Chłodnik z botwinki przepis | Dorota Kamińska

Chłodnik z botwinki

5/5 (2)

Zaczęło się od wizyty na pobliskim targowisku, gdzie oprócz całego wora szpinaku, sterty pomidorów i kilku innych warzyw oraz owoców do mojej torby wpadł pęczek botwinki. Po powrocie z dzisiejszej wyprawy do ogrodu botanicznego postanowiłam, że skoro jest już tak ciepło i zapowiada się piękny maj, najwyższa pora przygotować chłodnik z botwinki.

Zobacz też: Więcej pomysłów na szybki obiad

Jako dziecko nie przepadałam za botwinką, ale parę lat temu spróbowałam chłodniku botwinkowego u mojej kuzynki i całkowicie zmieniły się moje botwinkowe preferencje :). Przepadłam! Chłodnik z botwinki to jeden z moich ulubionych i nie potrafię zdecydować czy smakuje lepiej niż chłodnik litewski, bo… oba są do siebie podobne :). Przekonajcie się sami jak dobre i zdrowe mogą być chłodniki i przygotujcie jeden z nich w sezonie na botwinkę!

Chłodnik z botwinki jest świetny na upały. Wystarczy tylko chwila, żeby go przygotować, a wykorzystując składniki schłodzone dobrze w lodówce, można podać go bezpośrednio po przyrządzeniu, ewentualnie dołożyć kilka kostek lodu. Ma piękny kolor i charakterystyczny smak – ciekawa jestem, czy, podobnie jak mi, uda Wam się go polubić. A może nie trzeba Was przekonywać?

Chłodnik z botwinki
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Chłodnik z botwinki czyli pyszna, zdrowa zupa na zimno na upały. Bardzo smaczny chłodnik botwinkowy na jogurcie lub kefirze, z jajkiem na twardo, marchewką i selerem naciowym.
Danie: Zupa
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 pęczek botwinki (obcięte korzonki, dokładnie umyte listki i łodyżki)
  • 1 łodyga selera naciowego (usunięte łyko, pokrojona w kawałki)
  • ½ ząbka czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • 3 cm korzenia marchewki (umyta i oskrobana)
  • ½ zielonego ogórka (umyty, pokrojony w kawałki; opcjonalnie może być obrany ze skórki)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
  • 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Chłodnik z botwinki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Chłodnik z botwinki można serwować jako dodatek do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków lub podawać jako samodzielną zupę na zimno.
  2. Botwinka - walory, właściwości, witaminy
  3. Jogurt naturalny domowy - przepis
  4. Kefir domowy - przepis
Chłodnik z botwinki - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki, oprócz kefiru/jogurtu, wkładam do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksuję tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
  2. Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiam według uznania i podaję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

32 komentarze
  1. Ale pokrojone w małą kosteczkę? Pewnie fajnie wyglądają i można je ładnie ułożyć na jogurcie, a wymieszać dopiero przed zjedzeniem :).

  2. Chłodnika,chłodniku,to nie ma żadnego znaczenia,nie czepiajcie się głupstw,ważne,że chłodnik się udał,jest pyszny,apetyczny i pięknie podany!!!! dziękuje za super przepis i za to,ze z nami jesteś 🙂

  3. [..YouTube..] Chłodnika,chłodniku,to nie ma żadnego znaczenia,nie czepiajcie się głupstw,ważne,że chłodnik się udał,jest pyszny,apetyczny i pięknie podany!!!! dziękuje za super przepis i za to,ze z nami jesteś 🙂

  4. U mnie rzodkiewka idzie do wersji z samym jogurtem i ogórkiem. Ciekawe jak smakuje w połączeniu z botwinką – wyostrza smak?

  5. Ja daję botwinkę, rzodkiewkę, ogórka, koperek, czosnek, jogurt lub maślankę, sól i pieprz 🙂 A później ugotowane jajeczko. mniam

  6. Nie wiem, w którym słowniku sprawdzałaś, bo sama w kilku widziałam odmianę „chłodnika” w dopełniaczu. Myślę, że najlepiej kierować się słownikiem i poradnią PWN i że z chłodnikiem jest jednak tak samo jak z blogiem – obie formy poprawne, ale jedna bardziej literacka i elegancka.

  7. [..YouTube..] Nie wiem, w którym słowniku sprawdzałaś, bo sama w kilku widziałam odmianę „chłodnika” w dopełniaczu. Myślę, że najlepiej kierować się słownikiem i poradnią PWN i że z chłodnikiem jest jednak tak samo jak z blogiem – obie formy poprawne, ale jedna bardziej literacka i elegancka.

  8. Uwielbiam chlodnik 🙂 Ale ja preferuje nie tak zblendowany tylko normalnie całe pokrojone warzywa . 🙂 Pozdrawiam :))

  9. Ogórkowy z jogurtem i koprem jest u mnie dzisiaj, też uwielbiam. Taki na gęstym jogurcie greckim, z odrobiną czosnku. Mmmmmm :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)