fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Zimą, kiedy brakuje mi moich ulubionych, sezonowych owoców, w mojej kuchni goszczą ciasta nieco cięższe i bogatsze w smaku, np. ciasto czekoladowe z jabłkami, bo te nasze, polskie, najlepsze ze wszystkich, na całe szczęście, mamy pod ręką przez cały rok. To właśnie za jabłkami tęsknię, podróżując i chociaż podczas dalekich wyjazdów nigdy nie mogę się nacieszyć smakiem egzotycznych owoców, po powrocie do domu kupuję kilka kilogramów jabłek, słodkich i twardych, soczystych… Takie właśnie jabłka dodam do dzisiejszego wypieku, chociaż moje ciasto z czekoladą i jabłkami możecie też przygotować, wykorzystując gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, a nawet banany.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Nie wyszło mi do końca fotogeniczne i jakoś zabrakło w domu składników na to, żeby posypać nimi czekoladowy wierzch. Ale gdybym je miała, pewnie moje ciasto czekoladowe z jabłkami udekorowałabym płatkami migdałów lub grubo siekanymi orzechami. Kto wie, może nawet dołożyłabym coś czerwonego na wierzch?

Ciasto czekoladowe z jabłkami – uniwersalny wypiek

Jabłka w czekoladowym cieście to oczywiście najprostsza propozycja. Można zamiast nich dodać do masy gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, maliny, a nawet borówki amerykańskie. Warto eksperymentować i przekonać się, które owoce będą dla Was najlepsze!

Zobacz też
Śliwki w occie

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Puszyste, choć miejscami wilgotne ciasto czekoladowe o bogatym smaku, w którym jabłka można zastąpić gruszkami, śliwkami lub innymi owocami.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto czekoladowe z jabłkami, ciasto czekoladowe z jabłkiem, ciasto czekoladowo-jabłkowe
Liczba porcji: 12
Kalorie: 313kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • szklanki mąki (pszenna, biała typ 405-450 lub razowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki masła (stopione; ok. 100 g (½ kostki))
  • ½ szklanki mleka (można zastąpić wodą, maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub sokiem owocowym)
  • ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy; można zastąpić ksylitolem)

Dodatki

  • 3 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w grube kawałki wielkości 1 kęsa; można zastąpić je gruszkami lub wykorzystać 300 g śliwek)
  • ⅓-½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ⅓-½ szklanki żurawiny (opcjonalnie;)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (można zastąpić je 50 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Ciasto

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania wszystkich składników na ciasto.
  • Wszystkie składniki suche mieszam w wysokiej misce (mąkę, kakao i proszek do pieczenia najlepiej przesiać przez sitko).
  • Dodaję jajka i stopione masło i miksuję na średnich obrotach miksera przez ok. 3 minuty.
  • Do zmiksowanej masy dodaję owoce oraz, opcjonalnie, orzechy i żurawinę. Mieszam całość za pomocą łyżki.
  • Jeśli decyduję się nie dodawać owoców lub wykorzystuję owoce mało soczyste, warto dolać do ciasta wodę/sok owocowy/mleko/maślankę/kefir/jogurt.
  • Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką kremówką.

Dekoracja

  • Wystudzone ciasto dekoruję polewą i odstawiam do jej zastygnięcia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  2. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 313kcal (16%) | Węglowodany: 38g (13%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 106mg (5%) | Potas: 311mg (9%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 370IU (7%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ciacha, jakie dekoracje zrobiliście i co poszło do środka. Bardzo jestem ciekawa i czekam na komentarze :).

 

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom