fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto snickers

Ciasto snickers

Ciasto snickers

Kiedy kończy się sezon na świeże owoce, do mojej kuchni wkraczają desery jesienno-zimowe, choć wiele z nich można nazwać całorocznymi. Dookoła unosi się zapach czekolady, imbiru i cynamonu, a świeże truskawki czy maliny ustępują miejsca owocom ze słoiczków oraz bananom i orzechom. Czekoladowe inspiracje można znaleźć wszędzie, a sprawdzone połączenia smakowe wykorzystywać, tworząc nowe, smakowite receptury. Ciasto snickers według mojego przepisu to właśnie taka inspiracja.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Na ciasto snickers pełno jest różnorodnych receptur w internecie. Każde jest inne i z pewnością wszystkie wyjątkowo smaczne, ale moja propozycja jest najlepsza, bo nie tylko prosta, nie wymagająca użycia miksera, ale też najbardziej zbliżona w smaku do słynnych batoników: dwa lub trzy czekoladowe placki czekoladowe przełożone kremem z dodatkiem masła orzechowego, do tego warstwa kajmaku i całe orzeszki ziemne. Do pełni szczęścia całość trzeba polać polewą z mlecznej czekolady.

Ciasto snickers  w wersji lżejszej i cięższej

Możecie, zamiast ciasta ucieranego, upiec lżejszy biszkopt czekoladowy. Mleczną czekoladę zastąpić tą zdrowszą, gorzką. Zamiast tłustego mascarpone wykorzystać krem jogurtowy, wzbogacony smakiem masła orzechowego. Możecie posiekać drobno orzechy, żeby utrzymały się w lżejszej wersji ciasta.

Zobacz też
Babka parzona

Możecie też przygotować je tak jak ja. Upiec, przełożyć, odczekać aż stężeje. Zaparzyć kawę, usiąść przy oknie i wypatrywać pierwszych liści spadających z drzew.

Ciasto snickers

Ciasto snickers

Ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego, mascarpone i orzeszkami ziemnymi oraz kajmakiem, inspirowane smakiem i składem popularnych batoników, z polewą z mlecznej czekolady.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: ciasto snickers
Liczba porcji: 12
Kalorie: 663kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub razowa; przesiana)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Warstwa krówkowa

  • 400 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 100 g orzechów ziemnych (prażone, niesolone)

Krem

  • 500 g mascarpone (można zastąpić innym serem kremowym)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego (można wykorzystać masło orzechowe naturalne lub smakowe)

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zakalec - jak go uniknąć
  2. Polewa czekoladowa - przepis

Jak zrobić

Ciasto

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (gór+dół) lub 160 °C (termoobieg).
  • Składniki suche na ciasto mieszam w misce, za pomocą łyżki, ze składnikami mokrymi, łącząc całość w jednolitą masę.
    Ciasto snickers - przepis - krok 1
  • Masę wykładam równo na dnie blaszki (25 x 35 cm lub 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
    Ciasto snickers - przepis - krok 2
  • Piekę ciasto przez ok. 20-25 minut (blaszka 25 x 35 cm) lub ok. 50 minut (blaszka 23 x 23 cm), do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto snickers - przepis - krok 3
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
    Ciasto snickers - przepis - krok 4
  • Wystudzone ciasto wyjmuję z blaszki i kroję na 2 (z wypieku z blaszki 25 x 35 cm uzyskamy placki o wymiarze 12,5 x 17,5 cm) lub 3 (z wypieku z blaszki 23 x 23 cm uzyskamy placki o wymiarze 23 x 23 cm) placki.
    Ciasto snickers - przepis - krok 5

Przygotowanie kremu

  • Serek mascarpone mieszam z masłem orzechowym za pomocą łyżki, do połączenia składników.
    Ciasto snickers - przepis - krok 5

Przygotowanie masy krówkowej

  • Masę kajmakową łączę z orzechami ziemnymi w misce, mieszając łyżką.
    Ciasto snickers - przepis - krok 6

Przekładanie ciasta

  • Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Na jednym placku ciasta rozsmarowuję równo krem z mascarpone i masła orzechowego.
    Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Krem z mascarpone i masę krówkową dzielę na 2 równe części.
    Na jednym placku ciasta rozsmarowuję pierwszą część kremu.
    Ciasto snickers - przepis - krok 7
  • Wersja dla 2 placków o wymiarach 12,5 x 17,5 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam warstwą masy krówkowej z orzechami ziemnymi. Całość przykrywam drugim plackiem i delikatnie dociskam wierzch, wyrównując powierzchnię ciasta.Wersja dla 3 placków o wymiarach 23 x 23 cm: Warstwę kremu z mascarpone przykrywam pierwszą częścią masy krówkowej. Przykrywam drugim plackiem ciasta, powtarzam czynności z drugą częścią kremu i masy, przykrywam trzecim plackiem ciasta, delikatnie dociskając.
    Ciasto snickers - przepis - krok 8

Dekorowanie polewą

  • Wierzch dekoruję czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
    Ciasto snickers - przepis - krok 9
  • Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia. Kiedy kremy zgęstnieją i całość nabierze sztywności, można pokroić.
    Ciasto snickers

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 663kcal (33%) | Carbohydrates: 50g (17%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 48g (74%) | Tłuszcze nasycone: 22g (138%) | Cholesterol: 104mg (35%) | Sód: 99mg (4%) | Potas: 266mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 31g (34%) | Witamina A: 1025IU (21%) | Wapń: 137mg (14%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, na którą wersję się zdecydujecie. Wybierzecie tę lżejszą czy cięższą?

Ciasto snickers
Ciasto snickers
2 komentarze
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom