Ciasto choinka

Ciasto choinka, przebój tegorocznej kolacji wigilijnej! Pachnące migdałami i czekoladą, udekorowane drobnymi perełkami i gwiazdkami, które na marcepanowej powierzchni stworzyły misterny wzorek. Każda została ułożona na choince osobno, w trakcie pieczołowitej pracy i wieczornych rozmów z przyjaciółkami. To pierwsze Święta, podczas których przygotowania nie odbywają się w domu u moich rodziców. Pierwsze, których sporą część spędzę we własnym domu. To u mnie spotkamy się na kolacji wigilijnej. Potem będziemy na rodzinnym spotkaniu u babci pierwszego dnia, a kolejny spędzę z przyjaciółmi.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Choć w wielu kwestiach jestem tradycjonalistką, kuchnia od zawsze była dla mnie miejscem do eksperymentów. Bardzo rzadko powtarzam raz przygotowaną potrawę czy deser. Sama dla siebie nigdy drugi raz nie piekę tego samego ciasta. Ciągle głodna nowych smaków, również w Święta potrafię zaryzykować i stworzyć coś zupełnie nowego. Potem cieszę się, że znów nauczyłam się czegoś nowego.

Ciasto choinka na Święta

W tym roku po raz pierwszy na wigilijnym stole nie będzie sernika wiedeńskiego ani makowca, których skosztuję dopiero pierwszego dnia Świąt, odwiedzając moją babcię. Pojawi się za to ciasto choinka oraz… rurki z kremem, które przygotuje moja mama. Ciacho to prosty wypiek piernikowy przekładany, do którego później do dekoracji wykorzystuję marcepan. Do babci zawiozę ciasto gwiazdę, z którego ucieszą się najmłodsi. Będzie odrobinę nowocześnie, ale nie zmieni się jedno, najważniejsze. Świąteczny czas spędzimy wspólnie, miło. Będziemy składać szczere, pełne miłości życzenia, a później rozmawiać, kolędować, dzielić się swoimi radościami.

Święta w nowym wydaniu

Czeka nas Wigilia pachnąca piernikiem, kompotem z suszu i prawdziwą choinką. Zapamiętamy ją jako pierwszą spędzoną w nieco mniejszym gronie. Jako pierwszą z innymi potrawami, których tym razem nie będzie tak wiele jak kiedyś. Jako tę, która poprzedziła rok pełen zmian, których trochę się obawiamy, ale które ostatecznie sprawią, że każdemu przytrafi się coś dobrego. Zobaczcie jak zrobić ciasto choinka krok po kroku :).

5 od 1 osoby
Ciasto choinka
Ciasto choinka
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
1 godz. 50 min
 
Eleganckie, pięknie udekorowane ciasto choinka czyli piernik czekoladowy z marcepanem i konfiturą.
Danie: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: ciasto choinka, ciasto w kształcie choinki
Liczba kalorii: 409.83 kcal
Liczba porcji: 1 forma prostokątna o wymiarach 17 x 23 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody lub mleka
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione - można zastąpić olejem roślinnym))
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450; można zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową)
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½-¾ szklanki cukru lub miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, imbiru, kolendry, goździków i gałki muszkatołowej)
Do przełożenia
  • 100 g kwaskowatej konfitury, dżemu lub marmolady
Do dekoracji
  • 500-800 g marcepanu
  • dekoracje cukiernicze imitujące ozdoby choinkowe (srebrne i kolorowe perełki cukiernicze, żółte gwiazdki cukrowe, gwiazdka z białej czekolady)
  • zielony barwnik spożywczy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto choinka - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Mąka bezglutenowa - przepis
  2. Jak zrobić marcepan
Ciasto choinka - Jak zrobić
Masa na ciasto
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Suche składniki przesiewam do miski.

  2. Dodaję składniki mokre i bardzo dokładnie, intensywnie mieszam lub miksuję całość na gładką masę.

  3. Przelewam ciasto do foremki (metalowa forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką/bułką tartą/kaszą manną) i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.

Przekładanie ciasta
  1. Wystudzone ciasto choinka można, opcjonalnie, przekroić na dwa placki i przełożyć konfiturą, marmoladą lub dżemem.
Dekorowanie
  1. Marcepan rozcieram z barwnikiem spożywczym (wg przepisu na opakowaniu) i rozwałkowuję na silikonowej stolnicy lub na kawałku papieru do pieczenia.

  2. Przekładam marcepan na wierzch ciasta i dopasowuję do zaokrąglonych kształtów ciasta choinka za pomocą metalowej łyżki.

  3. W masę marcepanową wgniatam delikatnie dekoracje z perełek i gwiazdek.

Wartości odżywcze
Ciasto choinka
Wielkość porcji (75 g)
Liczba kalorii 409.83 kcal Kalorie z tłuszczów 172 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19.08g 29%
Tłuszcze nasycone 5.67g 28%
Cholesterol 46.17mg 15%
Sód 92.25mg 4%
Potas 258.83mg 7%
Węglowodany ogółem 52.42g 17%
Błonnik 2.08g 8%
Cukry 29.67g
Białko 8.17g 16%
Witamina A 5.392%
Witamina C 1.025%
Wapń 8.625%
Żelazo 11.942%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Miałam gotowe dekoracje cukiernicze, ale masę marcepanową przyrządziłam samodzielnie. Może być migdałowa lub kokosowa. Jeśli nie macie możliwości wykonania jej w domu, kupcie gotową. Po zabarwieniu, rozwałkowaniu i nałożeniu na ciasto będzie piękną bazą do dalszych dekoracji!

Ciasto choinka
Ciasto choinka

A za rok być może mile wspomnimy tę Wigilię i nas samych, delektując się kolejnym, nowym ciastem. Dajcie mi koniecznie znać, jak udało się Wam ciasto w kształcie choinki. Oraz jak smakowało, bardzo jestem ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. Marcelinko jak pisałaś komentarz było po świętach, a teraz tuż tuż przed świętami i na tegoroczną wigilię ciasto choinka w sam raz 🙂 ciekawy przepis zapisany na liście tegorocznych wypieków świątecznych.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)