Ciasteczka nietoperze z makiem przepis | Dorota Kamińska

Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze

Nie do końca efekt końcowy odzwierciedla to, co sobie wymyśliłam, ale chyba zgodzicie się, że ciasteczka nietoperze z makiem to dobry pomysł na wypieki z okazji Halloween? Można wykorzystać gotowe ciastka lub upiec samodzielnie, a potem polać polewą z czekolady i obsypać makiem. Na koniec oczka z lukru plastycznego – u mnie upiorne, bo źrenice zrobiłam z nasion złotego lnu. Ale chcąc przygotować nieco bardziej sympatyczne zwierzaki, wystarczą białe oczka z czarnymi źrenicami :).

Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween

Jest kilka wersji przygotowania tego halloweenowego przysmaku. Ciasteczka nietoperze ze zdjęcia to czekoladowe ciastka domowego wypieku oraz… nieudane makaroniki, które słabo mi wyrosły i po prostu przekroiłam je na połówki. Całość posklejałam polewą z czekolady, a potem nią całe oblałam. Na koniec posypałam grubo makiem i dołożyłam upiorne oczka.

Ciasteczka nietoperze w łagodniejszej wersji

Zarówno dla sylwetki, jak i dla oka, można przygotować łagodniejszą wersję. Ciastka nietoperze zrobić w całości z czekoladowych ciasteczek i skleić polewą. Bez dodatkowego dekorowania czekoladową glazurą, wystarczą tylko oczka. Mogą być białe z czarnymi źrenicami :).

Ciasteczka nietoperze

Ciasteczka nietoperze

Urocze ciasteczka nietoperze na Halloween, z czekoladowym lub bezowym środkiem i dekoracją z polewy czekoladowej i maku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 1 godzina 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka nietopeprze, ciastka nietoperze
Liczba porcji: 20 sztuk
Kalorie: 210kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasteczka

  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
  • łyżki kakao
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Do dekoracji

  • 250 g polewy czekoladowej (lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek)
  • 1 szklanka maku (można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej)
  • czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny (do wykonania i zabarwienia oczek)
  • 40 nasion sezamu lub lnu złocistego (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

Ciasteczka

  • Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  • Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  • Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  • Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  • Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  • Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7

Dekorowanie

  • Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
  • Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
    UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.
  • Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową
Ciasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana
Przydatne poradniki:
  1. Jak roztopić czekoladę
  2. Jak zrobić polewę czekoladową

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ok. 30 g) | Calories: 210kcal | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 21mg (7%) | Sodium: 132mg (6%) | Potassium: 73mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 15g | Vitamin A: 5% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 8.1% | Iron: 6.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciastka nietoperze
Ciastka nietoperze

 

Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z makiem, czy może postawicie na brązowe ciastka nietoperze? Dajcie znać, jak Wam wyszły!

Ciasteczka nietoperze - przepis
Ciasteczka nietoperze – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)