Ciasto Shrek przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek, podobnie jak wszystkie ogry, ma warstwy. I z pewnością nie śmierdzi jak cebula ;). To wypiek na biszkopcie z dodatkiem oleju i mąki ziemniaczanej. Możecie też, jeśli wolicie, do przygotowania spodu wykorzystać oczywiście recepturę na biszkopt jasny, bez proszku do pieczenia. Jest to ciasto dość mocno pracochłonne i wymaga sporo czasu oczekiwania na tężenie poszczególnych warstw. Jednak zapewniam, że efekt jest wart starań! Przy odrobinie skupienia upieczecie je bez problemu. Zobaczcie jak zrobić ciasto Shrek: delikatne, o cytrynowo-pomarańczowym posmaku, efektowne, w zielonych barwach.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na wypieki

Ciasto Shrek – przepis przysłała mi jedna z Czytelniczek (dziękuję i pozdrawiam!). W zasadzie nie wprowadzałam do niego wielkich modyfikacji. Jedyna rzecz, którą urozmaiciłam to 1 opakowanie galaretki cytrynowej w zamian za 1 opakowanie agrestowej (dodałam galaretkę cytrynową do śmietany). Dzięki temu w cieście są dwa lekko kontrastujące ze sobą smaki.

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Najlepsze ciasto Shrek czyli zielone ciasto z galaretką, bitą śmietaną i delicjami, warstwowe, lekko kwaskowate, o orzeźwiającym smaku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 1 hour
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto shrek
Liczba porcji: 1 prostokątna forma o wymiarach 24x35 cm
Kalorie: 173.7kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny albo kilka kropel aromatu do ciast
  • 1 szczypta soli

Zielona masa

  • 1 l soku o zielonym kolorze (np. z zielonego banana; może być z domieszką jabłka i/lub kiwi)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (na każdym opakowaniu znajduje się informacja, że jest to duża porcja przeznaczona na ¾ l mleka)

Biała masa

  • 500 g śmietanki kremówki (36%)
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej lub cytrynowej (na opakowaniu znajduje się informacja, że jest to porcja przeznaczona na 500 ml płynu)
  • ¾ szklanki gorącej wody

Dodatkowo

  • 2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
  • 800 ml gorącej wody
  • 2 opakowania ciastek typu delicje

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę, następnie dosypuję cukier i ubijam aż się rozpuści.
  • Dodaję żółtka, aromat i olej, delikatnie mieszam łyżką. Stopniowo dosypuję mąkę, cały czas delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
  • Wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę przez ok 25-30 minut aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry.
  • UWAGA: Absolutnie nie otwieram piekarnika, bo to, co wyrosło, natychmiast bezpowrotnie opadnie! Po upieczeniu nie odrywam ciasta od papieru - zapobiegnie to rozpływaniu się po bokach wierzchniej warstwy galaretki.
  • W 1,5 szklanki soku rozpuszczam budynie. Zagotowuję w garnku pozostały sok, dolewam budyniową mieszankę i ponownie zagotowuję, cały czas mieszając.
  • Na ostudzony biszkopt wlewam gorącą zieloną masę, wygładzam powierzchnię i odstawiam do ostygnięcia. Następnie jedną obok drugiej układam delicje.
  • 1 opakowanie galaretki rozpuszczam w ¾ szklanki gorącej wody i odstawiam do ostudzenia.
  • Ubijam śmietankę za pomocą miksera (nie za długo, żeby nie wyszło masło!), dodaję ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, nadal ubijam.
  • Wlewam śmietankę na ułożone na cieście delicje, odstawiam do stężenia.
  • 2 zielone galaretki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody, odstawiam do wystudzenia. Ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę wylewam na białą masę na cieście.
  • Ciasto Shrek trzymam w chłodnym miejscu aż wierzchnia warstwa całkowicie stężeje, następnie kroję i podaję. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Bita śmietana - przepis
  2. Piana z białek - jak ubić

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 173.7kcal (9%) | Carbohydrates: 18.17g (6%) | Białko: 6.2g (12%) | Fat: 8.8g (14%) | Tłuszcze nasycone: 4.43g (28%) | Cholesterol: 50.1mg (17%) | Sód: 55.7mg (2%) | Potas: 116.73mg (3%) | Fiber: 0.43g (2%) | Cukier: 10.63g (12%) | Witamina A: 284.5IU (6%) | Witamina C: 11.6mg (14%) | Wapń: 25.3mg (3%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Shrek ma orzeźwiający, cytrynowo-agrestowy smak. Pięknie wygląda na talerzu! Pyszne ciasto, prawda? :).

Zobacz też
Ryż na mleku

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wam je przygotować. Bardzo jestem ciekawa i wierzę, że podbiło serca Wasze i bliskich!

150 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom