Ciasto krówka przepis na krówkę karmelową | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka czyli tona słodyczy! Kto z Was choć raz nie próbował tego wypieku? Krówka od wielu lat cieszy się popularnością na uroczystościach w polskich domach czy na weselach. W klasycznej wersji przygotowuje się ją na miodowym cieście, podobnym do tego, z którego piekę orzechowiec lub miodownik. Po upieczeniu, przełożeniu kremem i udekorowaniu kajmakiem ciasto musi odpowiednio długo leżakować i zmięknąć.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

Taka tradycyjna krówka jest bardzo smaczna, ale zdecydowanie wolę nieco nowszą wersję. Piekę ją z lżejszego, wyrastającego ciasta biszkoptowego. Oto moje ciasto krówka karmelowa, którą można nasączyć zbożową kawą. Barwiąc nią biszkopt w całości, uzyskuje się pięknegy, złocisto-brązowy kolor biszkoptu. Skrapiając miejscowo, w biszkopcie tworzy się łaciaty wzorek. Ciasto krówka łaciata? Zobaczcie, jak ładnie wygląda!

Bardzo słodka karmelowa krówka

Krówka i tort Rafaello od zawsze były dla mnie zbyt słodkie, chociaż zdarzały się dni, zwłaszcza zimą, kiedy mama upiekła jedno z tych kremowych ciast, a ja miałam ochotę spałaszować kilka porcji. I chyba właśnie zimą najlepiej przygotować taki wypiek. Latem wolę postawić na sezonowe owoce. Zgodzicie się?

Pracochłonny wypiek

Ciasto krówka będzie wymagać od Was sporo pracy. Trzeba upiec biszkopt karmelowy, przygotować krem budyniowy i kajmak. Nieco szybciej będzie skorzystać z gotowej masy kajmakowej z puszki, a zamiast budyniowego – przygotować o wiele prostszy krem z mascarpone. Zamiast kawy zbożowej można wykorzystać zwykłą, czarną kawę, wzbogaconą likierem i ekstraktem z wanilii. Pozostawiam Wam wybór i przypominam, żebyście czytali skład gotowych produktów sklepowych! Warto także trochę poeksperymentować, chociażby ze smakiem kajmaku, bo może zamiast tego klasycznego, bardziej przypadnie Wam do gustu wersja czekoladowa lub orzechowa?

Zobacz też
Karpatka

Milion kalorii

Sam wypiek jest dość słodki i kaloryczny, a przy tego typu składzie ciężko zastąpić cukier inną substancją słodzącą. Miłośnicy nieco mniej kalorycznych wypieków mogą, zamiast karmelowego, wybrać zwykły biszkopt jasny posłodzony ksylitolem. Jednak w tym cieście to i tak głównie kajmak i budyniowy krem są największymi źródłami zgubnych kalorii. Ciasto odchudzimy, przekładając je kremem jogurtowym. Ale czy warto tracić jego charakterystyczny smak? A może lepiej upiec je bez odchudzania, raz lub dwa na rok i zjeść spory kawałek, a potem pójść na spacer? Zobaczcie jak zrobić ciasto krówka.

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Ciasto krówka łaciata czyli biszkopt karmelowy nasączany kawą zbożową, przełożony kremem budyniowym, udekorowany masą kajmakową i migdałami w płatkach.
4.5 od 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 3 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto krówka, krówka karmelowa
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm
Kalorie: 362kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • szklanki mąki (przesiana)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel do biszkoptu

  • szklanki cukru
  • szklanki wrzątku

Do przełożenia

  • krem budyniowy (z gęstego budyniu ugotowanego na 500 ml mleka i 200 g (1 kostki masła))

Do dekoracji

  • 200 g kajmaku
  • 50 g migdałów w płatkach

Do nasączenia biszkoptu

  • 1 szklanka kawy zbożowej (można wzbogacić smak kawy likierem lub wódką/spirytusem; likier o kwaskowatym smaku przełamie słodycz ciasta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Przygotowanie karmelu

  • Przygotowanie ciasta zaczynamy od skarmelizowania cukru i wrzątku. Na suchej patelni podgrzewamy cukier na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia (powinien uzyskać złocisty kolor).
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy do cukru wrzątek, cały czas mieszając i nie wyjmując w tym czasie łyżki z karmelu (wyjęcie łyżki i ponowne włożenie może rozpocząć proces krystalizacji cukru). Odstawiamy.

Pieczenie biszkoptu

  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Dosypujemy stopniowo cukier do piany, nadal ubijając.
  • Dodajemy do masy żółtka i ucieramy całość na puszysty kogel mogel.
  • Do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dolewamy karmel. Mieszamy całość delikatnie, za pomocą łyżki, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
  • Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 180 °C.
  • Pieczemy ok. 30 minut.
    UWAGA: W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
    Pod koniec pieczenia sprawdzająmy drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy, od razu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy na dwa równe placki.

Przygotowanie kremu budyniowego

  • Z ugotowanego i wystudzonego budyniu oraz masła o temperaturze pokojowej ucieramy krem budyniowy.

Składanie ciasta

  • Nasączamy placki biszkoptowe kawą zbożową (całe - aby uzyskać jednolity kolor lub miejscowo, kleksami, za pomocą łyżeczki - aby uzyskać łaciaty wzór na cieście).
  • Na jednym placku wykładamy krem budyniowy, rozsmarowując go równomiernie po całej powierzchni. Przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy, wyrównując powierzchnię kremu.
  • Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy kajmak i posypujemy go płatkami migdałów.
  • Odstawiamy ciasto krówka do stężenia do lodówki, na ok. 2-3 godziny. Po stężeniu kroimy, najlepiej za pomocą noża z piłką

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasto krówka można przygotować z grubszą warstwą kremu, zwiększając proporcje składników na krem i miksując go z budyniu ugotowanego na 750 ml mleka z 1,5 kostki masła.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Zakalec w cieście - jak go uniknąć
  3. Jak zrobić budyń na krem
  4. Jak zrobić krem budyniowy
  5. Jak zrobić domowy kajmak

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 362kcal (18%) | Carbohydrates: 56g (19%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 113mg (5%) | Potas: 95mg (3%) | Cukier: 46g (51%) | Witamina A: 205IU (4%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto krówka karmelowa
Ciasto krówka karmelowa

Ciekawa jestem, na którą krówkę się zdecydujecie i jakie wybierzecie dodatki. Czekam na komentarze jak Wam wyszło!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom