Ciasteczka cynamonowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe

Jeden z najprostszych przepisów na ciasteczka cynamonowe, jaki można sobie wyobrazić i klasyczny skład, bo do przygotowania wystarczy jajko, cynamon, mąka, masło i cukier oraz proszek do pieczenia. Urozmaicam i podbijam smak cynamonu, dodając do masy ekstrakt z wanilii, a kiedy nie mam pod ręką jajek, zastępuję je mielonym, złocistym lnem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Zastępując klasyczne masło olejem kokosowym, uzyskacie wersję bez mleka i laktozy. Podobnie, z olejem kokosowym, ale nie wykorzystując jajek, można upiec ciasteczka cynamonowe wegańskie, bez mleka i bez jajek.

Dodając garść rodzynek lub orzechów, w ten sam sposób, piekę ciasteczka bakaliowe, lubię czasem po nałożeniu połowy masy cynamonowej na papier do pieczenia poeksperymentować z jej pozostałą częścią.

Ciasteczka z cynamonem są świetnym dodatkiem do kawy, a jeśli do posłodzenia wykorzystacie ksylitol, używając też mąki razowej lub orkiszowej, będą mieć niższy indeks glikemiczny i na dłużej pozwolą zachować uczucie sytości.

Ciasteczka cynamonowe nadają się doskonale jako dodatek do sałatki owocowej, a na śniadanie, obok świeżego jabłka i jogurtu, można zjeść je jako bazę węglowodanów na dobry początek dnia.

Zobacz też
Makaron z warzywami

Upieczone na ksylitolu, można wrzucić dzieciom do śniadaniówki, jako słodycz do przekąszenia na przerwie, żeby nie kusiła wizyta w okolicznych sklepach oferujących słodkie batony przeładowane syropem glukozowym, cukrem i utwardzonym olejem palmowym.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe ekspresowe - bardzo proste do zrobienia ciasteczka z cynamonem, pięknie pachnące, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasteczka cynamonowe
Liczba porcji: 30 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 400-450, razowa lub orkiszowa, typ 630-850)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • ½-¾ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy, np. ksylitol lub syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piekę 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie w dotyku, ale po całkowitym wystudzeniu uzyskają odpowiednią konsystencję: Będą chrupkie i kruche z wierzchu i delikatnie miękkie w środku.

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasteczka cynamonowe bez jajek - jajko można zastąpić 2 łyżkami mielonego lnu złocistego zalanymi 4 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).
Ciasteczka cynamonowe bez mleka i laktozy - masło można zastąpić olejem kokosowym.
Ciasteczka cynamonowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą, dodając do masy 1 łyżkę mielonego lnu złocistego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).
Ciasteczka cynamonowe wegańskie - upieczone w wersji bez jajek i bez mleka.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakują? Będziecie piec częściej?

 

Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom