Ciastka kości na Halloween przepis | Dorota Kamińska

Ciastka kości na Halloween

Kości to jeden z popularniejszych motywów wykorzystywanych w przygotowywaniu strojów na Halloween czy przekąsek albo wypieków. Ciastka kości można przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując gotowe foremki i lukrując upieczone ciasteczka albo polewając je polewą z białej czekolady. Kostki na słodko, jako dekorację, można też ulepić z lukru plastycznego i wykorzystać jako dekorację do muffinów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Dziś zapraszam Was na nieco inne ciastka – kości, ulepione z masy bezowo-migdałowej, o konsystencji przypominającej odrobinę kokosanki. Miłośnicy kokosu mogą zastąpić mielone migdały zmielonymi w blenderze wiórkami kokosowymi. Ciastka są smaczne, ale dość pracochłonne, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się lepić nieduże kostki, dlatego do ich przygotowania warto zasiąść całą rodziną.

Ciastka - kości

Ciastka kości

Ciastka kości - do jedzenia dla ludzi ;). Marcepanowe ciastka na Halloween w kształcie kości. Można ulepić je z masy lub wałkować i wycinać za pomocą foremki - to smaczne, migdałowe lub kokosowe ciasteczka kości na Halloween.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka kości, ciasteczka kości halloween, ciastka kości, ciastka kości halloween
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 białka (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru
  • szklanki mąki
  • szklanki migdałów bez skórki lub wiórków kokosowych (zmiksowane)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy (starta na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Białka ubijam z solą na sztywną pianę na najmniejszych obrotach miksera.
  • Stopniowo, w niewielkich ilościach, dodaję cukier puder, cały czas ubijając. Kolejne porcje cukru dosypuję, kiedy poprzednie całkowicie rozpuściły się w pianie.
  • Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia i migdały lub wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
  • Z gęstej masy formuję kostki dowolnej wielkości. Najlepiej gdy wszystkie będą podobnych rozmiarów, wówczas upieką się jednakowo, w tym samym czasie.
  • Zamiast lepienia, można rozwałkować masę na stolnicy i wycinać kostki foremką.UWAGA: Kostki w trakcie pieczenia wyrosną, zwiększając nieznacznie swoją objętość.
  • Układam ulepione kostki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut.
    UWAGA: Kostki będą gotowe, kiedy wyrosną, z wierzchu pozostaną białe, a od spodu lekko się przyrumienią. Zbyt mocno wypieczone i zrumienione, zwłaszcza kiedy są małe i cienkie, po wystudzeniu będą twarde jak kamień.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - jak ubić

Wartości odżywcze

Serving: 30g (1 mniejsze ciastko) | Calories: 125kcal | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 3g (5%) | Sodium: 9mg | Potassium: 72mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 14g | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 2.3% | Iron: 3.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia po spróbowaniu i pamiętajcie, żeby za długo ich nie piec, bo połamiecie sobie zęby na kolejne Halloween pójdziecie bez charakteryzacji ;).

Ciastkeczka - kości
Ciastkeczka – kości

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. Wow!! No Dorotko! Zajeb*ście Ci to wyszło! Tyle w temacie! Zarówno przepis jak i cała oprawa, a w szczególności początek!!! Uwielbiam 😀

  2. Rodzina Addamsów :). To jest filmik, który powstał 2 lata temu, kiedy jeszcze byłam szczupła i miałam piękne, długie włosy :).

  3. Bomba!! 😀 prosty przepis, tylko boję się, że zamaist kości wyjdzie mi zupełnie coś innego:D Ale spróbuję:) Dzięki! Bedzie wiecej przepisów na halloween?:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)