fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto półfrancuskie

Ciasto półfrancuskie

  • do rogalików, bułek, pasztecików i paluchów
  • na trzy sposoby: drożdżowe, śmietankowe lub serowe
  • pracochłonne, za to wynagradzające wysiłek po upieczeniu
Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie to podstawa wypieku rogalików, pasztecików, paluchów i bułek. Można je przygotować na kilka sposobów. W przypadku każdego z nich, podobnie jak w cieście francuskim, najpierw do masy mączno-jajecznej kilkakrotnie wwałkowuje się masło lub sieka składniki nożem jak w cieście kruchym. Potem można rozwałkować cieniej i przygotować wypieki. Wałkując masło z ciastem drożdżowym, uzyskuje się ciasto półfrancuskie drożdżowe. Wykorzystując masę śmietankową z mąki, jajek i śmietany, przygotowuje się ciasto półfrancuskie śmietankowe. Siekając masło w cieście serowym z mąki, jajek i twarogu, uzyskuje się ciasto półfrancuskie serowe. Zobaczcie przepis jak je zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Jak zrobić ciasto kruche

Ciasto półfrancuskie drożdżowe wymaga czasu. Pomiędzy poszczególnymi wałkowaniami powinno chłodzić się w lodówce. Potem od razu, z siłą, trzeba je znów wałkować. 

Przepis na ciasto półfrancuskie

Najszybciej przygotowuje się wersję z serem, a najdłuższego leżakowania wymaga ciasto na bazie śmietany. Drożdżowe, dzięki powolnemu wyrastaniu w chłodzie, jest idealnym ciastem na rogaliki, znanym jako baza do przygotowania pysznych rogali świętomarcińskich.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Ciasto półfrancuskie drożdżowe – przepis krok po kroku. Idealne, listkujące się w trakcie pieczenia ciasto półfrancuskie powoli wyrastające w lodówce, na drożdżach.
4.53 from 19 votes
Przygotowanie: 8 hours 30 minutes
Razem: 8 hours 30 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie drożdżowe, drożdżowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 1 kg ciasta (ok.)
Kalorie: 363.3kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej; do wwałkowania w ciasto)
  • miąższ z ½ laski wanilii

Masa drożdżowa

  • szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 50 g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suszonych)
  • 1 szklanka mleka (ciepłe)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (stopione)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

Mieszanie składników na drożdżowe ciasto półfrancuskie

  • Mleko mieszam z cukrem i świeżymi, rozkruszonymi drożdżami, dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość, po wymieszaniu, uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania i podwojenia objętości.
    Jeśli korzystam z drożdży suchych (instant), nie przygotowuję rozczynu, tylko wszystkie składniki, poza jajkiem i masłem, rozcieram w misce za pomocą łyżki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 1
  • Wlewam rozczyn do miski z mąką, solą i ziarenkami wanilii. Rozcieram całość za pomocą łyżki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 2
  • Wbijam do miski z masą jajko i zagniatam ciasto, łącząc wszystkie składniki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 3
  • Do ciasta dodaję stopione masło i zagniatam całość przez ok. 10 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 4
  • Nadaję ciastu kształt prostopadłościanu, zawijam w folię i odstawiam na 60 minut do lodówki, do schłodzenia.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 5

Wałkowanie i składanie

  • Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm (staram się podsypywać jak najmniej mąki).
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 6
  • Miękkie masło rozsmarowuję na powierzchni ciasta.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 7
  • Składam krótsze boki ciasta „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach 10 x 15 cm.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
  • Sklejam dokładnie boki.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - krok 10
  • Rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 15 cm wydłużam o 2 cm, bok 10 cm wydłużam o 17 cm).
    W trakcie wałkowania staram się podsypywać jak najmniej mąki.
    Wstawiam do lodówki na 30 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
  • Składam ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 8
  • Rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 27 x 17 cm (bok 9 cm wydłużam o 18 cm).
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 9
  • Składam ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 9 x 17 cm.
    Wstawiam do lodówki na 45 minut.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe
  • Powtarzamy czynności z punktów 7 i 8 dwukrotnie, pomijając ostatnim razem 45 minut chłodzenia.
  • Szczelnie zawijam ciasto folią i wstawiam do lodówki na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) do powolnego wyrastania.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 12
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję cienko, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach ok. 60-70 cm x 35-40 cm i wykorzystuję do przygotowania rogalików lub pasztecików, krojąc je w odpowiednie kształty zgodnie z przepisem.
    Ciasto półfrancuskie drożdżowe - przepis - krok 13
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 363.3kcal (18%) | Węglowodany: 39.1g (13%) | Białko: 6.4g (13%) | Tłuszcze: 20.2g (31%) | Tłuszcze nasycone: 12.4g (78%) | Cholesterol: 67.9mg (23%) | Sód: 182.2mg (8%) | Potas: 119.9mg (3%) | Błonnik: 1.5g (6%) | Cukier: 4.9g (5%) | Witamina A: 634IU (13%) | Wapń: 41.4mg (4%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do wszelkich przygotowywanych na szybko ciasteczek i rogalików, gdzie wymagana jest elastyczność ciasta, świetnie nada się ciasto półfrancuskie serowe. Wystarczy kilka minut, żeby je posiekać i zagnieść, potem wałkowanie i można nadziewać, rolować, sklejać, wycinać kształty foremką.

Klasyczne ciasto na pierogi

Ciasto półfrancuskie serowe

Ciasto półfrancuskie serowe – przepis krok po kroku. Idealne serowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z białym serem i jajkiem.
4.72 from 7 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie serowe, serowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 1 kg ciasta (ok.)
Kalorie: 359.9kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g mąki (pszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana)
  • 300 g sera białego (łagodny w smaku, dobrze odciśnięty na sicie)
  • 300 g masła (dobrze schłodzone)
  • 1 jajko (małe, rozmiar S)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z koźlarzy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić domowy twaróg

Jak zrobić

Siekanie mąki z masłem na serowe ciasto półfrancuskie

  • Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy lub w dużej misce.
  • Dodaję ser i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi). Gdyby ser okazał się zbyt suchy i ciasto trudno się wyrabiało, można rozrzedzić je 2 łyżkami śmietany.
  • Wałkuję ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego serowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 359.9kcal (18%) | Węglowodany: 23.9g (8%) | Białko: 7.2g (14%) | Tłuszcze: 26.3g (40%) | Tłuszcze nasycone: 16.1g (101%) | Cholesterol: 85.9mg (29%) | Sód: 330.2mg (14%) | Potas: 76.5mg (2%) | Błonnik: 0.8g (3%) | Cukier: 0.9g (1%) | Witamina A: 815.5IU (16%) | Wapń: 39.1mg (4%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najdłużej leżakujące ciasto półfrancuskie śmietanowe, na które trzeba poczekać aż 12 godzin! Łatwe do zagniecenia.

Maślankowe ciasto na pierogi - krok 2

Ciasto półfrancuskie śmietanowe

Ciasto półfrancuskie śmietanowe – przepis krok po kroku. Idealne śmietankowe ciasto półfrancuskie przygotowane poprzez posiekanie mąki z masłem, a następnie zagniecenie z żółtkami, śmietaną i jajkiem.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 12 hours
Chłodzenie: 12 hours
Razem: 12 hours 10 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Francuska, Polska
Przepis na: ciasto półfrancuskie śmietankowe, ciasto półfrancuskie śmietanowe, śmietankowe ciasto półfrancuskie, śmietanowe ciasto półfrancuskie
Liczba porcji: 800 g ciasta (ok.)
Kalorie: 361.88kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mąki (pszenna typ 400-500 lub orkiszowa typ 500-650 dla niższego indeksu glikemicznego; przesiana)
  • 100 g kwaśnej śmietany (12-18% tłuszczu)
  • 225 g masła (dobrze schłodzone)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę i masło siekam nożem lub drewnianą łopatką na stolnicy.
  • Dodaję żółtka, śmietanę i jajko i szybko zagniatam ciasto (o konsystencji jak ciasto na pierogi). 
  • Przekładam ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 12 godzin w chłodne miejsce.
  • Wałkuję schłodzone ciasto na grubość ½ cm, kroję w pożądane kształty, wypełniam nadzieniem.
  • Rogaliki, ciastka lub paszteciki z ciasta półfrancuskiego śmietanowego, posmarowane rozkłóconym jajkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piekę przez ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ciastek i ilości nadzienia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 361.88kcal (18%) | Węglowodany: 24.375g (8%) | Białko: 5.125g (10%) | Tłuszcze: 27.25g (42%) | Tłuszcze nasycone: 16.5g (103%) | Cholesterol: 136.25mg (45%) | Sód: 221.375mg (10%) | Potas: 70.25mg (2%) | Błonnik: 0.75g (3%) | Cukier: 0.5g (1%) | Witamina A: 875IU (18%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 34.1mg (3%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, które ciasto półfrancuskie postanowicie przygotować. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jakie były rezultaty! Według mnie warto zrobić pracochłonną wersję drożdżową, ma cudowną konsystencję po upieczeniu! Z pewnością zachwyci Was swoim smakiem!

6 komentarzy
  • 3½ szklanki mąki pszennej (przesiana)
    50 g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suszonych)
    1 szklanka mleka (ciepłe)
    ciasto sie z tego nie
    zrobi, co to za proporcje?

  • Kochana Pani Dorotko.
    Moja kochana małżonka Teresa wkrótce będzie obchodzić imieniny. Postanowiłem zrobić Jej … „prezenta” – jak mawia Ferdek Kiepski, takiego kulinarnego „suwenira” w postaci wypieku własnego wyrobu przez 40 lat kochającego męża. Jestem dolnoślązakiem (studiowałem w Poznaniu) ale uwielbiam rogaliki marcińskie. Zatem padło na ciasto półfrancuskie. „Wlazem” do neta i znalazłem Pani przepis i bardzo fajny film podglądowy. Faceci, to wzrokowcy więc nie powinna Pani być zdziwiona. Ładna kobitka, uwielbiane ciasto, no i … dokonałem wyboru. O niłym tembrze głosu nie wspominajac. Tez mam taki radiowy głos, jak mawia moja … kochan(k)a.
    O godz. 05.00 zerwałem się cichutko do kuchni, odważyłem wszystkie składowe i … zaczęło się. Po półgodzinnym ugniataniu wsadziłem ten kawał plasteliny do lodówki. I do … wyrka. Przerazony obudziłem sie o 07.30 i lece do lodówki a tam moje ciasto prawie że wylazło z dolnej półki. Wiec zaczałem jej szybko ugniatac masować , klepać , potem rozłozyłem na płasko ale to nie wyszedł pklacek 30×15 tylo 60 x 40 ledwo na stolnicy sie zmieściło. szybko zagniotłem na 3 i po namysle znowu na trzy i dla pewności jeszcze raz na trzy i abarotna do lodówki I ponownie do … koja. Tak wykończony przespałem wyjście mojej kochanej do jej kochanej mamusie. O godz. 09.00 lekko zaniepokojony zaglądam do lodówki, której nie mogę … otworzyć bo moje ciasto się „przyspawało” i nie chciało drzwi otworzyć. „Siłom” wdarłem się do środka i znowu, ciasto na stolnice a sam do lodówki żeby oskrobać z pozostałości po moim cieście. Zanim się z tym uporałem, ciasto zdążyło ponownie wyrosnąć, więc zaczął się kolejny … bój. Zagniotłem, wyklepałem, wcisnąłem i kolejny raz zagniotłem w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje i znowu w trzy zwoje. Tym razem do lodówki włożyłem już w brytfance żeby znowu nie musieć dokonywać … włamania. Moja Tereska wraca o godz. 15.00 mam nadzieję, że do tego czasu uporam się z tym prezentem. Chociaż zaglądnąwszy do lodówki muszę stwierdzić, że nadal … rośnie. Teraz szybko na rower i jadę do sklepu po gotowy mak w puszcze. jak wrócę zacznę wypiekać. Poinformuję o sukcesie jak tylko będzie to możliwe. Pani Fan – Wiesław.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom