Churros przepis | Dorota Kamińska

Churros

Smażone churros czyli hiszpańskie „pączki”. Tłuste smakołyki, które wraz z kolonizacją zyskały popularność na całym świecie. Obecnie są przysmakiem narodowym również w krajach Ameryki Łacińskiej, południowych i zachodnich stanach USA, a nawet na Filipinach. W Hiszpanii jada się je często na śniadanie, najpierw smażąc, a potem maczając w gorącej, gęstej czekoladzie. Podane z cukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową, są łakociami, którymi Hiszpanie witają Nowy Rok.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Nie wiem, jak to się stało, że nie zwróciłam na nie nigdy uwagi, podróżując do Hiszpanii. Dopiero na Kubie przykuły mój wzrok. To tam, po raz pierwszy, zjadłam w Santiago de Cuba churros. Były grubsze, puszyste, nadziewane kremem ze skondensowanego mleka. Pod koniec podróży, w Tłusty Czwartek, kupiłam małą torebkę churros w Hawanie, przy deptaku Obispo. Choć daleko od domu, poczuliśmy choć odrobinę podobny do rodzimych pączków smak.

Churros na Kubie – jak smażą je sprzedawcy na ulicy

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Choć przepisów na churros jest wiele, a te nadziewane lepiej przygotować z ciasta zawierającego jajka, klasyczna receptura, tak jak wspomina pan w filmie, składa się z wody, cukru, soli i mąki. Wraz z dodatkiem odrobiny oleju. Zaparzone ciasto można przeciskać przez szprycę, choć po siłowaniu się z rękawem cukierniczym muszę przyznać, że chętnie skorzystałabym z tego sprytnego urządzenia, które stoi na jednej z ulic w Hawanie ;). Z pewnością niesamowicie ułatwia wyciskanie!

5 od 1 osoby
Churros
Churros
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Hiszpańskie churros - przepis na churrosy z mąki, wody i oleju z cukrem i solą, głęboko smażone, podawane z cukrem pudrem, cynamonem lub polewą czekoladową. Jak zrobić churros - przepis wideo krok po kroku.
Danie: Deser
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: churros
Liczba kalorii: 245 kcal
Liczba porcji: 5 dużych churros lub 3 razy więcej małych
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 500-550)
  • 1 szklanka wody
  • łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 jajka (opcjonalnie; małe lub średnie)
Do dekoracji
  • cukier puder/cynamon lub lukier/polewa czekoladowa + bakalie
Do smażenia
  • 500 ml oleju (do głębokiego smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Churros - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Churros z ciasta z dodatkiem jajek są łatwiejsze do wyciskania przez szprycę i delikatniejsze, bardziej miękkie i rozpływające się w ustach po usmażeniu.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Jak zrobić lukier
  4. Polewa czekoladowa - przepis
Churros - Jak zrobić
Ciasto na churros
  1. Wodę zagotowuję z olejem, solą i cukrem.
  2. Zdejmuję z ognia i od razu wsypuję do garnka mąkę, intensywnie ucierając ciasto łyżką lub mikserem, do uzyskania kuli.
  3. Do utartego ciasta, opcjonalnie, można dodać na koniec jajka. Wbijam je po jednym, za każdym razem rozmiksowując dokładnie mikserem, przed dodaniem kolejnego.
  4. Ciasto bez dodatku jajek przekładam na stolnicę, a gdy delikatnie przestygnie - zagniatam i przekładam do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ciasto z jajkami od razu przekładam do rękawa/szprycy.
  5. Dobrze rozgrzewam olej do smażenia (włożone do za mało rozgrzanego oleju, churros będą zbyt twarde po usmażeniu).
Smażenie
  1. Za pomocą szprycy wyciskam kilku-kilkunastocentymetrowe porcje ciasta na olej i smażę na jasnozłoty kolor (zbyt mocno zrumienione będą twarde i gorzkie w smaku).
  2. Usmażone churros przekładam na papierowy ręcznik lub serwetkę i odciskam delikatnie nadmiar tłuszczu.
  3. Gotowe churros obtaczam w cukrze, cukrze pudrze lub dekoruję cynamonem, albo polewą czekoladową/lukrem i posiekanymi bakaliami.
Wartości odżywcze
Churros
Wielkość porcji (1 duży churro z ciasta z jajkami, bez dodatkowego nadzienia i dekoracji)
Liczba kalorii 245 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 98mg 33%
Sód 48mg 2%
Potas 63mg 2%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Cukry 6g
Białko 5g 10%
Witamina A 2.9%
Wapń 1.9%
Żelazo 9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Churros
Churros

Bardzo jestem ciekawa, jak udadzą się Wasze churrosy. Dajcie też koniecznie znać w komentarzach, z jakimi dodatkami smakują Wam najbardziej!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Dobry wieczór Pani Dorotko ? Mam pytanie odnośnie churrosów. Wykorzystałam Pani przepis, ale wychodzą mi churrosy surowe w środku, a z zewnątrz już wydają się być gotowe i zarumienione. Co robię źle? Dodam, że smazyłam je w frytownicy w 180`C. I jeszcze chciałam spytać czy do nadziewanych churrosów poleca Pani dodać jajka? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie ?

    1. Dzień dobry :). Jeśli w środku są surowe, a z zewnątrz szybko się rumienią, można obniżyć temperaturę. Myślę, że może Pani zacząć od 160 st. C. Do nadziewanych churros polecam ciasto z jajkami, które jest bardziej miękkie, delikatniejsze. W tych bezjajecznych, zwłaszcza gdy są wyciskane przez cienki otwór w szprycy, trudniej zrobić dziurkę przez środek.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)