Chłodnik ogórkowy przepis | Dorota Kamińska

Chłodnik ogórkowy

W upalne, letnie dni, uwielbiam sięgać po chłodniki. Przygotowuję je rano, kiedy nie jest jeszcze bardzo gorąco i wstawiam do lodówki. W zależności od tego jak wysoka jest temperatura, w porze obiadu serwuję chłodnik mocno schłodzony, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę pokruszonych kostek lodu. Mój ulubiony chłodnik ogórkowy zawsze przygotowywała moja mama. Wyjątkowo prosty, nie wymagał użycia blendera, a najlepiej smakował, od kiedy w Polsce masowo pojawiły się jogurty naturalne. Przygotowany z gęstego jogurtu greckiego, daleki kuzyn taratora, chłodnik ogórkowy z czosnkiem i koperkiem jest moim ulubionym daniem letnim.

Zobacz też: Więcej przepisów na  inne zupy

To proste, letnie danie na upalne dni, łatwo zmodyfikować, zwłaszcza gdy nie przepadamy za czosnkiem, który z powodzeniem można zastąpić kawałkiem bardzo drobno posiekanej szalotki albo cebulki dymki. Również koper, jeśli nie mamy świeżego, można dodać suszony, choć smak chłodnika nie będzie już wtedy ten sam. Weganie mogą, zamiast klasycznego chłodnika mojej mamy, przygotować chłodnik ogórkowy bez dodatku jogurtu. Wystarczy użyć więcej ogórka i bardzo dokładnie zmiksować go w blenderze, dodając, oprócz pozostałych składników, niewielką ilość oliwy z oliwek.

Chłodnik jogurtowy

Chłodnik ogórkowy

Klasyczny chłodnik jogurtowy z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem lub cebulką. Prosty, tani i szybki chłodnik z jogurtu.
0 od 0
Przygotowanie: 1 godzina 35 min
Razem: 1 godzina 35 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: chłodnik ogórkowy
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • ½ ogórka (obrany ze skórki, starty na tarce o grubych oczkach)
  • ½-1 ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę; czosnek można zastąpić ½ szalotki lub małą dymką, bardzo drobno pokrojoną)
  • ½ pęczka świeżego koperku (bardzo drobno posiekany)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszamy w misce i chłodzimy w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

18 komentarzy
  1. nie wiem czy uda Ci się Dorotko takie mleko znaleźć 🙂 prędzej kupisz gotowe zsiadłe mleko,pod taką też nazwą ;)pozdrawiam serdecznie.

  2. Przepis na taki z botwinką jest już na moim blogu, tylko jeszcze nie domontowałam do niego filmu :).

  3. taki troche ‚biedny’ ten chlodnik 😉 u mnie w domu podstawa chlodnika jest botwinka, dzieki temu jest pieknie rozowy. Acha, no i robimy na zsiadlym mleku 🙂
    Ale Twoj tez wyglada apetycznie 🙂

  4. [..YouTube..] taki troche ‚biedny’ ten chlodnik 😉 u mnie w domu podstawa chlodnika jest botwinka, dzieki temu jest pieknie rozowy. Acha, no i robimy na zsiadlym mleku 🙂
    Ale Twoj tez wyglada apetycznie 🙂

  5. Wieki całe już takiego mleka u mnie nie było. Rozejrzę się następnym razem w sklepie za mlekiem, które potencjalnie „siądzie” :).

  6. ja robię chłodnik z użyciem mleka zsiadłego, kiedyś takiego robionego w domu przez babcię z mleka ze wsi, teraz w swoim domu robię z takiego kupczego i jest równie pyszny! polecam Ci wypróbować bo naprawdę warto ;)) pozdrawiam i całuję

  7. [..YouTube..] ja robię chłodnik z użyciem mleka zsiadłego, kiedyś takiego robionego w domu przez babcię z mleka ze wsi, teraz w swoim domu robię z takiego kupczego i jest równie pyszny! polecam Ci wypróbować bo naprawdę warto ;)) pozdrawiam i całuję

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)