Ciasteczka jaglane z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Ciasteczka jaglane z jabłkami

Przyjaciółka poprosiła mnie o wymyślenie przepisu na słodką przekąskę dla dzieci, którą można byłoby łatwo spakować do pudełka z drugim śniadaniem lub podać rano, na pierwsze, kiedy czasami brakuje czasu na zjedzenie kanapek czy ugotowanie owsianki, bo np. zaspaliśmy. Ciasteczka jaglane z jabłkami uratują sytuację, a jeśli do kompletu dziecko zje jogurt lub napije się kefiru, otrzyma zarówno porcję niezbędnych do nauki i koncentracji podczas lekcji węglowodanów, jak i białka, witamin i minerałów.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy i desery FIT

Do pomocy przyjaciółka przysłała córkę, Weronikę, którą znacie już z filmu z przepisem na babeczki z żelkami i przyjemnie było porozmawiać o tym, jak to jest w szkole, gdzie nigdy nie było sklepiku ze słodyczami i czy dzieci można przekonać do tego, żeby nieco bardziej przychylnie popatrzyły na odchudzone słodkości. Niektórych smaków trzeba się nauczyć, a jest to tym trudniejsze, im więcej na co dzień cukru i białej mąki w diecie. Mama Weroniki świadomie komponuje jadłospis swoim dzieciom i ciasteczka jaglane z jabłkami na pewno zagoszczą na stałe w domowym menu słodkości, a może nawet polubią je koleżanki z klasy?

Ciekawa jestem czy Wy też próbujecie przygotowywać zdrowsze wersje klasycznych słodkości. W ostatnim czasie to mój konik i zawsze kombinuję jak zmniejszyć ilość cukru i obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Bo obliczenia i składniki zmienić najłatwiej, ale trafić w gusta smakowe tych, którzy są nauczeni jedzenia zupełnie innych potraw – o wiele trudniej. I dlatego martwi mnie trochę ta nowa ustawa, o której rozmawiałyśmy w filmie z Weroniką. To dość radykalna metoda i może okaże się w jakimś stopniu skuteczna, ale może najpierw warto byłoby zacząć od zmian zwyczajów żywieniowych w domu, gdzie z pokolenia na pokolenie przekazywane są złe nawyki?

Ciasteczka jaglane z jabłkami

Ciasteczka jaglane z jabłkami

Ciasteczka jaglane z jabłkami, o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, bez białego cukru, słodzone miodem lub ksylitolem. Ciastka z kaszy jaglanej, chrupiące i złociste, z orzechami i cynamonem.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasteczka jaglane z jabłkami
Liczba porcji: 30 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej (sucha)
  • 1 kg jabłek (im słodsze, tym lepsze; obrane ze skórek, bez ogryzków)
  • 1-2 garście daktyli lub rodzynek (można też wymieszać pół na pół; najważniejsze to sprawdzić skład, żeby były to daktyle lub rodzynki naturalne, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników; daktyle warto pokroić w cienkie paski)
  • 1 garść orzechów
  • 2 łyżki lnu złocistego (lub 1 jajko; len zmielony w młynku do kawy; można też wykorzystać zmielone siemię lniane)
  • 1 garść suszonych kawałków papai (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie; jeśli jabłka są mało słodkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jabłka i bakalie miksuję w blenderze (nie musi to być gładka papka).
  • Mieszam masę łyżką z pozostałymi składnikami.
  • Za pomocą łyżki, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuję ciasteczka.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut. Ciastka będą zrumienione i miękkie, lekko stwardnieją po wystudzeniu.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasteczka jaglane z jabłkami
Ciasteczka jaglane z jabłkami
Ciasteczka jaglane z jabłkami
Ciasteczka jaglane z jabłkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)