Chłodnik litewski

5/5 (1)

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Zobacz też: Więcej pomysłów na botwinkę

Część z Was zapewne zna tę recepturę, a inni przygotowują chłodnik litewski w inny sposób. Jego głównym składnikiem zawsze jest młoda botwinka, dodawana do zmiksowania razem z łodyżką i bez listków, w razie potrzeby obrana ze skórki.

Chłodnik litewski

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Chłodnik litewski - przepis na najlepszy chłodnik litewski z botwinką, ogórkiem, koprem i ziemniakami oraz rzodkiewką. Pyszny chłodnik litewski - przepis krok po kroku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Pęczek botwinki (obcięte „wąsy”, dokładnie umyte listki i łodyżki)
  • 1 Pęczek kopru (bez grubych łodyżek)
  • ½zielonego ogórka
  • 1 jajko (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
  • 2-4 ziemniaki (ugotowane)
  • kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
  • sól i pieprz

opcjonalnie

  • 4 rzodkiewki (umyte, z obciętymi „wąsami”)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Chłodnik litewski - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
  1. Chłodnik litewski może być dodatkiem do ostudzonych ziemniaków lub podawany samodzielnie.
  2. Jak ugotować ziemniaki

 

Chłodnik litewski - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki oprócz kefiru/jogurtu wkładamy do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksujemy tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
Krok 2
Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiamy według uznania i podajemy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałam! 🙂 Oglądam ten filmik, oglądam… po chwili włączyłam filmik z sałatką owocową (20 sierpień 2012) – a tam IDENTYCZNA Dorota! Ha ha, dopiero po pewnym czasie doszłam „jak to jest zrobione” 😀

    A tak poza tym, uwielbiam Cię, Twój spokój i Twoje przepisy… Tylko nie mogę ich oglądać późnymi wieczorami, bo zaczynam się robić głodna :)))

  2. Piękne zdjęcia, ja zastanawiam się nad kupnem 2. lustrzanki, bo chcę zmienić system i Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, więc czy mogłabyś mi udzielić informacji jakiego aparatu i obiektywu użyłaś na tym zdjęciu? Oj jakbym robiła takie zdjęcia, to chyba byłabym w siódmym niebie 🙂 Mam nadzieję, że uzyskam taki sam efekt jak Ty, o ile zdradzisz mi jakiego sprzętu używasz. Pozdrawiam.

    1. Dziękuję za komplement :). Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia, bo ja to bym ciągle chciała, żeby były lepsze :). Aparat to Canon 5D Mark II, a obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, który ładnie rozmywa tło. Sam aparat jest mniej ważny, przede wszystkim liczy się obiektyw :).

      1. Och, to się trochę podłamałam, bo na taką puszkę mnie jeszcze nie stać, a moim zdaniem puszka tez jest ważna, poniewaz to z niej wychodzą kolory i ostrość, a później z obiektywu. Pozdrawiam.

        1. Kolory można zawsze poprawić w obróbce. Poza tym baaardzo dużo daje umiejętność opanowania ustawień ręcznych – ja praktycznie wszystko robię na manualu, nawet balans bieli sama ustawiam wg skali Kelvina. Ale i tak uważam, że jeszcze dużo pracy muszę włożyć, żeby moje fotografie mnie zadowalały pod względem jakości :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)