Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze

Nie do końca efekt końcowy odzwierciedla to, co sobie wymyśliłam, ale chyba zgodzicie się, że ciasteczka nietoperze z makiem to dobry pomysł na wypieki z okazji Halloween? Można wykorzystać gotowe ciastka lub upiec samodzielnie, a potem polać polewą z czekolady i obsypać makiem. Na koniec oczka z lukru plastycznego – u mnie upiorne, bo źrenice zrobiłam z nasion złotego lnu. Ale chcąc przygotować nieco bardziej sympatyczne zwierzaki, wystarczą białe oczka z czarnymi źrenicami :).

Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween

Jest kilka wersji przygotowania tego halloweenowego przysmaku. Ciasteczka nietoperze ze zdjęcia to czekoladowe ciastka domowego wypieku oraz… nieudane makaroniki, które słabo mi wyrosły i po prostu przekroiłam je na połówki. Całość posklejałam polewą z czekolady, a potem nią całe oblałam. Na koniec posypałam grubo makiem i dołożyłam upiorne oczka.

Ciasteczka nietoperze w łagodniejszej wersji

Zarówno dla sylwetki, jak i dla oka, można przygotować łagodniejszą wersję. Ciastka nietoperze zrobić w całości z czekoladowych ciasteczek i skleić polewą. Bez dodatkowego dekorowania czekoladową glazurą, wystarczą tylko oczka. Mogą być białe z czarnymi źrenicami :).

5 od 1 osoby
Ciasteczka nietoperze
Ciasteczka nietoperze
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
1 godz. 5 min
 

Urocze ciasteczka nietoperze na Halloween, z czekoladowym lub bezowym środkiem i dekoracją z polewy czekoladowej i maku.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka nietopeprze, ciastka nietoperze
Liczba kalorii: 210 kcal
Liczba porcji: 20 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasteczka
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
  • łyżki kakao
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
Do dekoracji
  • 250 g polewy czekoladowej (lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek)
  • 1 szklanka maku (można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej)
  • czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny (do wykonania i zabarwienia oczek)
  • 40 nasion sezamu lub lnu złocistego (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową

Ciasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana

Przydatne poradniki:

  1. Jak roztopić czekoladę
  2. Jak zrobić polewę czekoladową
Ciasteczka nietoperze - Jak zrobić
Ciasteczka
  1. Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  2. Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  3. Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  5. Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  6. Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7
Dekorowanie
  1. Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.

  2. Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.

    UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.

  3. Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

Wartości odżywcze
Ciasteczka nietoperze
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 30 g))
Liczba kalorii 210 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 21mg 7%
Sód 132mg 6%
Potas 73mg 2%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 15g
Białko 2g 4%
Witamina A 5%
Witamina C 0.1%
Wapń 8.1%
Żelazo 6.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciastka nietoperze
Ciastka nietoperze

 

Ciekawa jestem, czy przygotujecie wersję z makiem, czy może postawicie na brązowe ciastka nietoperze? Dajcie znać, jak Wam wyszły!

Ciasteczka nietoperze - przepis
Ciasteczka nietoperze – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)