Ciasteczka cynamonowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe

Jeden z najprostszych przepisów na ciasteczka cynamonowe, jaki można sobie wyobrazić i klasyczny skład, bo do przygotowania wystarczy jajko, cynamon, mąka, masło i cukier oraz proszek do pieczenia. Urozmaicam i podbijam smak cynamonu, dodając do masy ekstrakt z wanilii, a kiedy nie mam pod ręką jajek, zastępuję je mielonym, złocistym lnem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Zastępując klasyczne masło olejem kokosowym, uzyskacie wersję bez mleka i laktozy. Podobnie, z olejem kokosowym, ale nie wykorzystując jajek, można upiec ciasteczka cynamonowe wegańskie, bez mleka i bez jajek.

Dodając garść rodzynek lub orzechów, w ten sam sposób, piekę ciasteczka bakaliowe, lubię czasem po nałożeniu połowy masy cynamonowej na papier do pieczenia poeksperymentować z jej pozostałą częścią.

Ciasteczka z cynamonem są świetnym dodatkiem do kawy, a jeśli do posłodzenia wykorzystacie ksylitol, używając też mąki razowej lub orkiszowej, będą mieć niższy indeks glikemiczny i na dłużej pozwolą zachować uczucie sytości.

Ciasteczka cynamonowe nadają się doskonale jako dodatek do sałatki owocowej, a na śniadanie, obok świeżego jabłka i jogurtu, można zjeść je jako bazę węglowodanów na dobry początek dnia.

Zobacz też
Tarator

Upieczone na ksylitolu, można wrzucić dzieciom do śniadaniówki, jako słodycz do przekąszenia na przerwie, żeby nie kusiła wizyta w okolicznych sklepach oferujących słodkie batony przeładowane syropem glukozowym, cukrem i utwardzonym olejem palmowym.

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe ekspresowe - bardzo proste do zrobienia ciasteczka z cynamonem, pięknie pachnące, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasteczka cynamonowe
Liczba porcji: 30 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 400-450, razowa lub orkiszowa, typ 630-850)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • ½-¾ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy, np. ksylitol lub syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolitą masę.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piekę 8-10 minut.
  • Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie w dotyku, ale po całkowitym wystudzeniu uzyskają odpowiednią konsystencję: Będą chrupkie i kruche z wierzchu i delikatnie miękkie w środku.

Przydatne przepisy i poradniki

Ciasteczka cynamonowe bez jajek - jajko można zastąpić 2 łyżkami mielonego lnu złocistego zalanymi 4 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).
Ciasteczka cynamonowe bez mleka i laktozy - masło można zastąpić olejem kokosowym.
Ciasteczka cynamonowe bezglutenowe - mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą, dodając do masy 1 łyżkę mielonego lnu złocistego wymieszanego z 2 łyżkami gorącej wody (przed dodaniem do ciasta mieszanka odstawiona do napęcznienia i skleikowania).
Ciasteczka cynamonowe wegańskie - upieczone w wersji bez jajek i bez mleka.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakują? Będziecie piec częściej?

 

Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom