Ciasteczka cynamonowe przepis | Dorota Kamińska

Ciasteczka cynamonowe

Jeden z najprostszych przepisów na ciasteczka cynamonowe, jaki można sobie wyobrazić i klasyczny skład, bo do przygotowania wystarczy jajko, cynamon, mąka, masło i cukier oraz proszek do pieczenia. Urozmaicam i podbijam smak cynamonu, dodając do masy ekstrakt z wanilii, a kiedy nie mam pod ręką jajek, zastępuję je mielonym, złocistym lnem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Zastępując klasyczne masło olejem kokosowym, uzyskacie wersję bez mleka i laktozy. Podobnie, z olejem kokosowym, ale nie wykorzystując jajek, można upiec ciasteczka cynamonowe wegańskie, bez mleka i bez jajek.

Dodając garść rodzynek lub orzechów, w ten sam sposób, piekę ciasteczka bakaliowe, lubię czasem po nałożeniu połowy masy cynamonowej na papier do pieczenia poeksperymentować z jej pozostałą częścią.

Ciasteczka z cynamonem są świetnym dodatkiem do kawy, a jeśli do posłodzenia wykorzystacie ksylitol, używając też mąki razowej lub orkiszowej, będą mieć niższy indeks glikemiczny i na dłużej pozwolą zachować uczucie sytości.

Ciasteczka cynamonowe nadają się doskonale jako dodatek do sałatki owocowej, a na śniadanie, obok świeżego jabłka i jogurtu, można zjeść je jako bazę węglowodanów na dobry początek dnia.

Upieczone na ksylitolu, można wrzucić dzieciom do śniadaniówki, jako słodycz do przekąszenia na przerwie, żeby nie kusiła wizyta w okolicznych sklepach oferujących słodkie batony przeładowane syropem glukozowym, cukrem i utwardzonym olejem palmowym.

Ciasteczka cynamonowe
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
 
Ciasteczka cynamonowe ekspresowe - bardzo proste do zrobienia ciasteczka z cynamonem, pięknie pachnące, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasteczka cynamonowe
Liczba porcji: 30 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 400-450, razowa lub orkiszowa, typ 630-850)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • ½-¾ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy, np. ksylitol lub syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasteczka cynamonowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Ciasteczka cynamonowe bez jajek - jajko można zastąpić 2 łyżkami mielonego lnu złocistego zalanymi 4 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).

Ciasteczka cynamonowe bez mleka i laktozy - masło można zastąpić olejem kokosowym.

Ciasteczka cynamonowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą, dodając do masy 1 łyżkę mielonego lnu złocistego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).

Ciasteczka cynamonowe wegańskie - upieczone w wersji bez jajek i bez mleka.

Ciasteczka cynamonowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę.
  2. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piekę 8-10 minut.
  3. Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie w dotyku, ale po całkowitym wystudzeniu uzyskają odpowiednią konsystencję: Będą chrupkie i kruche z wierzchu i delikatnie miękkie w środku.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam smakują? Będziecie piec częściej?

 

Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)