Ciasto czekoladowe z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Zimą, kiedy brakuje mi moich ulubionych, sezonowych owoców, w mojej kuchni goszczą ciasta nieco cięższe i bogatsze w smaku, np. ciasto czekoladowe z jabłkami, bo te nasze, polskie, najlepsze ze wszystkich, na całe szczęście, mamy pod ręką przez cały rok. To właśnie za jabłkami tęsknię, podróżując i chociaż podczas dalekich wyjazdów nigdy nie mogę się nacieszyć smakiem egzotycznych owoców, po powrocie do domu kupuję kilka kilogramów jabłek, słodkich i twardych, soczystych… Takie właśnie jabłka dodam do dzisiejszego wypieku, chociaż moje ciasto z czekoladą i jabłkami możecie też przygotować, wykorzystując gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, a nawet banany.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Nie wyszło mi do końca fotogeniczne i jakoś zabrakło w domu składników na to, żeby posypać nimi czekoladowy wierzch. Ale gdybym je miała, pewnie moje ciasto czekoladowe z jabłkami udekorowałabym płatkami migdałów lub grubo siekanymi orzechami. Kto wie, może nawet dołożyłabym coś czerwonego na wierzch?

Ciasto czekoladowe z jabłkami – uniwersalny wypiek

Jabłka w czekoladowym cieście to oczywiście najprostsza propozycja. Można zamiast nich dodać do masy gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, maliny, a nawet borówki amerykańskie. Warto eksperymentować i przekonać się, które owoce będą dla Was najlepsze!

5 od 2 osób
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Puszyste, choć miejscami wilgotne ciasto czekoladowe o bogatym smaku, w którym jabłka można zastąpić gruszkami, śliwkami lub innymi owocami.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto czekoladowe z jabłkami, ciasto czekoladowe z jabłkiem, ciasto czekoladowo-jabłkowe
Liczba kalorii: 313 kcal
Liczba porcji: 12
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2 jajka
  • szklanki mąki (pszenna, biała typ 405-450 lub razowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki masła (stopione; ok. 100 g (½ kostki))
  • ½ szklanki mleka (można zastąpić wodą, maślanką, kefirem, jogurtem naturalnym lub sokiem owocowym)
  • ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy; można zastąpić ksylitolem)
Dodatki
  • 3 jabłka (obrane ze skórki, pokrojone w grube kawałki wielkości 1 kęsa; można zastąpić je gruszkami lub wykorzystać 300 g śliwek)
  • ⅓-½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ⅓-½ szklanki żurawiny (opcjonalnie;)
Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (można zastąpić je 50 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto czekoladowe z jabłkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  2. Zakalec - jak go uniknąć
Ciasto czekoladowe z jabłkami - Jak zrobić
Ciasto
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania wszystkich składników na ciasto.

  2. Wszystkie składniki suche mieszam w wysokiej misce (mąkę, kakao i proszek do pieczenia najlepiej przesiać przez sitko).

  3. Dodaję jajka i stopione masło i miksuję na średnich obrotach miksera przez ok. 3 minuty.

  4. Do zmiksowanej masy dodaję owoce oraz, opcjonalnie, orzechy i żurawinę. Mieszam całość za pomocą łyżki.

  5. Jeśli decyduję się nie dodawać owoców lub wykorzystuję owoce mało soczyste, warto dolać do ciasta wodę/sok owocowy/mleko/maślankę/kefir/jogurt.

  6. Przekładam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia to ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.

Polewa
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką kremówką.

Dekoracja
  1. Wystudzone ciasto dekoruję polewą i odstawiam do jej zastygnięcia.

Wartości odżywcze
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 313 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 9g 45%
Cholesterol 31mg 10%
Sód 106mg 4%
Potas 311mg 9%
Węglowodany ogółem 38g 13%
Błonnik 3g 12%
Cukry 19g
Białko 3g 6%
Witamina A 7.4%
Witamina C 1.4%
Wapń 8.7%
Żelazo 13.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ciacha, jakie dekoracje zrobiliście i co poszło do środka. Bardzo jestem ciekawa i czekam na komentarze :).

 

Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Zrobiłam według przepisu ale ciasto było mega gęste, dodalam lyzke wody i jeszcze jedno jajko i wtedy dało sie w ogole zmiksowac. I wyszło dobre ! Gościom smakowalo 😉

  2. moje pierwsze czekoladowe ciasto upiekłam wczorajszego wieczoru i wyszło naprawdę dobre:) dziękuję Dorota za przepis i porady:)

  3. Ciasto czekoladowe z jabłkami – proste do upieczenia, idealne na zimę. Kto
    lubi? #ciasto #food #przepis #czekolada

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)