Ciasto czekoladowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

  • potrójnie czekoladowe
  • wilgotne, o bogatej konsystencji
  • z kremem z dodatkiem czekolady
  • polane czekoladową polewą
  • przełamane kwaskowatym likierem lub dżemem/konfiturą
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe potrójnie, coś wspaniałego! Ma głęboki, mocny smak. To idealny wypiek na zimę, chociaż również w letnie dni takie czekoladowe ciasto znajdzie swoich zwolenników. Sprawdzony kompan kawy, zarówno małego espresso jak i mojej ulubionej caffe latte ze spienionym mlekiem sojowym lub migdałowym. Przygotowywałam je na kilka sposobów. Próbowałam różnych wersji w kawiarniach w kilku częściach świata. Potem wymyśliłam najlepszy przepis na ciasto czekoladowe potrójnie. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na pyszne wypieki

Zawsze powtarzam, że przez pomyłkę urodziłam się w Europie. Mogłabym w nieskończoność jeść azjatyckie dania. Jednak jeśli chodzi o czekoladowe wypieki, najwyraźniej jestem Brytyjką, choć dla odrobiny innej niż czekolada słodyczy zdradziłabym Londyn z Paryżem. Obywatelka całego kulinarnego świata ;).

Przepis na ciasto czekoladowe potrójnie

Moje ciasto czekoladowe jest marzeniem każdego czekoholika. Upieczone z dodatkiem kakao. Może być bardziej lub mniej wilgotne, w zależności od dodatku jednego z mokrych składników: wody, mleka lub jogurtu. Im tłustszy płyn, tym bardziej wilgotne i cięższe będzie ciasto po upieczeniu. W wersji suchej można nasączyć je dodatkowo likierem. Polecam kawowy lub czekoladowy, dla pogłębienia smaku, albo pomarańczowy czy limonkowy, aby nadać potem czekoladzie charakteru i kontrastu.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Najlepsze ciasto czekoladowe wilgotne, o bogatej konsystencji, pachnące i miękkie czyli ciasto czekoladowe potrójnie: z kremem czekoladowym i polewą z czekolady.
4.6 od 5 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 50 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godz. 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska, Polska
Przepis na: ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 521.67kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • szklanki mąki pszennej zwykłej lub razowej (przesiana)
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub mieszanka: 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ¾ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii

Do przełożenia

  • 250-500 g kremu czekoladowego
  • 300 g dżemu lub konfitury (kwaskowaty smak, np. rabarbar, pomarańcza, truskawka, wiśnia, żurawina)

Do dekoracji

  • ok. 250 g polewy czekoladowej
  • perełki cukiernicze (opcjonalnie)
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • świeże owoce sezonowe (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Krem budyniowy

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) (czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
  • Składniki suche mieszam w misce.
  • W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  • Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
  • Nakładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
  • Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę przez 50-60 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika! Na 5 minut przed końcem pieczenia uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy ciasto nie jest surowe. W razie potrzeby kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
  • Wystudzone ciasto czekoladowe przekrawam na 2-3 części, każdą smaruję dżemem, a potem dekoruję: przekładam kremem czekoladowym (ok. 50 g zostawiamy do dekoracji za pomocą szprycy), polewam polewą i odstawiam na ok. 2-3 godziny w chłodne miejsce, do stężenia masy i polewy.
  • Wokół ciasta można ułożyć srebrne perełki cukiernicze oraz ożywić jego kolor świeżą miętą oraz sezonowymi owocami.

Przydatne przepisy i poradniki

W lżejszej, bardziej puszystej wersji ciasto czekoladowe można przygotować, wykorzystując, jako bazę wypieku, biszkopt czekoladowy.
Przydatne poradniki:
  1. Krem czekoladowy – przepis
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Zakalec – jak uniknąć

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 521.67kcal (26%) | Carbohydrates: 88.42g (29%) | Białko: 5.67g (11%) | Fat: 16.67g (26%) | Tłuszcze nasycone: 2.08g (13%) | Cholesterol: 42.75mg (14%) | Sód: 340.75mg (15%) | Potas: 305.33mg (9%) | Fiber: 2.583g (11%) | Cukier: 56.5g (63%) | Witamina A: 84IU (2%) | Witamina C: 2.2mg (3%) | Wapń: 96mg (10%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Upieczone i wystudzone placki warto posmarować ulubioną konfiturą. To z pewnością dodatkowy, ciekawy akcent smakowy. Malina, truskawka, pomarańcza, morela… Który smak wybierzecie?

Ciasto czekoladowe przepis

Potem trzeba przełożyć ciasto gęstym, czekoladowym kremem. Wyobraźcie sobie, jak powoli rozsmarowujecie go łyżką po powierzchni, zataczając powoli coraz większe kółka. Następnie nakrywacie wierzchnią warstwą i polewacie gęstą, cudownie pachnącą, ciepłą polewą… Tak, miłość do czekolady ma niejedno imię.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam czekoladowe ciasto według mojej receptury. Napiszcie koniecznie w komentarzach, którą wersję wybraliście i jak smakowało!

4 komentarze
  • ¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ø„¸.☆.¸„ø¤º°”¨¸„ø¤º° „¨¸„ø¤º°”¨
    ✬¨´*❊.¸✬ ☆ Ⓢ Ⓤ Ⓟ Ⓔ Ⓡ ☆ ✬¸.❊*´¨✬
    ✬¨´*❊.¸✬ ❊ WESOŁYCH ŚWIĄT ❊ ✬¸.❊*´¨✬
    ✬¨´*❊.¸✬ Pozdrawiam Serdecznie:-))✬¸.❊*´¨✬
    ¸„ø¤º”¨¸„ø¤º°”¨¸„ø¤º°”¨☆¨”°º¤ø„¸¨”°º¤ ø„¸¨”°º¤ø„.¸

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom