Ciasto blondie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto blondie

Ciasto blondie

Ciasto blondie

Odpowiednik amerykańskiego brownie, jasnozłota, siostrzana wersja w kolorze blondie. I tak samo jak w przypadku brownies, również na blondies istnieje niezliczona ilość przepisów. Można upiec je z różnych rodzajów mąki: począwszy od najjaśniejszej, białej, po ciemniejszą, razową pełnoziarnistą lub np. orkiszową. Do wyboru mamy mnóstwo smacznych dodatków, bo do blondie pasują praktycznie wszystkie rodzaje bakalii: orzechy, kandyzowane owoce lub skórka cytryny czy pomarańczy, żurawina, daktyle, rodzynki…

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta

Ciasto blondie to wypiek z dozwolonym zakalcem :). Na pierwszy rzut oka może nie zachęcać do konsumpcji i nawet te w amerykańskich piekarniach nie należą do szczególnie urodziwych, za to w smaku, z różnorodnymi dodatkami, cieszą podniebienie.

Po długiej podróży po USA, będąc już na końcu mojej samochodowej trasy, w San Francisco, w przedostatnim mieście na mapie moich 1,5-miesięcznych wojaży, po raz pierwszy zjadłam kawałeczek blondie. W małej piekarni gdzieś w SOMA, popijając je filiżanką kawy, chrupałam smaczne orzechy, a w ustach rozpływało się wilgotne, słodkie ciasto.

Zobacz też
Tort serce

Do pieczenia blondi nie dodaje się proszku, chociaż, chcąc uzyskać nieco lżejszą konsystencję gotowej, upieczonej blondynki, można dosypać do masy 1 płaską łyżeczkę. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele: zamiast zwykłej mąki można wykorzystać bezglutenową lub orkiszową czy pełnoziarnistą, razową – w zależności od tego, jakiej użyjecie, ciasto może wyjść jaśniejsze lub ciemniejsze. Biała czekolada jest dość mocno słodka, dlatego ja do swojego ciasta nie dodałam już więcej cukru. Amerykanie z pewnością dosypują go do swoich wypieków, bo tamtejsze blondies są, podobnie jak inne ciasta w USA, mocno słodkie.

Ciasto blondie

Ciasto blondie

Szybkie i łatwe ciasto blondie czyli ciasto z białą czekoladą i bakaliami, z lekkim zakalcem. Blondie to jeden z klasycznych wypieków amerykańskich.
4.43 z 7 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasto blondi, ciasto blondie
Liczba porcji: 1 blaszka ok. 25 x 35 cm
Kalorie: 197kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g białej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • szklanki mąki (przesiana)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru (opcjonalnie)
  • ½ - ¾ szklanki łuskanych orzechów włoskich, migdałów, pistacji, rodzynek lub daktyli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali).Można też roztopić czekoladę z masłem bez kąpieli wodnej, na bardzo małym ogniu, trzymając rondel kilka centymetrów powyżej palnika.
    Odstawiam do przestygnięcia.
    Ciasto blondie - przepis - krok 1
  • Ubijam masę czekoladową, dodając wszystkie jajka i, opcjonalnie, cukier.
    Ciasto blondie - przepis - krok 2
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
    Ciasto blondie - przepis - krok 3
  • Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
    Ciasto blondie - przepis - krok 4
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
    Ciasto blondie - przepis - krok 5
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło.
    Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe.
    Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
    Ciasto najlepiej pokroić, zanim wystygnie.
    Ciasto blondie - przepis - krok 6

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ciasto blondie bez jajek - można upiec je w ten sam sposób, zastępując każde 1 jajko 1 łyżką zmielonego lnu złocistego zalanego wcześniej 2 łyżkami gorącej wody i przestudzonego
  2. Ciasto blondie bezglutenowe - klasyczną mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową.
  3. Ciasto blondie wegańskie - do przygotowania w ten sam sposób co blondie bez jajek, z dodatkiem wegańskiej czekolady. Masło można zastąpić, dodając do ciasta 200 ml oleju roślinnego o łagodnym smaku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 50g | Kalorie: 197kcal (10%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 80mg (3%) | Potas: 63mg (2%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 260IU (5%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jaki zestaw bakalii wykorzystacie – podzielcie się swoimi pomysłami i dajcie znać jak udały się Wasze blondies :).

Ciasto blondie z orzechami i pistacjami. Pinkie's Bakery, San Francisco
Ciasto blondie z orzechami i pistacjami. Pinkie’s Bakery, San Francisco
Ciasto blondie a'la Dorota Kamińska :)
Ciasto blondie a’la Dorota Kamińska 🙂
3 komentarze
  • Witaj,

    Zrobiłem Blondie i chciałbym od razu podziękować za przepis. Zjadłem sam większość ciasta. Wzrosło mi morale 🙂 Użyłem połowy mąki a połowę dałem kokosowej trochę rodzynek i zapachu śmietankowego do ciast. Wyszło świetne ale chyba jednak wolę Brownie z karobem 🙂

  • Koniecznie muszę spróbować tego wypieku !. Smakowicie wygląda ;3 Właśnie piecze się „Zebra” z Pani przepisu 🙂 Już w całym domku pachnie przepięknie i nie mogę się doczekać aż spróbuję ciasta <3
    Pozdrawiam !. ;*

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom