fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

  • z orzechami i żurawiną oraz ananasem
  • przełożone kremem lub bez dodatków
  • pięknie pachnie korzennymi przyprawami
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe 4 lata temu upiekła mi po raz pierwszy moja przyjaciółka Ania na Dzień Kobiet. Przygotowała ciasto z marchewki w prodiżu, bez żadnych dodatków. Po prostu wymieszała w misce wszystkie składniki, wlała masę do pojemnika, a potem wpadła do mnie z wizytą i gotowym ciastem. Pamiętam jak bardzo byłam wtedy zdziwiona, bo jak to? Ciasto z marchewką? Jakiś czas później, przeglądając starą „Kuchnię polską” znalazłam je pod nazwą piernik marchewkowy. Pokażę Wam dziś przepis na ciasto marchewkowe – jak zrobić krok po kroku. Z pewnością i Wy je polubicie!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Chociaż swoją popularność zawdzięcza modzie, która przyszła do nas z USA i Wielkiej Brytanii, nasze babcie najwidoczniej od dawna znały tę recepturę. Wyobrażam sobie, jak ścierały marchew ręcznie na tarce, żeby potem upiec ekspresowy piernik.

Przepis na ciasto marchewkowe

Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis. Prosty, bez użycia miksera, a przy okazji idealny na Boże Narodzenie. Przygotowane według niego ciasto z marchewką pięknie pachnie cynamonem, imbirem, goździkami. Przyjemnie chrupią w nim bakalie, a żurawina i skórka z pomarańczy przełamują słodycz delikatnie kwaskowatą nutą. I do tego ten krem i dekoracja! Jest efekt WOW?

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną oraz kremem z mascarpone. Eleganckie ciasto z marchewki z kremem, do przygotowania bez miksera, z dodatkiem ananasa do dekoracji.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z marchewki, ciasto z marchwi, piernik marchewkowy, piernik z marchewką, piernik z marchewki
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 538.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
  • 2 szklanki startej marchewki (ok. 2-3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki żurawiny lub żurawiny z wiśnią
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków

Krem

  • 750 g mascarpone
  • 100-200 g białej czekolady
  • 25-50 g masła lub śmietanki kremówki

Do dekoracji

  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 25 g migdałów ((około); w słupkach; można zastąpić całymi orzechami włoskimi)
  • kilkanaście sztuk całych owoców suszonej żurawiny
  • kilka listków świeżej mięty

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić krem budyniowy lub krem z mascarpone
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  3. Jak zrobić lukier
  4. Zakalec – jak go uniknąć?

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika). Wszystkie składniki na ciasto mieszam za pomocą łyżki w dużej misce.
  • Alternatywnie można też utrzeć całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera, następnie powoli dolewać olej, cały czas ucierając, na koniec dosypać mąkę, proszek i sodę, bakalie oraz dodać startą marchewkę i zmiksować.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto marchewkowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, mascarpone ucieram za pomocą łyżki z czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem lub śmietanką kremówką, a następnie przestudzoną.
  • Ciasto przekrawam na 2-3 placki (w zależności od uzyskanej wysokości). Przekładam kremem i odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.
  • Gotowe ciasto dekoruję ananasem, żurawiną i migdałami oraz miętą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 538.5kcal (27%) | Węglowodany: 33.67g (11%) | Białko: 10.17g (20%) | Tłuszcze: 40.17g (62%) | Tłuszcze nasycone: 21.17g (132%) | Cholesterol: 123.25mg (41%) | Sód: 192.17mg (8%) | Potas: 184.58mg (5%) | Błonnik: 1.67g (7%) | Cukier: 14.42g (16%) | Witamina A: 3094.6IU (62%) | Witamina C: 1.6mg (2%) | Wapń: 150mg (15%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto marchewkowe jadłam od tamtego czasu wielokrotnie. To jeden z wypieków, które coraz częściej spotykamy w polskich kawiarniach.

Piernik marchewkowy na całym świecie

Randka w zimowej scenerii Sopotu, zapach kawy i kawałek ciasta z lukrem, udekorowany jednym, całym orzechem, kosztowany na przemian z patrzeniem sobie głęboko w oczy. Spacer po zimnym Londynie i ta trudna miłość do miasta, które początkowo mnie rozczarowało, a potem postanowiłam jeszcze kiedyś tam wrócić. Kawałek ciasta na osłodę w Camden Town, gdzie wreszcie, pierwszy raz od wielu dni, wyszło dla mnie słońce. Podróż do USA i ciasto marchewkowe okropnie słodkie, jak wszystkie tamtejsze wypieki. Zjedzone gdzieś w drodze z Miami do San Francisco. Można powiedzieć, że zwiedzam z nim cały świat ;).

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Grudzień. Krótkie dnie i długie noce. Zapach ciasta unosi się w kuchni i wszystkich pokojach. Cynamon, imbir oraz goździki, których aromat niebawem utuli mnie do snu. Z głośnika cicho pobrzmiewają moje ulubione, świąteczne przeboje. Gdziekolwiek nie pojadę, najlepsze ciasto z marchewką i tak będzie zawsze w moim własnym domu.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe

Ciekawa jestem bardzo, czy również Wam udzieli się to uczucie spokoju i błogi stan. Towarzyszą mi zawsze, gdy w domu pachnie ciasto z marchwi. Przyrządzone „na bogato”, z kremem i bakaliami, a może bez dodatków? Czekam na komentarze, jak Wam wyszło i którą wersję wybraliście!

192 komentarze
  • Przepyszne ciasto 😀 potwierdzam, że trzeba uważać z ilością sody i przyłożyć się do jej dokładnego wymieszania bo w moim przypadku ilość była dobra ale chyba skupiła się w jednym miejscu bo wyrósł krater na środku ale i tak było wspaniałe 😀

  • Zrobiłam ciasto bez masy. Wyszło . Pyszne . Robiłam kilka razy i za każdym razem wychodzi ☺. Za którymś razem nie chciało mi się tarkowac marchewki wiec dodałam bardz dojrzałe banany. Wyszło jeszcze lepsze. Polecam i dziękuję za przepis.

  • Nie wiem co mnie podkusilo zeby skorzstac z tego przepisu
    tyle skladnikow i na marne. ZAKALEC
    Tak myslalam ze za duzo tluszczu, to ciasto plynie w masle.
    No coz 🙁

    • Nie płynie w maśle, bo to są akurat standardowe proporcje mąki i tłuszczu spotykane w wielu ciastach, więc błąd musiał tkwić w innym miejscu, chociaż oczywiście, standardowo, najłatwiej zwalić na przepis :).

  • Troche sie smuce, bo kiedys jak robilam (kilka razy) te ciasto to wyrastalo przepieknie. wczoraj wchodze tu na stronke i najpierw nie poznalam ze to TE MARCHEWKOWE, ktore niegdys robilam, no ale zrobilam samo ciasto bez kremu. i nie wyroslo tak pieknie:( troche wyroslo ale sporo opadło. jestem ciekawa czy zmienialas cos w skladnikach? pozdrawiam, Karolina

  • Jestem pod wrażeniem!!!!!!!!!!
    Jestem na tej stronie pierwszy raz i ku mojej radości przepisy są bardzo kompletne tzn podany np sposób nastawienia piekarnika czyli góra-dół czy np. termoobieg rzadko się zdarza taka informacja i to prowadzenie krok po kroku łał no super bo przecież nie każdy to urodzony cukiernik ………..Dodaję stronę do ulubionych !!!!!!!!!!!!!!

  • Ja robię ciasto marchewkowe z twojego starego przepisu i czasami wychodzi
    mi na dnie takie bardzo mokre, jakby zakalec.

  • @Anna gwiazzdkaa to jest wersja „na bogato”, ale przecież nikt nie broni
    pominięcia ananasa czy migdałów, a zamiast przekładania kremem możesz polać
    wierzch lukrem lub polewą albo i w ogóle niczym już nie dekorować i też
    będzie dobre :).

  • Hah wygląda wyśmienicie 🙂 chociaż dla mnie marchewka i tak pozostanie
    warzywem to nie zmienia to faktu ze sama z siebie jest dość słodka więc też
    i do takich słodkości się nadaje rewelacyjnie. Super przepis i bardzo fajna
    fryzurka masz na tym filmiku 🙂
    Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków:)

  • Jadłam ciasto marchewkowe w niemalże identycznym wydaniu i smak powalił
    mnie na kolana:) Proste w przygotowaniu a jakie pyszne !
    Dziękuję za przepis 😉 Pozdrawiam 🙂

  • nigdy w życiu nie jadłem ciasta marchewkowego, zawsze obawiałem się, że
    będzie smakowało jak tarta marchew ale chyba nie tyle zrobię co kupię w
    jakiejś kawiarni kawałek żeby spróbować, niestety ciasta nigdy mi się nie
    udają 🙂

  • A propos Twojej fryzury,Doroto,rzeczywiście lepiej Ci w długich.A może to tylko kwestia strzyzenia,chyba nie powinnas mieć mocno wycieniowanych.Na Twoim miejscu pomalowalabym włosy chna,może nawet tylko naturalną,by delikatnie przyciemnic je od połowy w dół.Chna włosów nie zniszczysz,ja właśnie malując poprawiłam swoje po zniszczeniu ich prostownica.Nie gniewaj się za bezpośredniosc,ale jesteś bardzo ładną dziewczyną i jakoś mi żal Twoich włosów,pozdrawiam:-)

  • #przepis na ciasto marchewkowe z żurawiną, orzechami, ananasem i kremem z
    mascarpone. Znacie ten smak? Lubicie?

  • robiłam pierwszy raz i jest przepyszne! lekko zmodyfikowałam przepis – dodałam tylko szklankę cukru, 2/3 szklanki oleju no i dodatkowo drobno posiekane bakalie ( morele, śliwki, orzechy ). pycha 🙂

  • Ciasto w piekarniku pierwszy raz. 40min minęło, delikatnie uchyliłam by wbić patyczek do szaszłyków… Nie musiałam wbijać, ledwo dotknęłam ciasta patyczkiem, już poczułam, że całe faluje… Tak więc siedzi w piekarniku dalej, zobaczę, co z tego wyjdzie… (piekę w gazowym) A jak nie wyjdzie? 🙁

    • Zdecydowanie 60 minut w piekarniku siedzieć musi 😀 . Właśnie wyłączyłam, patyczek idealnie suchy (no poza jednym kawałkiem marchewki, który się nadział 😀 ). Drzwiczki uchylone, wietrzy się i studzi… 🙂

  • Ciasto wyszło przepyszne! Sprawdza się idealnie podczas pisania pracy maturalnej !
    P.s.; Świetnie prowadzony blog !

  • Pani Doroto od roku pieke Pani ciasto marchewkowe za kazdym razem jest wysmienite. Dziekuje za ten przepis, z calego serca. Jest łatwy 🙂 Czy moze Pani coś swojego Polecic dobrego slodkiego badz obiadowego 🙂 bede wdzieczna za link itd. Dziekuje Pani jeszcze raz za ten przepis.

  • Witam , ciasto robiłam według powyższego przepisu , wszystko ładnie , pięknie urosło ale po 10 minutach ciasto opadło na cienki placek :(.. Nie wiem co sie stało :(… Nie dodalam sody( bo nie miałam) czy to było przyczyna mojego niepowodzenia?

  • zapomnialam o oleju! wlozylam juz „gotowa” mase do piekarnika po czym zaczelamm czytac komentarze i natrafilam na wzmianek o oleju i podskoczylam jak oparzona;) wlalam mase z powrotem do misy i dodalam olej mam nadzieje ze ciasto nie pojdzie do kosza;)…

  • Ja to ciasto po przekrojeniu, przekładam kremem karpatkowym z Delecty,na który wykładam wiśnie z kompotu.Wierzch ciasta polewam roztopioną czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi,które wcześniej prażę na suchej patelni.Ciasto przykrywam i na kilka godzin odkładam w chłodne miejsce.Smakuje wyśmienicie.Polecam spróbować.

  • Piekłam nie raz, pychotka 🙂 Nawet mój mąż, który nie lubi słodyczy zajada się nim bardzo. Nie przekładam ciasta żadną masą, dodaje do środka migdały (w płatkach), a że uwielbiam cynamon to dodaje całą torebkę 🙂 Polecam

  • Bardzo proszę o pomoc, ciasto jest rewelacyjne w smaku, 2 razy je piekłam i 2 razy nie chce odstawać od formy, wszystko się rozwala. Piekłam dłużej bo 1 godz i 10 min, proszę o pomoc bo chcę zrobić 3 razy i boję się ze znowu popełnię jakiś błąd a nie wiem co źle robię. Z góry ogromnie dziękuję

  • wedugl przepis zrobilam swietnie wyszlo nie bylo za slodkie i nawed mojej babci ktora ma cukrzyce nie zaszkodzilo godne polecenia ciasto swietne:D

  • Dzisiaj zrobiłam ciasto z tego przepisu. Wyszło super, chociaż troszkę z słodkie. Następnym razem wypróbuje rady Aurelii. Ale ogólnie pycha. A moja córcia podkrada się co 5 minut po następny kawałek 🙂

  • Zobaczyłam przepis i z mojej strony kilka uwag. 1) marchewki można natrzeć więcej, bo młoda marchew (z nacią) jest mniejsza, 2) temperaturę zwiększamy do 200 st. C na 20 min, jeżeli ciasto w środku pomimo 40 min pieczenia nadal jest surowe, 3) ciasto dla niektórych będzie za słodkie i wtedy cukier zastąpić lepiej większą ilością marchwi uważając by ciasto miało odpowiednią gęstość. Ja dla urozmaicenia dodałam łyżkę stołową gęstego jogurtu, a na wierzch cienką warstwę ubitej piany z 2białek. Ciasto za pierwszym razem wyszło bez zakalca 🙂 Pozdrawiam!

  • Robie to ciasto od jakiegos czasu i zawsze przekładam go masa z soku kubusia (gotuje sok i wlewam rozrobione w kubku 2 budynie z odrobiną soku i wychodzi gęsta masa). Ciasto wychodzi super a masa nie jest strasznie słodka i idealnie pasuje. Polecam przetestowac 😉

  • Mam pytanie – czy olej w przepisie można zastąpić roztopionym masłem? Nie chcę ryzykować, a może ktoś jest bardziej doświadczony w pieczeniu ciast.

  • zrobilam ciasto z tego przepisu, pieklam45 min i wyszlo rewelacyjne :O) dodalam jeszced do tego polewe w postaci lukru cytrynowego i jest super 🙂

  • Właśnie piekę to ciacho bo wygladalo mi apetycznie, za 3 minuty wylaczam. Przedłużyłam czas do 60minut ponieważ pieke z podwojnej ilości skladnikow bo smakoszy jest wiecej… ciekawa jestemjak wyjdzie nie moge doczekac sie jak ostygnie i zaczne je dekorowac kremem do karpatki i posypie wiorkamikokosowymi. ok ide dzialac pozdrawiam dzieki za przejzysty przepis, pozdrawiam \Karla

  • Pierwszy raz piekłam takie ciasto-chodzi mi , ze z warzywem i musze powiedzieć , ze jest przepyszne:) Moi panowie jak jedli to aż uszy im się trzęsły:)) Piekłam je równe 40 min i ten czas mu wystarczył ale jak dla mnie za duzo oleju i następnym razem (juz jutro) dam go kapkę mniej, Super przepis!

  • mam pytania:
    1. jaka mąka została użyta, tortowa? czy można np. wymieszać razową albo zmielone płatki owsiane zamiast mąki??
    2. czy mogę oddzielić żółtka od jajek, utrzeć same żółtka a na koniec dodać pianę żeby lepiej wyrosło???
    3. zastanawiam się też na dodaniem do żrodka ciasta np, pokrojonych moreli ,
    pozdrawiam:)

    • Cześć Asiu! Użyłam mąki tortowej, ale można wymieszać ją pół na pół z razową, a nawet upiec ciasto marchewkowe tylko na mące razowej. Z bakalii polecam orzechy, migdały albo skórkę pomarańczy. Morele też powinny pasować :). Z żółtkami oddzielonymi od białek nie mam pewności co do wyrośnięcia, ale chyba powinno :). Na pewno wtedy nie trzeba dodawać mocno spulchniającej sody, możesz najwyżej, dla pewności, zostawić tę 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Daj znać jak wyszło :).

  • Właśnie upiekłam ciasto. Jest rewelacyjne 🙂
    Rodzinka zapowiedziała że ciasta do jutra na 100% nie będzie, a jest tak pyszne,że kolejne takie mam upiec na niedziele -na wigilijny stół 🙂

    pozdrawiam 🙂

  • ciasto w smaku wyszło rewelacyjnie, piekłam godzinę lecz zapadło mi sie po bokach. ogolnie super 🙂 napewno powtórzę ten przepis!!!

  • Jutro zamierzam zrobić ciasto marchewkowe, ale prosiłabym o pomoc w sprawie tego serka mascarpone. Ile go mam kupić i w ogóle co z nim zrobić, żeby ciasto wyszło takie ładne jak Twoje? 😉
    Pozdrawiam

    • Karolino, w przepisie jest link do Red Velvet Cake, tam jest instrukcja przygotowania kremu z mascarpone. Możesz dodać mniej cukru, bo wychodzi dość słodki. Wystarczy go zrobić z połowy porcji czyli z 375 g mascarpone, bo tutaj potrzebujesz go tylko do jednego przełożenia i do posmarowania wierzchu. Musisz kupić opakowanie 500 g albo dwa po 250 g i trochę Ci zostanie do zjedzenia, albo po prostu zrobisz trochę więcej kremu :).

  • Pyszne ciasto! Fantastycznie wyrosło i jest idealne – ani za mokre ani za suche. Dodałam do środka kremu karpatkowego ale chyba powinno być coś bardziej kwaśnego bo ciasto jest samo w sobie dość słodkie a krem mdły. Może krem z serka Philadephia???
    Ale przepis cudo! Tylko piekłam dłużej bo ok godziny. Po 40 minutach było surowe w środku.

  • Ciasto doskonałe!!! Szybkie, proste (!) i po odpowiednim udekorowaniu efektowne! Idealne dla niezbyt wprawionych 😉 Skorzystałam z podpowiedzi i piekłam 60 min. Wyszło palce lizać, oblałam je ku swojej rozkoszy białą czekoladą… niebo w gębie :))))))

  • Przepis stosuję od kilku lat i jest tzw. pewniakiem. Doskonale nadaje się jako muffinki z dokładką kostki czekolady do środka i orzechów włoskich . Polecam !!!

  • Wczoraj piekłam ciasto marchewkowe z tego przepisu i wyszło pyyszne! Marchewke co prawda tarlam na tarce o tych wiekszych oczkach, ale wyszlo perfekcyjnie! Ciasto nieco ciemniejsze niż na Twoich zdjęciach i pieklam je nieco dluzej niz 40 min, ale to pewnie zalezy od piekarnika. Jest mieciutkie, puszyste, soczyste i do tego pyszne- mniam.

  • Ciasto naprawdę pyszne. Smakuje bliskim też bez masy! Ja czas pieczenia musiałam wydłużyć nawet do 1,5h. To pewnie zależy od piekarnika. polecam!

  • Zrobiłam to ciasto. Piekłam niestety za krótko bo 40 min. Proponuję nawet wydłużyć czas do ponad 60 min.Ale pomimo zakalca jest ok.

  • Witam! Moje ciasto jest już w piekarniku 60 minut, musiałam odciąć górną część bo się spaliła. i ciągle rośnie… być może użyłam zbyt małej formy. Mam nadzieję, że jednak się uda. Bo za 3 godziny mam gości.

  • Chciałabym zrobić dziś to ciasto, ale zastanawiam się czym najłatwiej je przełożyć? czy sam budyń waniliowy na przykład byłby dobry? może ktoś już próbował:) nie mam czasu na robienie masy 🙂

  • Ja placek marchewkowy piekę od lat.Jesli to ma być wersja elegancka-torcik, to też piekę w tortownicy, i wierzch smaruję tiramisu.Od niedawna bardzo prosty przepis wzięty z opakowania serka tiramisu, bez dodatku cukru ubijam najpierw mały kubeczek śmietany 36%( jeśli przekładam , to wiekszy)Musi być schłodzony, a gdy już śmietanka ubita, dodaję po trochu serka.Lub ubijam mały kartonik śmietanki 36%, lub 30%, ( żółty kolor kartonika)i po ubiciu, serek i jeszcze chwilę.Bez jajek a więc bezpieczne tiramisu.
    w wersji ” na niedzielę , jako deser, to pieke w keksówce i rozsmarowuję kajmakiem z mleka skondensowanego, słodzonego, gotowanego przez około 2 godz, w puszcze oczywiście, lub można rozpuścić krówki).I ja koniecznie dodaję 10 dag płatków migdałowych razem z marchewką, a jeszcze lepiej obrane migdaly i drobno posiekane.Ponieważ mam ogród warzywny i wlasna marchewkę, to ten placek często gości na moim stole.Uzywam brązowego cukru też bardzo często, jeśli nie mam akurat w domu, to zwykly, ale tylko szklankę i od roku uzywam mąki pszennej z pierwszego przemiału, zawiera otręby i jest oczywiście zdrowsza,A w marchewkowym placku jej ciemniejszy kolor nie przeszkadza.Ten plcek piekę godzinę w temperaturze 170 stopni.Zresztą obserwuję, jeśli widzę, że ładnie się zrumienia i odstaje od brzegów foremki, ale patyczkiem i tak zawsze sprawdzam.Ja osobiście wolę sam placek marchewkowy, pieczony w keksowce bez kremów, traktuje go jako deser”. BIO”I polecam mąkę z pierwszego przemiału.

  • Witam,
    Ciasto rzeczywiście jest rewelacyjne. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, wszyscy się zachwycali 🙂 Przepis spisałam sobie na „luźną” kartkę i … zgubił się. Nie mogłam odszukać przepisu w necie i zaczęłam korzystać z innych. W jednym proporcje nie te, drugie z zakalcem, trzecie nie smakowało 🙁 I w końcu znalazłam – już upiekłam, teraz się studzi 🙂 Zapach wspaniały, polałam gorzkawą polewą czekoladową i posypałam na górze orzechami włoskimi 🙂 Piekłam około 45-50 min na termoobiegu.
    Dziękuję za ten wspaniały przepis i wpisuję do zeszytu!!!
    Pozdrawiam 🙂

  • Ja w starszym piekarniku piekłam ok. 1,5h… Ale na szczęście wyszło, a już myślałam że nic z niego nie będzie. Pychota, tylko można by jednak się zastanowić na tym czasem pieczenia 😛

  • ja robiłam ciasto marchcewkowe z 300g orzechów włoskich oraz rodzynkami,wyszło pyszne wszycy najbliżsi zachwalali się ciastem , niektórzy chcieli przepisy 🙂

  • No moja droga Dorotko, powaliłaś mnie na kolana tym ciastem marchewkowym.Jest wspaniałe a ja nie ukrywam jestem dość wymagająca.Zrobiłam je z budyniem waniliowym jako małą premierę przed świętami, myślę żeby dać jeszcze orzechy włoskie na górę na masę,a ciasto przekroić tak aby postały 3 spody.Przyznam, że kiedyś myślałam cóż dobrego może być z marchewki, do czasu gdy mąż nie zamówił w kawiarni takiego ciastka…ale Twój przepis jest jeszcze lepszy.Dzięki pozdrawiam!

  • Uwielbiam to ciasto, robiłam je już kilkukrotnie właśnie z tego przepisu. Co do pieczenia to zawsze piekę dłużej…nigdy nie trzymam się w tej sprawie przepisu bo wiem, ze wszystko zależy od piekarnika i kilku innych spraw. Moje ciasto upieczone wczoraj czeka na jutrzejszą imprezkę-2 urodziny synka, ale i tak dzisiaj skubnę z foremki kawałek….a co tam 🙂

  • Wczoraj zrobiłam ciasto, na urodziny teściowej – wyszło pyszne, tylko oprócz marchewki dodałam też kawałki ananasa 🙂 Całość nieźle się skomponowała 😀
    Dzięki za przepis 🙂
    Pozdrawiam.
    P.S. a dziś upiekłam te kolorowe – arlekin ? Zobaczymy jutro co z niego wyszło 🙂 (czerwony barwnik nie chciał ze mną współpracować, więc dałam brązowy)

  • ciasto wyszło pysznie : ) jedyne co zmieniłam, to mniej cukru i więcej nieco cynamonu. i podobnie jak poprzedniczki piekłam dlużej. jestem taka zadowolona, bo ostatnio wychodziły mi tylko zakalce lub lekkie zakalce a tu ciach i marchewkowiec jest 😀

    dziękuję!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/10/gotowanie.jpg[/img]

  • buuu… ciasto chyba rzeczywiście świetne, niestety nie doczytałam komentarzy wcześniej i do sprawy sprawdzania patyczkiem podeszłam troszkę lekceważąco- miałam tylko krótkie zapałki , a ciasto bardzo wysokie wyszło, sprawdziłam w 1 miejscu, na samym środku, tam gdzie było najwyższe i wydawało się ok… po wyjęciu blaszki z piekarnika tak pro forma sprawdziłam jeszcze raz i okazało się, że środek pływa… szybko zapakowałam go ponownie (tak, wiem, beznadziejny plan, ale co innego robić), a następnie, bojąc się że nic z niego nie wyjdzie, nie zaglądałam przez dłuższą chwilę i… przesadziłam= przypaliłam… pachnie na razie tylko spalenizną (fuj). Mimo to mam nadzieję, że uda mi się wykroić z niego chociaż jakąś część i spróbować

    co z tego wynika= uwaga na temperature!!!

  • Mi ciasto wyszło Idealne ! Mięciutkie, delikatne. Jedyne co zmieniłam, to dałam 0.5 szkl Oleju.;)
    Nie lubię przepisów z internetu, gdyż często nie wychodzą. Troszkę się bałam upiec, ale nie żałuję.
    Mogę Powiedzieć z Czystym Sumieniem, Że ten przepis jest naprawdę dobry i ciasto się uda.
    W Domu pachnie Cynamonem, Przypomina mi to dzieciństwo! ; )
    Dziękuję Za ten cudowny przepis!: )
    Pozdrawiam!

  • Robiłam to ciasto marchewkowe! Rewelacja! Ja przekladałam budyniem śmietankowym a wierz polałam niedużą ilością czekolady!
    PYCHA
    Co do pieczenia – pieklam troche dlużej niz w przepisie, bo również patyczek byl mokry.

  • Ciasto wyśmienite! 🙂 Jutro zabieram się za pieczenie go kolejny raz. Tym razem chciałabym upiec ciasto na blasze 35×37 cm. Bardzo prosze o pomoc z jakich proporcji zrobic ciasto, żeby wyszło cienkie. Wolałabym upiec 2 ciasta i później połączyć je masą, niż w trakcie przekrawania złamać to cudo 😀

    • Z moich obliczeń wynika, że ciasto o wysokości 4 cm mieszczące się w Twojej blaszce będzie wymagało użycia 1,5 raza więcej składników, czyli 1,5 szklanki oleju, 3 szklanek mąki itd. Możesz upiec jeden placek i przekroić go na pół (na 2 kawałki o wysokości 4 cm), a potem przełożyć.

  • przed chwila wyjelam z piekarnika, podczas pieczenia unosil sie wspanialy zapach;-) ciasto dobrze wyroslo, po wyjeciu troche opadlo, ale to nic nie szkodzi bo nadal jest wysokie;-) czekam teraz jak wystygnie zeby przelozyc kremem lub polac lukrem, jeszcze nie wiem, zastanawiem sie bo serka mascarpone nie mam, a chetnie bym sprobowala co to za masa 😉 mam nowy piekarnik z termoobiegiem i powiem ze ciasto pieklo sie 45 minut, po 40 min sprawdzilam patyczkiem i srodek byl nie dopieczony a temp. ustawiona byla na 180’C.Nie moge doczekac sie kiedy go sprobuje, neci me nozdrza wysmienitym zapachem;-)

  • Rewelacyjny przepis:) Zrobiłam dziś z połowy porcji w mniejszej foremce i zamiast polewy kroję ciasto na cienkie 'kromki’ i smaruję odrobiną powidła bo tak pamiętam z Anglii- rewelacja!! Dziękuję serdecznie za inspirację i na pewno wrócę, chociażby żeby popatrzeć na przepiękne zdjęcia i spróbować swoich sił z nowymi przepisami:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • Witam. Robiłam to ciasto już kilkakrotnie, i nigdy nie mogę dojść do tego ile czasu na jakim programie piec… Na pewno jest to czas dłuższy niż podany w przepisie. Zwykle ciasto najpierw rośnie mi równiutko, by potem dosłownie w przeciągu chwili wystrzelić w górę (coś na kształt kopca). Wygląda pięknie, jakby już do wyjęcia z pieca, ale mokry patyczek mówi co innego 😛 I wtedy zaczyna się kombinowanie, by nie spalić kopca, nie spalić ciasta od dołu. Manewry grzanie góra-dół, dół, z termoobiegiem, bez termoobiegu itd….
    Mimo wszystko zawsze wychodzi pyszne 🙂

    • Liczy się i tak efekt końcowy, na szczęście. Też czasem tak muszę kombinować z moim rozregulowanym piekarnikiem i potem zachodzę w głowę, jak ciasto piekłoby się w normalnym, sprawnym piekarniku :).

  • Pani Dorotko prosze mi poradzic jak dlugo mam piec ciasto marchewkowe zeby srodek nie byl plynny serdecznie pozdrawiam Urszula

    • witam jestem w trakcie pieczenie ciasta wbiłam patyczek po 35 minutach i patyczek okazał sie kleisty dodalam ananasa i troche kokosu o ile moge przedłuzyc pieczenie zeby było ok

  • Witajcie mam 61 lat i po raz pierwszy zrobilam to ciasto jest wyborne ale nie upieklo sie tak jak powinno wierzch sam srodek byl plynny moze za krotko pieklam 45minut temp.180 ale bede probowac moze trzeba piec dluzej pozdrawiam i prosze o porade pokazywalam wypiek siostrze na skeypie ktora mieszka w Londynie i przekazalam jej przepis i tez ma upiec

    • Pani Urszulo, proszę zerknąć na wcześniejsze komentarze – jak widać to ciasto lubi czasem być pieczone dłużej. Zastanawiałam się co poza różnymi piekarnikami może powodować, że czasem to ciasto się nie dopieka i myślę, że powodem może też być soczystość marchewki. Moja po utarciu na tarce nie puściła zbyt dużo soku. Kiedy wierzch jest już podpieczony i minął czas pieczenia podany w przepisie, proszę sprawdzić patyczkiem ciasto na samym środku. Jeśli nadal wyjdzie wilgotny, trzeba ciasto piec dłużej. Żeby nie przypaliło się od góry, można przykryć foremkę folią aluminiową. Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda :).

    • Pani Urszulo, proszę zerknąć na wcześniejsze komentarze – jak widać to ciasto lubi czasem być pieczone dłużej. Zastanawiałam się co poza różnymi piekarnikami może powodować, że czasem to ciasto się nie dopieka i myślę, że powodem może też być soczystość marchewki. Moja po utarciu na tarce nie puściła zbyt dużo soku. Kiedy wierzch jest już podpieczony i minął czas pieczenia podany w przepisie, proszę sprawdzić patyczkiem ciasto na samym środku. Jeśli nadal wyjdzie wilgotny, trzeba ciasto piec dłużej. Żeby nie przypaliło się od góry, można przykryć foremkę folią aluminiową. Mam nadzieję, że kolejnym razem się uda :).

  • Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam. Mam termoobieg ale musiałam piec 70 minut. Wyszło pyszne!:) Na pewno zrobię w najbliższym czasie jeszcze raz! Może nawet jutro!:)

  • Pani Doroto 🙂 mam problem ze swoim piekarnikiem… Wszystkie ciasta tego typu wychodza mi zakalcowate na środku! Kiedy robilam w zwyklym gazowym piekarniku nigdy mi sie to nie zdarzyło, a teraz mam piekarnik elektryczny i wieczny problem;/ Czy orientuje sie Pani jakim program sie nadaje najlepiej, zeby uniknac tego prblemu?

    • Witaj Olgo! Do wszelkich ciast wyrastających na proszku do pieczenia lub pianie z białek najlepiej nadaje się termoobieg. Sprawdź czy przypadkiem któreś żeberka w piekarniku nie są zepsute, bo może masz w nim za niską temperaturę (miałam kiedyś ten problem z moim), albo czy może drzwiczki nie są nieszczelne i w trakcie pieczenia do ciasta dochodzi zimne powietrze.

      • Wydaje mi się, że temperatura jest ok, bo jak konczy sie czas pieczenia i widze zakalec, to dopiekam , zazwyczaj zakalec jest od góry, więc ustawiam grill od góry i sie dopieka, tak przynajmniej bylo w przypadku marchewkowego 😉 Ale, jako,ze zostało pochłonięte w mig, to w tym tygodniu zrobię następne i spróbuję na cały czas pieczenia użyć termoobiegu. Dzięki!

  • Witam,też mam zamiar upiec to ciasto. Chcialam zapytać,czy sok ze startej marchewki trzeba odcisnąć,czy wszystko razem mieszać ?

  • Ciasto wyszło PYSZNE !! Rozeszło się w chwilę hehe 😉
    POLECAM NA 100%.
    Łatwo szybko i przepysznie 🙂
    A to moje pierwsze ciasto było ;d

  • Dzisiaj znalazłam ten przepis i od razu stwierdziłam że upiekę. Ciasto pyszniaste!!!
    Troszkę się bałam , że nic z tego nie będzie, ale przytrzymałam w piekarniku troszkę dłużej bo 55 minut i wyszło rewelacyjne.

  • Popieram wszystkie poprzedniczki,które się wypowiedziały na temat tego znakomitego ciasta.
    Bardzo bardzo smaczne !
    Z pewnością będę je piec,jeśli tylko będę miała na nie ochotę (a przeczuwam,że będzie to bardzo często się zdarzało 🙂 )
    Oczywiście polecam,gdyż nie jest trudne do wykonania,a smak niepowtarzalny.

  • FANTASTYCZNE I PYSZNE! Piekłam w moim piekarniku godzinę, ale wyszło świetne. Krem rewelacja – pierwszy raz robiłam krem z serka mascarpone. Polecam i dziś zrobię sernik :”Pożegnanie lata”. ;-)))

  • Super przepis na super ciasto. Upiekłam je na zakończenie roku szkolnego dla córki do przedszkola w miniony piątek – wyszło wyśmienicie. Zrobiłam na nie polewę jak do „Murzynka”. Wystarczyło piec 35 minut ale zostawiłam je potem jeszcze w piekarniku na chwile. Palce lizać 🙂

  • CIASTO PYCHA! miałam małą tortownice więc wlałam 3/4 do tortownicy a reszte do papilotek na muffinki. do tego zrobiłam własny lukier, gęsty, z białka, śliczna biała pierzynka! i obrzuciłam czekoladowymi serduszkami
    chociaż ja też piekłam ciasto zdecydowanie dłużej, bo nawet około 55 minut, nie całą godzine.
    Jutro dzien matki, mama bedzie wniebowzięta!
    a muffinki, zrobione identycznie dostał mój chłopak 🙂
    pozdrawiam!

    • Pogratuluj mamie zdolnej córki :). Czas pieczenia w przepisach jest zawsze orientacyjny, bo i tak każdy piekarnik z reguły piecze inaczej, ale najważniejsze, żeby dopiekał całość i miał szczelne drzwiczki :D.

  • Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu, idealne dla kogoś, kto nie ma cierpliwości do skomplikowanych przepisów 😉 Piekę trochę dłużej niż 40 min (zwykle 50), bo za pierwszym razem środek wyszedł surowy, i dodaję tylko szklankę cukru. Pozdrawiam! (notabene świetna strona, gratuluję!)

  • Niewyszlo niestety-jakies trzesace cos jest i smakuje jak olej-bleeeeeeeeeee
    Jest mokre i patrze na nie z obrzydzeniem

  • Ja mam takie pytanie,czy to ciasto jest b.słodkie?chciałabym je upiec ale tyle cukru wydaje mi sie ze to trochę duzo 1,5szklanki? dziekuje z góry za odpowiedz

  • dziękuje za wspaniały przepis-ciasto wyszło wyśmienite:)
    wszystkim domownikom przypadło do gustu,na pewno niebawem znów je upiekę:)

  • Upiekłam to ciasto bo chciałam spróbować czegoś nowego i tak się zachwyciłam, że jutro piekę znowu a potem myślę znów i znów je piec:) Pyszne, mokre, kolor piękny taki pomarańcz w odcieniu brązu albo brąz w odcieniu pomarańczu:) Łasuchy nie wierzyli mi, że to marchewkowe bo marchewki nie było czuć a wyglądem przypominało jasny optymistyczny piernik (z ta nutą cynamonu), z tym, że było jak dla mnie lżejsze, bardziej mokre i inne, oryginalne po prostu:)

  • zrobiłam to ciasto, wyszło PRZEPYSZNE!!

    Mięciutkie, wilgotne, chciałoby się zjeść całe na raz! 🙂

    Tylko ja nie dodałam cynamonu (nie lubie tej przyprawy, więc się jej boję;)), a za to do mieszanki dodałam garść wiórków kokosowych i garsc startych migdałów 🙂

    WYBORNEEE! i niezwykle szybkie w przyrządzaniu 🙂

    ps. ja piekłam w duzej prostokątnej blasze, wyszło wysokie na 3,5cm, piekłam 35min bez termoobiegu.

  • jako kompletny laik w sprawach kuchennych stwierdzam, że nawet z moich rąk ciasto wyszło wyborne. Serdecznie polecam 🙂

  • Witam, mam zamiar jutro upiec to ciasto na swieta. Mam juz wsyztskie skladniki. Zastanawia mnie tlyko wielkosc blaszki. Mam okragla tortownice o średnicy 23 cm a wydaje mi sie, ze ta na filmie jest duzo mnniejsza. W jakich blaszkach robilyscie to ciasto?

      • To bardzo sie ciesze! mam w planie przelozyc je masa z serka mascarpone. Napewno dam znac jak wyszlo i czy smakowalo. Wesolego Alleluja!

        • Upiekłam z pzrebojami ale i tak wyszlo pyszne! Najpierw sie okazalo ze po 60 minutach w piekraniku sdorek dalej pływa (chyba wina braku termoobiegu) a ja musiałam wyjsc wiec niestety wyszłam ….. wrocilam po 2h i dopieklam ciasto i cud ale wyszlo pyszne. Pzrelozylam masa z serka mascarpone i obsmarowalam na wierzchu. Dookola platki migdalow a na gore kandyzowana skorka pomaranczowa. A i wazne, ze wycisnelam jednak marchewke po starciu bo chyba z taka iloscia soku to by wyszedl zakalec a tak wyszlo miekkie i wilgotne. Dzieki za pzrepis i prozdrawiam.
          P.S. Chociaz troche trudno zgadnac ze to marchewkowe bo slabo naprawde ja czuc ale ciasto pyszne 🙂 Poszlo w 1 dzien – jak zadne wczesniej i wszyscy brali dokladke za dokladka.

  • Ciasto wyszło mi boskie, od razu mi się przypomniały lata dziecięce super przepis ….bardzo dziękuje :* pozdrawiam

  • Cudowne ciasto! Zrobiła je moja córka, która w kuchni stawia pierwsze kroki, i doskonale się udało. I wreszcie ja je upiekłam – pycha! Wilgotne, z nutą marchewkowej słodyczy, aromatyczne. Zniknęło w mgnieniu oka :))

  • Witam, wczoraj upiekłam ciasto marchewkowe, przełożyłam masą śmietankową kupną z Delecty o ile się nie myle, rozpuściłam czekolade i polałam wierzch. Wyszło pysznie! Cała rodzina i przyjaciele są pod wrażeniem! Palce lizać! :)) Łatwo przepysznie i szybko! same plusy! pozdrawiam 🙂

  • o matko z córką! przed chwilą zrobiłam to ciast i powiem że mmmmmmm z chęcią zjadłabym całą foremke na raz 😉 pyszne! tylko dodałam do niego jeszcze 1/2 łyżeczki imbiru + 1/2 łyżeczkę gałki muszkatułowej + woreczek cukru waniliowego dodanego do zwykłego cukru 🙂
    pyszne! rozpływa się wręcz w ustach! 😀

    • Olu, nie mogłam wcześniej odpowiedzieć, bo byłam na urlopie i nie zawsze miałam dostęp do internetu. Z żółtek i cukru powinien być utarty puszysty krem – jeśli najpierw zmiksowałaś żółtka z mąką, dodany potem cukier mógł się dobrze nie rozpuścić. Ale jeśli udało się go dobrze rozetrzeć (ja bym się chyba w takiej sytuacji ratowała blenderem), powinno być ok. Tak przynajmniej mi się wydaje, bo akurat ze wszystkich błędów, jakie zdarzyło mi się popełnić w kuchni (a było ich już naprawdę wiele 😉 ), ten mi się nie przytrafił.

  • Mnie również ciasto marchewkowe wyszło doskonale. Dodałam, zgodnie z sugestiami w niektórych komentarzach, mniej cukru i nieco mniej oleju. Za to dorzuciłam orzechy włoskie, bo takie akurat miałam pod ręką. Upiekło się w 30 min.

    • Jeśli wierzch jest jeszcze miękki i dość wysoki, radziłabym obserwować czy nie zacznie się przypalać. Kiedy wystarczająco się zarumieni, pozamykaj wszystkie okna, żeby nie było przeciągu i możliwie minimalnie uchyl drzwiczki piekarnika, żeby przykryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia i piec jeszcze kilkanaście-kilkadziesiąt minut, aż się upiecze w środku.

  • Czy 1 szkl oleju to nie za dużo?? Właśnie mi ciasto nie wyszło bo jest kompletnie nie upieczone w środku i nie wiem co zrobiłam nie tak… ;/

    • Ktoś wcześniej już się wypowiadał, że dał mniej oleju, ale jednak większości osób ciasto się udało z jedną szklanką. U mnie też za którymś razem się nie dopiekło, bo tortownica była za mała (niższe ciasto wyrasta i piecze się łatwiej niż wyższe), poza tym może piekarnik nie dogrzewa się do takiej temperatury jaką ustawiasz?

        • Tak to ewidentnie wina piekarnika…. Później znów wsadziłam ciasto, podpiekłam je bardziej i jest ok 🙂 Pyszne i wszyscy się zajadają 😀 Dziękuję za przepis 🙂

          Pozdarwiam

    • dokładnie mam to samo i albo za krótko piekłam 40 min w temp.180 st albo za duzo oleju 1 szkl.bo boki pyszne a w środku surowe

  • Dzięki za przepis !
    Dzisiaj upiekłem to ciasto razem z moją dziewczyną. Wyszło REWELACYJNIE. Polecam wszystkim niezaprawionym w bojach piekarnikowych. Acha przyłączam się do twierdzenia, ze lepiej jednak dać trochę mniej cukru niż w przepisie.
    Ps. bardzo ładnie zdjęcia kulinarne , jedynie w filmie wg. mnie trochę za mała głębia ostrości (filmujesz lustrzanką?)

  • Zamierzam zrobić te ciasto na moich urodzinach, mam nadzieje,że moi goście się nie zawiodą 🙂 Nigdy wcześniej Go nie robiłam,ale interesująco wygląda 🙂 Pozdrawiam serdecznie ! 🙂

  • Ciasto wyszło fantastyczne . Wcześniej przepisy z internetu budziły moją obawę ,ale tym razem zaryzykowałam i jestem zachwycona . Pozdrawiam

    • Przepisy w książkach albo gazetach powinny budzić większą, bo tam często ktoś opracowuje przepis na podstawie zakupionej wcześniej na stockach zdjęciowych fotografii, która spodobała się fotoedytorowi :). Dlatego najlepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, gdzie wiadomo, że ktoś sam ugotował/upiekł, sfilmował i zrobił zdjęcia :).
      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów :).

  • Wyszło rewelacyjnie i naprawdę jest to łatwe ciasto skoro nawet mi wyszło 🙂 Nie umiem gotować ani piec ale czasami mam „fazę” na zrobienie czegoś w kuchni. Tym razem naszło mnie na to ciasto, nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego wiec postanowiłam coś takiego zrobić. Tak naprawdę jest to parę minut pracy a efekt bombowy 🙂 Ciasto mięciutkie, wilgotne ja do swojego tez dodałam płatki migdałowe bo już od dłuższego walały mi się w szufladzie i nie miałam co z nimi zrobić.
    Dziękuje za przepis 🙂
    PS. Dzisiaj wykorzystam pomysł na koktajl bananowy 😉

  • Bardzo fajna strona 🙂 Mam zamiar zrobic to ciasto ,jednak przy moich umiejetnosciach moge cos zepsuc 🙂 Mam pytanie jakiej mąki i oleju najlepiej uzyc ? W razie jak cos nie wyjdzie bedzie tylko na mnie 🙂 Pozdrawiam

  • Jestem początkującą domową kucharką i muszę powiedzieć, że ciasto jest po prostu pycha!
    Odrobinę je zmodyfikowałam: zamiast zwykłego cukru dodałam zdrowszy cukier trzcinowy ok 1 szklanki, a zamiast dodawać 2 szklanki mąki zwykłej dodałam 1 szkl. pszennej razowej i 1 szkl. pszennej. Świeżo starty cynamon i… wierzch ciasta posypałam drobno startymi orzechami laskowymi i odrobiną cukry trzcinowego. Dodało to pysznego posmaku i pięknie ozdabia wierzch ciasta.

    • Brzmi wspaniale. Widziałam, że już kilka osób zastąpiło w tym cieście zwykły cukier cukrem trzcinowym. Bardzo fajny pomysł z posypaniem ciasta po wierzchu – a z cukru zrobił się karmel, czy zostały brązowe kryształki?

  • Witam,zrobiłam dzis to kuszące iasto ,ale niestety wyszedł mi zakalec.Ciasto było jakieś bardziej gest niż na filmie.Może jakaś podpowiedź co mogłam zrobić nie tak?Wszystko wg przepisu,nie miałam tylko sody.Czy to dlatego nie wyszło?Co daje soda w cieście?

    • Ewo, soda spulchnia ciasto – w temperaturze powyżej 60 st. C rozkłada się i wydziela dwutlenek węgla, który „bąbelkuje” ciasto w trakcie pieczenia. W podobny sposób działa proszek do pieczenia, ale tam soda jest zmieszana z innymi substancjami, więc objętościowo jest jej mniej. Być może foremka do ciasta była za wysoka – w takiej sytuacji dobrze jest piec odrobinę dłużej, najlepiej z termoobiegiem.

      • Bardzo dziękuję ,za odpowiedź …dziś upiekę jeszcze raz bo mimo zakalca ciasto jest pyszne.Dam znać jak wyjdzie.Pozdrawiam

  • Trafiłam wczoraj na ten przepis,dziś ciasto upiekłam… i po porostu rewelacja!!!
    Nie możemy się od niego oderwać i mam obawy, czy przypadkiem jutro dnia nie rozpocznę od pieczenia ciasta 😉
    Mięciutkie, delikatne, mega smaczne!
    Ja dodałam łyżeczkę więcej cynamonu i zrobiłam z lukrem. Polecam.
    Super, że zamieściłaś tutaj ten przepis :*

  • Udało się!:D rewelacja,dodałam płatki migdałów i tylko szklankę cukru,jak dla Mnie bomba,nie wierzyłam,że ciasto z marchewką w środku może być takie pyszne:)
    Dzięki za udostępnienie tak genialnych przepisów!

  • Przepis super , ja też dałam tylko jedną szklankę cukru i dodałam jeszcze bakalie Piekłam w foremce 24×28 .Polecam wszystkim.Dzięki za przepis.

  • SUPER PRZEPIS-piekłam pierwszy raz te ciasto i super ,tylko dałam 1 szklankę cukru i też było słodkie .A co do pieczenia to odkryłam w moim piekarniku że ma funkcje pieczenia ciasta marchewkowego z zaprogramowaną tem.i czasem czyli 140′ i 55 min rewelacja .POLECAM .Dzięki za przepis .

  • pierwszy raz mialam stycznosc z piekarnikiem;) tzn pierwszy raz w zyciu pieklam ciasto i wyszlo:) i jest pyszne:) dzieki za przepis

  • ciasto wyszło super!!!! jestem zachwycona! idealnie dobrane skladniki.
    Dzieki za przepis!!!!!!!!:)))))))))

    polecam!
    wszystkim smakowalo

  • Piekłam ciasto według tego przepisu kilkakrotnie. Za każdym razem udawało się, więc …wielkie dzięki.
    Oto moja modyfikacja, która sprawia, że jest bogatsze i jeszcze bardziej ludzie się nim zachwycają:
    Przygotowuję dodatkowo 10- 15dag migdałów pokrojonych na podłużne połówki i paczkę płatków migdałowych. Płatki i 1/3 połówek migdałów wsypuję do ciasta. Resztą migdałów równo posypuję wierzch. Jak mam cukier trzcinowy to dodatkowo posypuje nim ciasto – tworzy sie przepyszna chrupiąca skórka. Polecam!

  • Ciasto marchewkowe to moje jedno z ulubionych, jak pierwszy raz zaproponowano mi kawałek ciasta mówiąc że jednym ze składników jest marchew, troszkę mnie to zdziwiło, ale skosztowałem i od razu bardzo polubiłem, polecam wszystkim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom