Ciasto czekoladowe z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Zimą, kiedy brakuje mi moich ulubionych, sezonowych owoców, w mojej kuchni goszczą ciasta nieco cięższe i bogatsze w smaku, np. ciasto czekoladowe z jabłkami, bo te nasze, polskie, najlepsze ze wszystkich, na całe szczęście, mamy pod ręką przez cały rok. To właśnie za jabłkami tęsknię, podróżując i chociaż podczas dalekich wyjazdów nigdy nie mogę się nacieszyć smakiem egzotycznych owoców, po powrocie do domu kupuję kilka kilogramów jabłek, słodkich i twardych, soczystych… Takie właśnie jabłka dodam do dzisiejszego wypieku, chociaż moje ciasto z czekoladą i jabłkami możecie też przygotować, wykorzystując gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, a nawet banany.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Nie wyszło mi do końca fotogeniczne i jakoś zabrakło w domu składników na to, żeby posypać nimi czekoladowy wierzch. Ale gdybym je miała, pewnie moje ciasto czekoladowe z jabłkami udekorowałabym płatkami migdałów lub grubo siekanymi orzechami. Kto wie, może nawet dołożyłabym coś czerwonego na wierzch?

Ciasto czekoladowe z jabłkami – uniwersalny wypiek

Jabłka w czekoladowym cieście to oczywiście najprostsza propozycja. Można zamiast nich dodać do masy gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, maliny, a nawet borówki amerykańskie. Warto eksperymentować i przekonać się, które owoce będą dla Was najlepsze!

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Puszyste, choć miejscami wilgotne ciasto czekoladowe o bogatym smaku, w którym jabłka można zastąpić gruszkami, śliwkami lub innymi owocami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto czekoladowe z jabłkami, ciasto czekoladowe z jabłkiem, ciasto czekoladowo-jabłkowe
Liczba porcji: 12
Kalorie: 313kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • szklanki mąki (pszenna, biała typ 405-450 lub razowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki masła (stopione; ok. 100 g (½ kostki))
  • ½ szklanki mleka (można zastąpić wodą, maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub sokiem owocowym)
  • ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy; można zastąpić ksylitolem)

Dodatki

  • 3 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w grube kawałki wielkości 1 kęsa; można zastąpić je gruszkami lub wykorzystać 300 g śliwek)
  • ⅓-½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ⅓-½ szklanki żurawiny (opcjonalnie;)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (można zastąpić je 50 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania wszystkich składników na ciasto.
  • Wszystkie składniki suche mieszam w wysokiej misce (mąkę, kakao i proszek do pieczenia najlepiej przesiać przez sitko).
  • Dodaję jajka i stopione masło i miksuję na średnich obrotach miksera przez ok. 3 minuty.
  • Do zmiksowanej masy dodaję owoce oraz, opcjonalnie, orzechy i żurawinę. Mieszam całość za pomocą łyżki.
  • Jeśli decyduję się nie dodawać owoców lub wykorzystuję owoce mało soczyste, warto dolać do ciasta wodę/sok owocowy/mleko/maślankę/kefir/jogurt.
  • Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką kremówką.

Dekoracja

  • Wystudzone ciasto dekoruję polewą i odstawiam do jej zastygnięcia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  2. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 313kcal | Carbohydrates: 38g (13%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sodium: 106mg (4%) | Potassium: 311mg (9%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 7.4% | Vitamin C: 1.4% | Calcium: 8.7% | Iron: 13.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ciacha, jakie dekoracje zrobiliście i co poszło do środka. Bardzo jestem ciekawa i czekam na komentarze :).

 

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Zrobiłam według przepisu ale ciasto było mega gęste, dodalam lyzke wody i jeszcze jedno jajko i wtedy dało sie w ogole zmiksowac. I wyszło dobre ! Gościom smakowalo 😉

  2. moje pierwsze czekoladowe ciasto upiekłam wczorajszego wieczoru i wyszło naprawdę dobre:) dziękuję Dorota za przepis i porady:)

  3. Ciasto czekoladowe z jabłkami – proste do upieczenia, idealne na zimę. Kto
    lubi? #ciasto #food #przepis #czekolada

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)