Ciasto na naleśniki przepis na ciasto naleśnikowe | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki

  • uniwersalne do naleśników na słodko i słono
  • idealne również na krokiety
  • bez miksera, do zrobienia naleśników w 25 minut
Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki u mnie w domu rodzinnym zawsze robiło się na oko. Pamiętam, że ważna była jedynie objętość mleka: zawsze 500 ml. Do tego mama wbijała 1-2 jajka i dosypywała mąkę na oko. Mieliśmy doskonałą, małą patelnię żeliwną do ich smażenia. Aż łza mi się kręci w oku na samo wspomnienie! Pokażę Wam dziś jak zrobić ciasto naleśnikowe krok po kroku, ale już według nieco innej receptury.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na naleśniki na słodko i słono

Można je wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych nadzień. Jeśli na słodko, możecie delikatnie dosłodzić również samą surową masę. Ale nie ma obowiązku :).

Przepis na ciasto na naleśniki

Ciasto jest elastyczne i nie wyczuwa się w nim za mocno smaku jajek. A wiem, że m. in. z tego powodu nie wszyscy lubią klasyczne crepes. Usmażycie cienkie naleśniki, które będą elastyczne, smaczne i nie przywrą do patelni. Zamiast 3 jajek wystarczą 2 sztuki.

Ciasto na naleśniki przepis

Ciasto na naleśniki

Przepis na ciasto na naleśniki czyli podstawowa receptura jak zrobić ciasto naleśnikowe krok po kroku. Według podanych proporcji można usmażyć eleganckie, cienkie naleśniki na słodko lub wytrawnie.
5 z 4 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: naleśniki
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 115kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mleka (można odlać 2 łyżki mleka i zastąpić je 2 łyżkami kwaśnej śmietany lub jogurtu)
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1¼-1½ szklanki mąki (najpierw dodaję mniej i w razie potrzeby dosypuję stopniowo w trakcie mieszania ciasta)
  • 2 jajka (duże, rozmiar L)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy wymieszanym z 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii; do naleśników na słono cukier pomijam)
  • 1 łyżka oleju
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wodę i mleko wlewam do miski, dodaję pozostałe składniki. Ubijam ręczną trzepaczką, mikserem lub miksuję w blenderze, aby wszystko się połączyło.
    Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, ale jednocześnie być na tyle gęste, żeby bez problemu ściąć się na patelni.
    Można odstawić je na 15 minut, żeby odpoczęło, potem wymieszać znowu przed nalaniem na patelnię i dopiero wtedy smażyć.
  • Rozgrzewam teflonową lub ceramiczną patelnię delikatnie posmarowaną olejem lub masłem klarowanym. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej pierwszy naleśnik się nie uda.
    Wlewam na środek ciasto w takiej ilości, żeby średnica koła utworzonego ciasta była mniej więcej połową średnicy patelni. Przechylam patelnię tak, aby rozprowadzić ciasto równomiernie po całym dnie.
  • Smażę na średnim ogniu aż z wierzchu ciasto będzie całkowicie ścięte, a spód lekko zrumieniony. Obracam łopatką lub przerzucam w powietrzu.
    Dosmażam drugą stronę, a następnie odkładam na talerz, gdzie pomocnik nakłada dżemy, owoce, bitą śmietanę, polewy, syrop klonowy, cukier puder, cukier…

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
Przydatne poradniki:
  1. Naleśniki bezglutenowe – zwykłą mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową
  2. Naleśniki bez mleka – mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Bita śmietana – przepis

Na naleśniki możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji dodatków:
    • klasyczna, czyli tylko cukier lub cukier puder
    • z polewą czekoladową lub owocową
    • z bitą śmietaną
    • z owocami, np. ananasem, truskawkami, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami
    • naleśniki z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym
    • z bananem i masłem czekoladowym
    • naleśniki z serem
    • różne, pomieszane warianty powyższych 🙂

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 24 cm) | Kalorie: 115kcal (6%) | Węglowodany: 11g (4%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 30mg (1%) | Potas: 61mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 114IU (2%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 1µg (1%) | Wapń: 33mg (3%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 7mg (2%) | Fosfor: 61mg (6%) | Selen: 10µg (14%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto na naleśniki przepis

Moja mama zawsze robiła ciasto naleśnikowe na samym mleku, mące i jajkach. Do środka dolewała trochę oleju, a całość mieszała kręciołkiem. Ciekawa jestem, jaką nazwę ten przyrząd kuchenny nosił u Was :). Dajcie znać w komentarzach!

https://www.instagram.com/p/Bp_m92nl0zq/

Dodatek wody do naleśników nastąpił u nas w domu po raz pierwszy, kiedy rodzice kupili Thermomix. Potem robiliśmy naleśniki z prezenterskiego przepisu. Zwykła z kranu, ale najlepiej gazowana. Ciasto będzie bardziej puszyste. A dopiero gdy przeprowadziłam się do własnego mieszkania i zaczęłam pisać blog, postanowiłam stworzyć podstawowy przepis na ciasto na naleśniki dla Was :). Mam nadzieję, że będzie przydatny. Zwłaszcza w wersji z dodatkiem kwaśnej śmietany. Koniecznie spróbujcie! Piszcie koniecznie w komentarzach, z jakimi dodatkami lubicie najbardziej!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom