Ciasto wiewiórka przepis | Dorota Kamińska

Ciasto wiewiórka

„Pieczona wiewiórka”? Moi znajomi nie wierzyli, że odważę się przygotować takie danie. Z tajemniczym uśmiechem zapewniałam, że zrobię pieczoną wiewiórkę, w dodatku z orzechami. Na szczęście nie jest to potrawa podobna do pieczonych w Peru świnek morskich. Zobaczcie jak zrobić ciasto wiewiórka! Podobno funkcjonuje również pod nazwą dziad cynamonowiec.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Pieczone w piekarniku. „Rudy” kolor i ciemniejsze, brązowe akcenty wypiek zawdzięcza orzechom włoskim, natomiast jego suchość przełamują jabłka. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem i można podawać. Jesienią, w towarzystwie przyjaciółek i filiżanki dobrej herbaty, ciasto wiewiórka uprzyjemni nam długie, chłodne wieczory.

Ciasto-wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka, znane też jako dziad cynamonowiec, jeśli zrobi się je z cynamonem. Pyszne ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto wiewiórka, cynamonowy dziad, wiewiórka
Liczba porcji: 1 blaszka ok. 24 x 35 cm
Kalorie: 166kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (lepiej zastąpić ksylitolem)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekane)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jajka ubijam z cukrem na gładko.
  • Dosypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Delikatnie mieszam łyżką, żeby połączyć składniki.
  • Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewam olej. Dokładnie łączę z orzechami i jabłkami.
  • Masę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 30 minut.
  • Upieczone i ostudzone ciasto dekoruję przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Można upiec ciasto na większej blaszce - wtedy wyjdzie trochę niższe
  2. Jak przygotować bakalie do ciasta
  3. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Calories: 166kcal (8%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 8g (12%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sodium: 63mg (3%) | Potassium: 88mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 10g (11%) | Vitamin A: 50IU (1%) | Vitamin C: 1.1mg (1%) | Calcium: 22mg (2%) | Iron: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Cukier puder, lukier lub polewa z białej czekolady. A może potem do przełożenia krem z bitej śmietany i mascarpone? To dopiero byłoby luksusowe ciasto! Wyobrażacie sobie ten smak? Można byłoby nawet przygotować je w okrągłej tortownicy i zaserwować jako urodzinowy wypiek. W efekcie rozmarzyłam się i planuję, czy może nie upiec takiej wersji „na bogato”…

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam ciasto wiewiórka. Zaskoczył Was jej smak? A może jednak inne jabłkowe wypieki lepsze?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

93 komentarze
  1. Uwielbiamy to ciasto!! Dzięki za przypomnienie przepisu. W wersji „ulepszonej” polecam z masą cappucino z jajek ubijanych na parze 🙂

  2. Zrobiłam według tego przepisu- pyyyyycha! Przecięłam ciasto na pół i dodałam masę krówkową- polecam dla łasuchów 😉

  3. Dziękuję za zamieszczenie tego przepisu. Daaawno temu go robiła, zgubiłam przepis szukałam i nic, aż do teraz. Ciasto oczywiście upiekłam, wyszło jak zawsze świetne. Mam dodatkowe pytanie, czy może wiesz jaka jest kaloryczność tego cudeńka w 100g?

    1. Policz sobie kaloryczność dodawanych produktów i podziel. Wyjdzie Ci mniej więcej kaloryczność. Pomocna jest stronka ileważy.pl.

  4. to jedyne ciasto które mi wychodzi, polewam je polewą czekoladową, a czasem przekładam masa budyniowa

  5. to jest tzw ciasto amerykańskie , warto dodac starta skorke pomarańczy lub cynamon nie jest wtedy takie mdle w smaku!w smaku lepsze jest na drugi dzien

  6. [..YouTube..] to jest tzw ciasto amerykańskie , warto dodac starta skorke pomarańczy lub cynamon nie jest wtedy takie mdle w smaku!w smaku lepsze jest na drugi dzien

  7. Fajnie, że się udało :). Ja z kolei dzisiaj spędziłam trochę czasu nad jabłecznikiem, ale dopiero jutro będę kroić bo już za późno na ciasto ;).

  8. [..YouTube..] @jaarekparf Fajnie, że się udało :). Ja z kolei dzisiaj spędziłam trochę czasu nad jabłecznikiem, ale dopiero jutro będę kroić bo już za późno na ciasto ;).

  9. Przed chwilą je upiekłem i świetnie wyrosło. Naprawdę super przepis. Po pierwsze bo ciasto robi się błyskawiczne, po drugie jest bardzo proste w wykonaniu, a po trzecie znakomicie smakuje – nie jest za słodkie, a smaki jabłek i orzechów świetnie się ze sobą mieszają.

  10. [..YouTube..] Przed chwilą je upiekłem i świetnie wyrosło. Naprawdę super przepis. Po pierwsze bo ciasto robi się błyskawiczne, po drugie jest bardzo proste w wykonaniu, a po trzecie znakomicie smakuje – nie jest za słodkie, a smaki jabłek i orzechów świetnie się ze sobą mieszają.

  11. [..YouTube..] ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, robi sie je błyskawicznie, pieknie wyrosło, a u mnie jest wyczynem, bo żadne ciasto nigdy mi nie wyrasta!zamiast jabłek, których nie miałam dodałam rodzynki, a na wierzch dałam polewę czekoladową!myslę, ze przełożone powidłem byłoby jeszcze smaczniejsze!ciasto jest w sam raz na pogaduchy przy kawie

  12. można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.

  13. [..YouTube..] można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.

  14. [..YouTube..] dzieki za szybka odpowiedź, zabieram sie za pieczenie, potem napisze jak mi poszlo 🙂

  15. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia
    dzieki za szybka odpowiedź, zabieram sie za pieczenie, potem napisze jak mi poszlo 🙂

  16. [..YouTube..] @milenasymilenasy można upiec to ciasto bez jabłek, tylko wtedy albo przełożyć kremem lub dżemem, albo nasączyć ponczem lub syropem, żeby nie było suche. Rodzynki też powinny pomóc.

  17. [..YouTube..] czy konieczne sa jabła bo ich nie mam, a chce zrobic to ciasto dzisiaj?mozna j czmys zastąpic, rodzynkami np?

  18. nudne i za malo slodkie mimo ze trzymalam sie prze[isu. Nic nadzwyczajnego.
    Jesli juz publikowac to jakies godne uwagi przepisy, wyprobowane, sekrety slynnych kucharzy i piekarzy, a nie przecietne ciasto.
    Zrobilam bardzo slodka polewe bo nudne to ciasto jak flaki z olejem

  19. Olej mieszałam łyżką,oczywiście rzepakowy-Kujawski,ten podobno najlepszy:)Ciasto się udało ale nie było takie pulchne jak to Twoje:)

  20. A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.

  21. [..YouTube..] A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.

  22. [..YouTube..] @danielek70001 A olej mieszałeś łyżką czy mikserem? Jeśli to był zwykły, rzepakowy, po wymieszaniu łyżką nie powinien zgęstnieć. Czy ciasto ostatecznie się udało? W takiej sytuacji można zawsze delikatnie rozrzedzić wodą, ale bardzo ostrożnie i stopniowo.

  23. Nie wiem dlaczego ale po dodaniu oleju moje ciasto zrobiło sie bardzo gęste.Ciężko było je wymieszac z jabłkami i orzechami i wylać na blachę.Może olej nie taki jak trzeba?

  24. [..YouTube..] Nie wiem dlaczego ale po dodaniu oleju moje ciasto zrobiło sie bardzo gęste.Ciężko było je wymieszac z jabłkami i orzechami i wylać na blachę.Może olej nie taki jak trzeba?

  25. Witam serdecznie.
    Ciasto jest rewelacyjne, bardzo dziękuję za przepis.
    Teraz wraz z 6-cio letnim synkiem co weekend pieczemy nowe ciasto
    a nasza kuchnia również stała się „pozytywna”.
    Pozdrawiamy. Kamila i Matuś.

  26. [..YouTube..] Witam serdecznie.
    Ciasto jest rewelacyjne, bardzo dziękuję za przepis.
    Teraz wraz z 6-cio letnim synkiem co weekend pieczemy nowe ciasto
    a nasza kuchnia również stała się „pozytywna”.
    Pozdrawiamy. Kamila i Matuś.

  27. Właśnie skończyliśmy piec wiewiórkę, jeszcze gorąca a już spróbowana. Pycha. Szybko i bez kłopotu.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/IMG0000.jpg[/img]

  28. Pani Doroto ile ja się nabiedziłam z różnymi ciastami! Nic mi nigdy nie wychodziło….z wyjątkiem zakalca oczywiście 🙂 Ale dzielnie próbowałam „podtruwając” co sobotę każdego kto miał nieszczęście wpaść mi w ręce. No i już miałam się poddać kiedy odkryłam Pozytywną Kuchnię. No i w końcu!!!!! Udało się marchewkowe a teraz mam na stole wiewiórkę,która wygląda jak u Pani na zdjęciu i jest pyszna :-)) Jak tak dalej pójdzie to się porwę na sernik!

  29. Polecam gorąco, rzeczywiście fantastyczne ciasto 🙂 robiłam z tego przepisu wielokrotnie i faktycznie: może dziś zrobię po raz kolejny:)

    1. Jabłka winne są soczyste, twarde, kwaśnawe, ale jednak czuć w nich odrobinę słodyczy. Te papierówki, które dała mi w niedzielę teściowa, nadawałyby się, więc pewnie Twoje też :).

  30. To ciasto nie skusiło mnie za bardzo składnikami i wyglądem, ale postanowiłam spróbować i upiekłam. I stało się jednych z ulubionych. Jest po prostu fantastyczne! 🙂

  31. Wiewióreczka została zrobiona, wyszła pyszna. szybko się robi i również szybko zniknęła.
    Następnym razem zrobię wersje wypasioną z rodzynkami i kremem.
    Pozdrawiam.)

  32. Pyszna wiewióreczka:-) Na moim stole gościła w sobotę i zniknęła błyskawicznie;-) I tak myślę o wersji świątecznej… przełożonej kremem budyniowym… niam…
    Biedny tylko mój mąż, bo mikser odmowił posłuszenstwa i musialam go zagonic do ubijania;-)

  33. piekłam wiewiórkę nie wiedząc, że to wiewiórka :))) po wierzchu proponuję nutellą posmarować i migdały położyć, a do środka rodzynek dorzucić, to się wypaśna wiewiórka nazywa :)))

  34. Znam to ciasto w trochę innej postaci, u mnie się nazywa „meduza”, samo ciasto wygląda tak samo ale na wierzch się daje budyń gotowany na soku z ananasa z puszki, na budyń osączonego ananasa i na to się wylewa tężejącą galaretkę żółtą. Naprawdę pyszne!

  35. Jest nieścisłość w orzechach: w przepisie piszesz, że posiekane, w filmiku mówisz, że zmiksowane (nie wiem, co to znaczy, „miksować” to przecież „mieszać”), a widać starte. To jak w końcu?
    Ja posiekałam. I prawie się wściekłam przy tym (NIE ZNOSZĘ siekać orzechów).

    1. Dlatego ja posiekałam w blenderze. A w filmach zdarza mi się przejęzyczać na różne sposoby, to nie pierwszy raz ;). Orzechy z blendera wyszły trochę drobniejsze niż posiekane nożem. Za to nie musiałam się wściekać :).

  36. Ciasto jadlam u kogos i bardzo mi smakowalo, nazwa tez fajna. 🙂 Ale i tak najbardziej wymiata Twoj longsleeve. 🙂 Cudowny! Robiony na zamowienie, czy kupiony? Pozdrawiam!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)