fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami w pełni sezonu truskawkowego powoli zastępuje miejsce ciasta drożdżowego z rabarbarem. Można jednak nadal łączyć oba smaki! Do pysznej, letniej, miękkiej drożdżówki spróbujcie dodać zarówno jeden, jak i drugi składnik. Moje ciasto drożdżowe z truskawkami piekę z kruszonką. Ale to, co nadaje mu odrobiny charakteru to płatki migdałów, którymi posypuję je jeszcze przed pieczeniem. Uwielbiam połączenie miękkości świeżo upieczonego, ciepłego ciasta, delikatnej słodyczy kruszonki, lekko kwaskowatego smaku wilgotnych truskawek i chrupiących, przypieczonych, pięknie pachnących migdałów!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Cierpliwość zostaje nagrodzona, kiedy ciasto piecze się w piekarniku i cudownie wyrasta. To jeden z sekretów sukcesu drożdżowych wypieków: nie wolno niczego przyspieszać za wszelką cenę. Można oczywiście pomóc wyrosnąć ciastu szybciej, wstawiając je w ciepłe miejsce. Zimą jest to u mnie nagrzany do 30 stopni Celsjusza piekarnik. Latem nie ma tej konieczności. Najpierw ciasto rośnie samo w pokojowej temperaturze, a potem w trakcie pieczenia.

Drożdżówka z truskawkami

Choć drożdżówki to bułeczki, moja babcia „drożdżówką” nazywa ciasto drożdżowe z kruszonką. Samo w sobie jest dość suche, dlatego dodatek owoców to cudowny kolor, smak i wilgotność. Spróbujecie je upiec?

Zobacz też
Jak ugotować kalafior

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Miękkie, domowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, z dodatkiem migdałów w płatkach, wspaniale wyrastające i rozpływające się w ustach.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 1 hour 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 1 hour 40 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto drożdżowe z truskawkami
Liczba porcji: 1 blaszka kwadratowa o boku ok. 23 cm
Kalorie: 283kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • ½ kg mąki (przesiana)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • ¾-1 szklanka cukru
  • ½ l mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 cytryna (opcjonalnie; tylko starta skórka)

Wierzch

  • 500 g truskawek (bez ogonków)
  • 50 g migdałów w płatkach

Kruszonka

  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Truskawki - walory smakowe i zdrowotne

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • W małej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach rozcieramy delikatnie z mąką i cukrem i odstawiamy do lodówki.
  • Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
  • W dużej misce ugniatamy mąkę z żółtkami, wyrośniętym rozczynem drożdżowym, mlekiem, wanilią, skórką z cytryny i pozostałym cukrem.
  • W trakcie wyrabiania do masy wtłaczamy jak największą ilość powietrza.
  • Odstawiamy wyrobione, przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce, bez przeciągów i czekamy aż zacznie bąbelkować.
  • Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy całość aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche).
  • Przekładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Kruszonka

  • Mąkę rozcieramy w dłoniach (szybko - żeby nie ogrzać za mocno składników) z masłem i cukrem, tworząc drobne, kruche, niezbyt lepkie kawałki.

Wierzch

  • Na wierzch ciasta wykładamy truskawki i płatki migdałów, całość posypujemy kruszonką.

Wyrastanie i pieczenie

  • Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. 30-60 minutach), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut.
  • Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić, wbijając drewniany patyczek – po wyjęciu powinien pozostać suchy.
  • Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia lub serwujemy na ciepło.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1kawałek (100 g) | Kalorie: 283kcal (14%) | Węglowodany: 40g (13%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 141mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 330IU (7%) | Witamina C: 17.6mg (21%) | Wapń: 51mg (5%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdżówka z truskawkami
Drożdżówka z truskawkami

Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam drożdżówka z truskawkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może zamiast truskawek wykorzystacie inne owoce? Można je też połączyć i stworzyć bardzo kolorowy wypiek!

30 komentarzy
  • Szklankę z mlekiem, cukrem i drożdżami najlepiej postawić na parę minut niedaleko włączonego palnika kuchenki, mąka im nie potrzebna. Rozpuszczone masło warto dodać od razu do wszystkich składników a nie oddzielnie. Szybciej się robi. Po co podawać proporcje skoro dosypała Pani drugie tyle mąki „na oko”? A jedną ręką to się gasi światło a nie ciasto wyrabia. Garstka uwag, nie wynikających z hejtu, tylko z doświadczenia.
    Pozdrawiam

    • Mąkę dosypałam po to, żeby pokazać właściwą konsystencję ciasta, bo to jest najważniejsze, a osoba doświadczona zapewne wie, że typy mąk różnią się od siebie, a czasem się piecze nie na tej, na której najlepiej, a na tej, którą ma się pod ręką. Co do gaszenia światła, to faktycznie, aż bije sympatią od tego stwierdzenia :). Pomijam, że równie dobrze można sobie wyrobić to ciasto mikserem, a jak ktoś ma ochotę, to nawet jedną nogą.

  • Tak się przejęłam Twoimi radami, że aż ciasto przestało mi rosnąć. Nie wiem czy drożdże miałam nieświeże czy nie mój dzień na drożdżówki, ale namordowałam się zanim upiekłam to ciacho. Niemniej jest 23, a w moim domu pachnie tak, że nie wiem czy dziś usnę. I ciasto wygląda zacnie. Dlatego zapisuję przepis i wrzucę wkrótce do siebie 🙂

  • Zawsze balam siezrobic ciasto drozdzowe, kolezanka dala mi przepisna pizze i sie nie udalo to spasowalam, ale znalazlam Pani przepis i wyszedl od razu za pierwszym razem 😉 nawet jak pomylilam koleknosc tluszcz dalam wczesniej nicpotrzeba to itakladnie wyroslo, takze dzieki i z gory powodzenia 😉

    • Ogromnie się cieszę, że się udało. Też mam doświadczenie z dawaniem tłuszczu wcześniej i ciasto wychodzi, ale kilka osób mi kiedyś na to zwróciło uwagę i teraz się trzymam tej „szkoły” :).

  • Witam, chciałam zapytać o opcję drukowania przepisu – tak jak z sernika z jabłkami – jest tam taki przycisk – tutaj nie mogę go znaleźć 🙁

    • Dzień dobry, Tolu!

      Większość przepisów jest jeszcze w starym formacie i muszę je przeedytować ręcznie, co cały czas robię, na bieżąco, ale mam ich na liście ok. 900 sztuk (nazbierało się trochę przez 5 lat 😉 ). Zaraz przeedytuję ten i opcja drukowania będzie dostępna :).

  • To był mój pierwszy w życiu drożdżowiec wyszedł super, jest pyszny i wilgotny nawet na drugi dzień . Moja rodzinka jest zachwycona i często go piekę z różnymi owocami. Pozdrawiam

  • Wiem, wiem z doświadczenia 🙂
    Chociaż w sumie zawsze mi wychodzi, a to niby najtrudniejsze ciasto do zrobienia 😀
    Wystarczy spokój i trochę serducha jak się je robi, a zawsze wychodzi :]

  • Włączam te filmiki, tylko by posłuchać Twojego miłego dla ucha głosu. Przypomina mi to też gotowanie z moją mamą. Nie sądzę, by kiedyś chciało mi się to faktycznie gotować 🙂

  • No dlatego napisałem, że Dorota sama uzna jakie rozwiązanie jest najlepsze :] Mi też się dłuższy bardziej podoba, bo mogę dłużej patrzeć na piękny uśmiech prowadzącej 😉

  • Dorotko ja zawsze robiłam w metalowej misce:D i wychodzą, bo nawet nie wiedziałam że „nie można”.
    A ja zrobiłam dzisiaj biszkopt z truskawkami;) i mleko migdałowe:)

  • Się popatrzy i wyciągnie wnioski. Nie da się skrócić ciasta drożdżowego, bo to zbyt wiele ważnych informacji do przekazania :D.

  • Wolałem te krótsze filmiki 🙂 Może 2-3 minuty, to AŻ za krótko, ale myślę, ze te 6-7 min. to powinno być maksimum. Ten filmik również dałoby się skrócić do tych 7 minut :] No ale to już zobaczysz w YouTube Analytics, czy większość oglądała w całości : )
    Ja na pewno tak 😀
    Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis!

  • I love the cow bowl, that’s so super cute and I like this perspective of your kitchen and your showing – you seem to be a very kind and nice person.

    I can’t wait to bake that one 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom