 łyżeczka startej skórki z cytryny)
  • 1 szczypta soli

Do dekoracji (do wyboru)

  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis przygotowany we współpracy z marką Somersby.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Zakalec - jak powstaje i jak mu zapobiec

Jak zrobić

  • Miękkie masło miksuję za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
  • Dodaję cukier i ucieram, aż połączy się z masłem.
  • Dodaję jajka (po jednym), cały czas ucieram, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijam, dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodaję, w trzech partiach, do masy masłowej, za każdym razem rozmiksowując na gładko. Pomiędzy każdą turą mąki, soli i proszku dolewam stopniowo Somersby.
  • Ucieram mikserem aż do gładkości.
  • Wykładam masę na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
  • Połówki jabłek nacinam gęsto nożem (ale nie kroję ich na plasterki!) i delikatnie wciskam w masę.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 140 °C (termoobieg) lub 160 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia wbijam w środek ciasta drewniany patyczek – jeśli jest suchy, można wyjąć ciasto z jabłkami z piekarnika.
  • Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiam do ostudzenia, nie wyjmując z foremki, stawiając w miejscu, w którym do spodu tortownicy będzie miało dostęp powietrze. Gdy wystygnie, wyjmuję z tortownicy i posypuję cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 249kcal (12%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 71mg (24%) | Sód: 171mg (7%) | Potas: 123mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 535IU (11%) | Witamina C: 1.9mg (2%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami

 

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami
8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom