Ciasto truskawkowe pole przepis | Dorota Kamińska

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne wypieki

Widziałam różne receptury bazujące na kruchym cieście, ale chciałam przygotować wersję fit, bezglutenową. Przetestowałam pieczenie ciasta szpinakowego bez mąki, z dodatkiem ciecierzycy, ale słabo wyrosło i zdecydowałam, że musi być na mące orkiszowej i basta. Kombinowałam zbyt długo, w filmie chciałam pokazać kilka wersji, a ostatecznie uznałam, że lepiej będzie polecić Wam jedną, konkretną recepturę. Zamiast jasnego spodu z ciasta kruchego proponuję czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli. Oba placki można upiec jednocześnie i złożyć eleganckie, kolorowe ciasto truskawkowe pole.

Jeśli znacie już inne moje ciasto szpinakowe – leśny mech – być może udało Wam się spróbować go z kremem jogurtowym. To bardzo łatwa do zrobienia masa, choć czasochłonna, bo gęsty, grecki jogurt odsącza się na sicie. Pamiętajcie o wypiciu serwatki – jest zdrowa i szkoda się jej pozbywać :). Zamiast kremu jogurtowego można oczywiście zrobić krem z bitej śmietany, jeśli wolicie klasyczne wypełnienie, które również świetnie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Dajcie znać, jaką wersję wybierzecie :).

5 od 1 osoby
Ciasto truskawkowe pole
Ciasto truskawkowe pole
Przygotowanie
8 godz. 30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
9 godz.
 
Ciasto truskawkowe pole to efektowne ciasto ze szpinakiem na czekoladowym spodzie, przekładane kremem jogurtowym i udekorowane truskawkami, upieczone na bazie mąki orkiszowej i czerwonej fasoli i słodzone ksylitolem.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto truskawkowe pole
Liczba kalorii: 285 kcal
Liczba porcji: 16 kwadratowa forma o boku 23 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto czekoladowe
  • 225 g czerwonej fasoli (ugotowana lub z puszki, odcedzona z zalewy)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • ½-¾ szklanki cukru (polecam ksylitol)
Ciasto szpinakowe
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1⅔ szklanki mąki orkiszowej
  • ¾-1 szklanka cukru (polecam ksylitol)
  • 2 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Krem jogurtowy
  • 800 g jogurtu greckiego (przez noc odcedzony na sicie wyłożonym papierowym ręcznikiem)
  • szklanki soku z limonki lub cytryny
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
  • 5 g agaru (lub 10 g żelatyny)
Dodatkowo
  • 20 dużych truskawek (ok. 500 g; w 9 truskawkach pozostawione szypułki i odcięte końce; pozostałe truskawki pokrojone w grubszą kostkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto truskawkowe pole - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Zakalec - jak mu zapobiegać
  2. Krem jogurtowy lub krem z bitej śmietany - jak zrobić
Ciasto truskawkowe pole - Jak zrobić
Ciasto szpinakowe
  1. Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam na gęstym sicie.
  2. Wszystkie składniki, oprócz mąki, miksuję w blenderze lub za pomocą miksera - rozmiksowując najpierw jajka z cukrem, następnie cienką strużką wlewając olej, a na koniec dodając pozostałe składniki.
  3. Dodaję mąkę i delikatnie mieszam, do połączenia składników.
Ciasto czekoladowe
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze do połączenia.
Pieczenie obu ciast
  1. Przekładam masy do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką/bułką tartą/kaszą manną. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) na 30 minut. Po upieczeniu, do tzw. suchego patyczka, wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
  2. Ciasto szpinakowe przekrawam na 2 placki na ⅓ jego wysokości. Cieńszy placek rozkruszam.
Krem jogurtowy
  1. Agar lub żelatynę rozpuszczam w garnku, na średnim ogniu, w soku z limonki lub cytryny, dokładnie mieszając. Zdejmuję z ognia.
  2. Do masy dodaję 1 łyżkę odcedzonego jogurtu i dokładnie mieszam.
  3. Łyżka po łyżce, dodaję do masy kolejne porcje jogurtu oraz ksylitolu, rozmiksowując za każdym razem za pomocą miksera.
Składanie ciasta
  1. Połowę kremu wykładam na czekoladowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam szpinakowym plackiem.
  2. Drugą połowę kremu wykładam na szpinakowy placek i posypuję pokrojonymi w kostkę truskawkami. Przykrywam rozkruszonym ciastem.
  3. Dekoruję ciasto truskawkami i odstawiam na ok. 2 godziny do schłodzenia w lodówce.
Wartości odżywcze
Ciasto truskawkowe pole
Wielkość porcji (1 kawałek (ciasto słodzone cukrem i pokrojone na 16 części))
Liczba kalorii 285 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 43mg 14%
Sód 86mg 4%
Potas 405mg 12%
Węglowodany ogółem 41g 14%
Błonnik 2g 8%
Cukry 25g
Białko 9g 18%
Witamina A 45.2%
Witamina C 25.5%
Wapń 15.5%
Żelazo 10.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciasto truskawkowe pole
Ciasto truskawkowe pole

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Dzień dobry, ciasto bardzo efektowne, ale skład nie jest fit. W przepisie użyte jest 1,5 szklanki oleju czyli 3 tys kalorii, a cukru 2 szklanki! zamiana cukru na ksylitolu, twarogu na jogurt i użycie szpinaku czy fasoli nie uczyni z tego ciasta fit przepisu przy takim składzie.

    1. Dzień dobry, dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Dla mnie ciasto fit to nie tylko takie, które ma mało kalorii, jest beztłuszczowe lub bezcukrowe, ale też takie, które ma przemyślany skład, jest lepszą wersją klasycznego wypieku. Tutaj mamy nieutwardzony olej roślinny zamiast masła, więc mniej tłuszczów nasyconych. Mąkę orkiszową i ksylitol, więc niższy indeks glikemiczny. Jogurt zamiast bitej śmietany, więc dużo mniej laktozy, a do tego korzystne dla jelit bakterie jogurtowe. Kalorie niebawem będę wyliczać dla wszystkich przepisów z truskawkami, jakie dotychczas opublikowałam, więc będzie komplet informacji.

  2. 4 raz robię leśny mech o za każdym razem wychodzi mi zakalec.. 55minut pieczenia 1,5 godziny pieczenia i to samo… Noe wiem czy to wina piekarnika czy moja…

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)