Ciasto 3bit przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Na prośbę Czytelnika, łatwe do zrobienia ciasto 3bit bez pieczenia, które przygotowuje się na różne sposoby, a inspiracją do powstania tego deseru były popularne batony, składające się z herbatnika z mleczną warstwą, oblanego mleczną czekoladą.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

W większości przepisów na ciasto 3bit pojawia się kajmak, którego nie ma w klasycznym składzie popularnego batonu, a domowemu ciastu nadaje dużo słodyczy. W mojej propozycji znajdziecie nieco odmieniony skład w porównaniu do tego, który spotkacie w innych miejscach. Chciałam, żeby ciasto miało czekoladowy spód, choć trudno mi było kupić czekoladowe herbatniki, które najłatwiej dostać w większych hipermarketach. Postanowiłam, że nie będzie tak mocno słodkie, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, ale jeśli wolicie mleczną, śmiało dodawajcie do kremu i polewy.

Najłatwiej kroić ciasto tam, gdzie przebiega granica pomiędzy poszczególnymi herbatnikami, ale najbardziej dekoracyjny efekt uzyskacie, krojąc tak, żeby nóż przechodził przez środek herbatników. Dobrze schłodzone ciasto 3bit i wilgotna, czyszczona po każdym krojeniu głownia to gwarancja eleganckiego i równego krojenia.

Zobacz też
Sernik tiramisù

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Najlepsze ciasto 3bit takie jak popularny batonik, ale o sprawdzonym składzie. Pyszne ciasto 3-bit na herbatnikach, z kremem czekoladowym lub kajmakiem oraz bitą śmietaną i polewą czekoladową.
4.67 z 3 votes
Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 3 godz. 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 kwadratowa foremka o boku ok. 23 cm
Kalorie: 313kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód czekoladowy

  • 12 sztuk herbatników czekoladowych (lub jasnych, maślanych, ale polanych czekoladą)

Herbatniki do środka

  • 12 sztuk herbatników maślanych

Krem (do wyboru)

  • 250 g mascarpone (o temperaturze pokojowej, wymieszane ze 100 g czekolady (gorzka deserowa 60% lub mleczna roztopionej w kąpieli wodnej (czekolada lekko przestudzona, dodawana stopniowo do serka; całość można rozcierać łyżką lub mikserem na minimalnych obrotach; zamiast roztopionej czekolady do serka można dodać 50 g stopionego masła wymieszanego z 2 łyżkami gorzkiego kakao i 2 łyżkami cukru (najlepiej ksylitolu, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii))))
  • 350 g kajmaku (około; czekoladowy, można zastąpić innym smakiem; o temperaturze pokojowej)

Krem z bitej śmietany

  • 330 ml śmietanki kremówki (około; schłodzona przez kilka godzin w lodówce, na najwyższej (najchłodniejszej półce))
  • 1 łyżka żelatyny (+ 2-3 łyżki gorącej wody)

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady (gorzka deserowa 60% lub mleczna)
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Warstwa dolna

  • Na dnie foremki (można wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową) układam herbatniki czekoladowe.

Krem

  • Na herbatnikach rozprowadzam równą warstwę kremu lub kajmaku.

Herbatniki w środku

  • Przykrywam krem jasnymi herbatnikami (układam w ten sam sposób co dolną warstwę).

Krem z bitej śmietany

  • Ubijam bitą śmietanę, dodając pod sam koniec, kiedy jeszcze nie nabierze ostatecznej sztywności, żelatynę rozpuszczoną dokładnie w gorącej wodzie. Żelatyna nie może mieć grudek, powinna lekko przestygnąć i należy dodawać ją stopniowo, w trakcie ubijania.
  • Przekładam krem na jasne herbatniki, wyrównuję wierzch za pomocą łopatki i wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.

Polewa czekoladowa

  • Po godzinie, kiedy krem z bitej śmietany jest już lekko stężały, polewam go polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła lub śmietanki.
  • Wstawiam ciasto do lodówki na ok. 1-2 godziny do całkowitego stężenia kremu i polewy.
  • Kroję ciasto w foremce lub, jeśli była wyłożona papierem/folią, po wyjęciu z foremki. Najwygodniej kroić w miejscach, gdzie znajdują się szczeliny pomiędzy herbatnikami, ale ładniejszy efekt uzyskuje się po przekrawaniu ciasta przez herbatniki. Krojenie najlepiej wykonywać czystym nożem, zanurzanym każdorazowo w zimnej wodzie.

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasto 3bit bezglutenowe - można przygotować, wybierając bezglutenowe herbatniki oraz czekoladę lub przygotowując krem czekoladowy z mascarpone oraz polewę czekoladową na bazie kakao bez glutenu.
Ciasto 3bit bez cukru - całkowicie wyeliminować się go nie da, chyba że samodzielnie upiecze się kruche ciasto bez cukru i wykorzysta zamiast herbatników, a krem czekoladowy z mascarpone i polewę czekoladową przygotuje na bazie kakao, masła i ksylitolu (cukru brzozowego).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem czekoladowy
  2. Jak zrobić kajmak
  3. Bita śmietana - przepis
  4. Polewa czekoladowa - przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 313kcal (16%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sód: 48mg (2%) | Potas: 139mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 755IU (15%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję smakową wybierzecie i czy deser posmakuje Wam równie mocno jak Oderwanemu, który… nie mógł się od niego oderwać :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom