Chłodnik ogórkowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik jogurtowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Zobacz też: Więcej przepisów na  inne zupy

To proste, letnie danie na upalne dni, łatwo zmodyfikować, zwłaszcza gdy nie przepadamy za czosnkiem, który z powodzeniem można zastąpić kawałkiem bardzo drobno posiekanej szalotki albo cebulki dymki. Również koper, jeśli nie mamy świeżego, można dodać suszony, choć smak chłodnika nie będzie już wtedy ten sam. Weganie mogą, zamiast klasycznego chłodnika mojej mamy, przygotować chłodnik ogórkowy bez dodatku jogurtu. Wystarczy użyć więcej ogórka i bardzo dokładnie zmiksować go w blenderze, dodając, oprócz pozostałych składników, niewielką ilość oliwy z oliwek.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

Klasyczny chłodnik jogurtowy z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem lub cebulką. Prosty, tani i szybki chłodnik z jogurtu.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 1 godzina 35 min
Razem: 1 godzina 35 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: chłodnik ogórkowy
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • ½ ogórka (obrany ze skórki, starty na tarce o grubych oczkach)
  • ½-1 ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę; czosnek można zastąpić ½ szalotki lub małą dymką, bardzo drobno pokrojoną)
  • ½ pęczka świeżego koperku (bardzo drobno posiekany)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszamy w misce i chłodzimy w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy
18 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom