Ciastka kości na Halloween przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciastka kości na Halloween

Ciastka kości na Halloween

Ciastka - kości

Kości to jeden z popularniejszych motywów wykorzystywanych w przygotowywaniu strojów na Halloween czy przekąsek albo wypieków. Ciastka kości można przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując gotowe foremki i lukrując upieczone ciasteczka albo polewając je polewą z białej czekolady. Kostki na słodko, jako dekorację, można też ulepić z lukru plastycznego i wykorzystać jako dekorację do muffinów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Dziś zapraszam Was na nieco inne ciastka – kości, ulepione z masy bezowo-migdałowej, o konsystencji przypominającej odrobinę kokosanki. Miłośnicy kokosu mogą zastąpić mielone migdały zmielonymi w blenderze wiórkami kokosowymi. Ciastka są smaczne, ale dość pracochłonne, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się lepić nieduże kostki, dlatego do ich przygotowania warto zasiąść całą rodziną.

Zobacz też
Makagigi

Ciastka - kości

Ciastka kości

Ciastka kości - do jedzenia dla ludzi ;). Marcepanowe ciastka na Halloween w kształcie kości. Można ulepić je z masy lub wałkować i wycinać za pomocą foremki - to smaczne, migdałowe lub kokosowe ciasteczka kości na Halloween.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka kości, ciasteczka kości halloween, ciastka kości, ciastka kości halloween
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
Kalorie: 125kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 białka (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru
  • szklanki mąki
  • szklanki migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych (zmiksowane)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Białka ubijam z solą na sztywną pianę na najmniejszych obrotach miksera.
  • Stopniowo, w niewielkich ilościach, dodaję cukier puder, cały czas ubijając. Kolejne porcje cukru dosypuję, kiedy poprzednie całkowicie rozpuściły się w pianie.
  • Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i migdały lub wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
  • Z gęstej masy formuję kostki dowolnej wielkości. Najlepiej gdy wszystkie będą podobnych rozmiarów, wówczas upieką się jednakowo, w tym samym czasie.
  • Zamiast lepienia, można rozwałkować masę na stolnicy i wycinać kostki foremką.UWAGA: Kostki w trakcie pieczenia wyrosną, zwiększając nieznacznie swoją objętość.
  • Układam ulepione kostki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut.
    UWAGA: Kostki będą gotowe, kiedy wyrosną, z wierzchu pozostaną białe, a od spodu lekko się przyrumienią. Zbyt mocno wypieczone i zrumienione, zwłaszcza kiedy są małe i cienkie, po wystudzeniu będą twarde jak kamień.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - jak ubić

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 30g (1 mniejsze ciastko) | Kalorie: 125kcal (6%) | Węglowodany: 22g (7%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Sód: 9mg | Potas: 72mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia po spróbowaniu i pamiętajcie, żeby za długo ich nie piec, bo połamiecie sobie zęby na kolejne Halloween pójdziecie bez charakteryzacji ;).

Ciastkeczka - kości
Ciastkeczka – kości
13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom