Ciasteczka mumie przepis | Dorota Kamińska

Ciasteczka mumie

Ciasteczka mumie

Gdybym poświęciła odpowiednio dużo energii i czasu, pewnie potrafiłabym wyczarować fantazyjne słodkości na Halloween. Lubię kombinować i tworzyć dekoracje, sprawia mi to ogromną przyjemność, ale potem, gdy porównuję moją pracę do profesjonalnych dzieł cukierniczych, tracę motywację. Ciasteczka mumie przygotowałam, eksperymentując ze zrobieniem lukru plastycznego. Nie do końca mi wyszedł, wanilia w ziarenkach jako dodatek smakowy też nie była najlepszym pomysłem, ale ciasteczka i tak wyglądają ekstra!

Zobacz też: Więcej przepisów na Halloween

Jeśli nie macie doświadczenia jak zrobić lukier plastyczny, po prostu kupcie gotowy. Raz-dwa razy w roku można zaszaleć i dać zarobić sklepom cukierniczym ;). Będziecie mieć pewność, że spokojnie wytniecie z niego bandaże dla tych przesłodkich mumii, choć można je też ukulać z malutkich ruloników i lekko spłaszczyć nożykiem.

Ciasteczka mumie – kilka sposobów przygotowania

U mnie w środku znajdują się czekoladowe ciasteczka własnej produkcji, ale możecie też wykorzystać podłużne biszkopciki, np. savoiardi czyli te, które wykorzystuje się do tiramisu.

Co zamiast lukru plastycznego? Możecie przygotować gęsty biały lukier i wyciskać go ze specjalnego pojemniczka – najlepiej stopniowo tworząc warstwy bandaży, pozwalając najpierw podeschnąć każdej z nich przed nałożeniem kolejnej.

Zamiast lukru można wykorzystać kruche ciasto: nałożyć je na czekoladową masę przed pieczeniem. Ważne, żeby nie zrumieniło się zbyt mocno z wierzchu – co prawda nie będzie mieć białego koloru, ale uważam, że też stworzy ciekawy efekt!

Ciasteczka mumie

Ciasteczka mumie

Urocze ciasteczka mumie na Halloween, z czekoladowym środkiem i dekoracją z lukru plastycznego lub białego lukru na bazie ubitych białek.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 1 godzina 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka mumie, ciastka mumie
Liczba porcji: 30 sztuk
Kalorie: 140kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasteczka

  • 1 szklanka mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
  • łyżki kakao
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¼ szklanki cukru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorzkiej czekolady (opcjonalnie; pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki)

Do dekoracji

  • 500 g lukru plastycznego (domowy lub kupiony w sklepie cukierniczym)
  • czerwony barwnik spożywczy (do zabarwienia oczek)
  • 60 ziarenek pieprzu lub goździków (na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego zabarwionego na czarno)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasteczka

  • Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ ciastka są bardzo słodkie od lukru, którym się je dekoruje.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  • Dodaję jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  • Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  • Dolewam ekstrakt waniliowy, dosypuję czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksuję całość.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 4
  • Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia podłużne ciasteczka, o długości ok. 4-5 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
  • Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
  • Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.

Dekorowanie

  • Na wystudzone ciasteczka nakładam lukier plastyczny rozwałkowany i pocięty na cienkie paski imitujące bandaże. Wygodnie jest pomagać sobie przy nakładaniu wykałaczką.
  • Dokładam oczka i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasteczka mumie bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową
Ciasteczka mumie bez laktozy - zamiast masła trzeba wykorzystać tłuszcz roślinny (stały, nie w formie płynu-oleju)
Ciasteczka mumie bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana
Przydatne poradniki:
  1. Zamiast lukru plastycznego do dekoracji można wykorzystać biały lukier królewski

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ok. 40 g) | Calories: 140kcal | Carbohydrates: 22g (7%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 7mg (2%) | Sodium: 968mg (40%) | Potassium: 52mg (1%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 1.7% | Calcium: 0.7% | Iron: 5.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciastka mumie
Ciastka mumie

Jak podobają Wam się ciasteczka mumie? Zjedlibyście, czy raczej są za ładne i będzie Wam szkoda? 😉 Dajcie znać, jak wyszły Wasze ciastka mumie na Halloween!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)