Chleb naan bez drożdży przepis | Dorota Kamińska

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan jest jednym z wielu rodzajów pieczywa, jakie oferuje kuchnia indyjska. Tradycyjnie wypieka się go w glinianym piecu, a oryginalna receptura wymaga przygotowania chlebków na drożdżach. Ja zaprezentuję nieco bardziej nowoczesną wersję dla tych, którzy zapomnieli kupić drożdży w sklepie :). Chleb naan bez drożdży, wyrastający na proszku i sodzie.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Naan jest najpopularniejszym chlebem w Indiach. Charakterystyczny dla tych chlebków jest owalny, lekko podłużny kształt, chociaż inna szkoła twierdzi, że powinny być w kształcie łzy. Najlepiej smakują podane na gorąco. Można nimi wybierać np. curry z miseczki (przy okazji polecam wypróbowanie przepisu na curry z kurczakiem).

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan bez drożdży

Chleb naan bez drożdży, smaczny i prosty do zrobienia, inspirowany indyjską recepturą na tradycyjny chleb naan.
0 od 0
Przygotowanie: 2 godz. 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 2 godz. 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: chleb naan bez drożdży
Liczba porcji: 8 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła ghee (można wykorzystać zwykłe masło klarowane)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ kubka ciepłego mleka
  • oliwa do posmarowania chlebków przed pieczeniem
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • masło do natłuszczenia blaszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą oraz solą. Na czubku kopca tworzę zagłębienie i wbijam roztrzepane jajko.
  • Zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaję jogurt i stopione masło. Konsystencję reguluję mlekiem – ciasto powinno być wilgotne i miękkie.
  • Zagniecione ciasto przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Po 2 godzinach ciasto ponownie zagniatam na posypanej mocno mąką stolnicy. Wyrabianie powinno trwać 2-3 minuty, a ciasto uzyskać gładką konsystencję.
  • Ciasto dzielę na 8 równych części. Każdą rozwałkowuję na placek o długości ok. 15 cm.
  • Każdy placek delikatnie zwilżam wodą (tylko z jednej strony) i kładę na natłuszczonej blaszce, wilgotną stroną do dołu.
  • Po wierzchu placki smaruję oliwą.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chlebki naan

Indyjski chleb naan
Indyjski chleb naan

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

35 komentarzy
  1. Pani Dorota jest bardzo sympatyczna, jednak buły przedstawione na filmie
    niewiele mają wspólnego z indyjskimi plackami naan,

  2. nie wiem jak to się ma do prawdziwej indyjskiej ( nie było mnie w Indiach) kuchni ale jadałam indyjskie ( pyszne) jedzenie w co najmniej 5 warszawskich knajpach, gdzie naan wszędzie wyglądał tak samo, ale nigdy tak jak na tym zdjęciu. Co do smaku się nie wypowiadam, bo nie znam- czekam na jakieś opinie. Ja rezygnuję z tego przepisu.

  3. Uwielbiam Panią Dorotę, wspaniale się ją ogląda, fantastyczny głos i proste, ale przepyszne potrawy. Pozdrawiam serdecznie

  4. Na razie opanowałam wypiek tylko jednego chleba na zakwasie i nawet mam nakręcony film, który czeka na montaż :). A potem zobaczymy – latem nie porywałam się na pieczenie chleba w moim 45-metrowym mieszkaniu, ale zimą chętnie się dogrzeję piekarnikiem ;).

  5. [..YouTube..] Na razie opanowałam wypiek tylko jednego chleba na zakwasie i nawet mam nakręcony film, który czeka na montaż :). A potem zobaczymy – latem nie porywałam się na pieczenie chleba w moim 45-metrowym mieszkaniu, ale zimą chętnie się dogrzeję piekarnikiem ;).

  6. [..YouTube..] @Oskar3103 Na razie opanowałam wypiek tylko jednego chleba na zakwasie i nawet mam nakręcony film, który czeka na montaż :). A potem zobaczymy – latem nie porywałam się na pieczenie chleba w moim 45-metrowym mieszkaniu, ale zimą chętnie się dogrzeję piekarnikiem ;).

  7. Gotowałam o normalnej porze, akurat te chlebki piekłam kilka dni wcześniej, a dopiero wczoraj składałam film :). Dziękuję pięknie za dobre słowo, mam nadzieję, że filmów będzie coraz więcej i więcej :).

  8. że masz siłę gotować o tej godzinie 🙂 podziwiam, sama jestem kucharzem ale nie mam takich zajawek 😛 i Twoja stronka jest wspaniala, uwielbiam Twoje przepisy i straszliwiee lubie je ogladac 🙂

  9. Ja kupuję na aledobre.pl (mam to masło w szklanym słoiczku). Możesz też poszukać w hipermarkecie, na półce z produktami kuchni świata / orientalnymi.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)