Ciastka kości na Halloween

Kości to jeden z popularniejszych motywów wykorzystywanych w przygotowywaniu strojów na Halloween czy przekąsek albo wypieków. Ciastka kości można przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując gotowe foremki i lukrując upieczone ciasteczka albo polewając je polewą z białej czekolady. Kostki na słodko, jako dekorację, można też ulepić z lukru plastycznego i wykorzystać jako dekorację do muffinów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Dziś zapraszam Was na nieco inne ciastka – kości, ulepione z masy bezowo-migdałowej, o konsystencji przypominającej odrobinę kokosanki. Miłośnicy kokosu mogą zastąpić mielone migdały zmielonymi w blenderze wiórkami kokosowymi. Ciastka są smaczne, ale dość pracochłonne, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się lepić nieduże kostki, dlatego do ich przygotowania warto zasiąść całą rodziną.

5 od 1 osoby
Ciastka - kości
Ciastka kości
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Ciastka kości - do jedzenia dla ludzi ;). Marcepanowe ciastka na Halloween w kształcie kości. Można ulepić je z masy lub wałkować i wycinać za pomocą foremki - to smaczne, migdałowe lub kokosowe ciasteczka kości na Halloween.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka kości, ciasteczka kości halloween, ciastka kości, ciastka kości halloween
Liczba kalorii: 125 kcal
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 białka (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru
  • szklanki mąki
  • szklanki migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych (zmiksowane)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciastka kości - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Piana z białek - jak ubić
Ciastka kości - Jak zrobić
  1. Białka ubijam z solą na sztywną pianę na najmniejszych obrotach miksera.

  2. Stopniowo, w niewielkich ilościach, dodaję cukier puder, cały czas ubijając. Kolejne porcje cukru dosypuję, kiedy poprzednie całkowicie rozpuściły się w pianie.

  3. Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i migdały lub wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą.

  4. Z gęstej masy formuję kostki dowolnej wielkości. Najlepiej gdy wszystkie będą podobnych rozmiarów, wówczas upieką się jednakowo, w tym samym czasie.

  5. Zamiast lepienia, można rozwałkować masę na stolnicy i wycinać kostki foremką.


    UWAGA: Kostki w trakcie pieczenia wyrosną, zwiększając nieznacznie swoją objętość.

  6. Układam ulepione kostki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut.

    UWAGA: Kostki będą gotowe, kiedy wyrosną, z wierzchu pozostaną białe, a od spodu lekko się przyrumienią. Zbyt mocno wypieczone i zrumienione, zwłaszcza kiedy są małe i cienkie, po wystudzeniu będą twarde jak kamień.

Wartości odżywcze
Ciastka kości
Wielkość porcji (30 g (1 mniejsze ciastko))
Liczba kalorii 125 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Sód 9mg 0%
Potas 72mg 2%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 1g 4%
Cukry 14g
Białko 2g 4%
Witamina C 0.1%
Wapń 2.3%
Żelazo 3.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia po spróbowaniu i pamiętajcie, żeby za długo ich nie piec, bo połamiecie sobie zęby na kolejne Halloween pójdziecie bez charakteryzacji ;).

Ciastkeczka - kości
Ciastkeczka – kości

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. Wow!! No Dorotko! Zajeb*ście Ci to wyszło! Tyle w temacie! Zarówno przepis jak i cała oprawa, a w szczególności początek!!! Uwielbiam 😀

  2. Rodzina Addamsów :). To jest filmik, który powstał 2 lata temu, kiedy jeszcze byłam szczupła i miałam piękne, długie włosy :).

  3. Bomba!! 😀 prosty przepis, tylko boję się, że zamaist kości wyjdzie mi zupełnie coś innego:D Ale spróbuję:) Dzięki! Bedzie wiecej przepisów na halloween?:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)