Chiński gulasz wołowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Chiński gulasz wołowy

Dawno nie było porządnego kawałka mięcha na tym blogu ;). Chiński gulasz wołowy, a właściwie gulasz inspirowany kuchnią chińską. Z dodatkiem warzyw, w sosie, świetnie smakuje jako samodzielne danie lub towarzysz miseczki ryżu. Doskonałe danie jesienno-zimowe, kiedy organizm potrzebuje się rozgrzać, a ciało zużywa dodatkowe kalorie na walkę z niskimi temperaturami.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe i inne przepisy kuchni chińskiej

Mój chiński gulasz wołowy jest pożywny i pięknie pachnie. Mięso w połączeniu z fasolą i warzywami zapewniają mu niski indeks glikemiczny. Dzięki temu uczucie sytości po zjedzeniu jednej porcji będzie utrzymywało się bardzo długo. Pamiętajcie o tym, że delikatna wołowina, taka jak polędwica, nie może być duszona zbyt długo, bo stwardnieje. Z kolei mięso wołowe z udźca czy innych części ściśle powiązanych z ruchem będzie twardsze na początku, a dopiero po 1-2 godzinach duszenia odpowiednio zmięknie.

Gulasz wołowy

Chiński gulasz wołowy

Pyszny gulasz wołowy chiński, z sosem sojowym, czarną fasolą, cebulą, czosnkiem i papryką. Pożywny i smaczny gulasz wołowy z woka.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Chińska
Przepis na: chiński gulasz wołowy
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g wołowiny krzyżowej lub polędwicy (pokrojona w grubą kostkę o boku ok. 2 cm lub w paski)
  • ½ kubka wywaru wołowego (opcjonalnie można zastąpić wywarem warzywnym)
  • 1 czerwona papryka (mała, pokrojona w kostkę)
  • 1 zielona papryka (mała, pokrojona w kostkę)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (a jeszcze lepiej - skrobi kukurydzianej, która świetnie zagęści sos)
  • ½ puszki czarnej fasoli (do nabycia w hipermarkecie, na półce z azjatycką żywnością; ewentualnie można ją zastąpić czerwoną fasolką, która jednak różni się nieco smakiem i wielkością; fasolę można dodać całą lub wcześniej dokładnie ugnieść widelcem)
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielony)
  • 1 łyżeczka cukru (najlepszy będzie cukier brzozowy (ksylitol, można też wykorzystać miód, syrop z agawy lub zwykły cukier brązowy czy biały))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę rozpuszczam w wywarze, dodaję sos sojowy i cukier.
  • W woku rozgrzewam łyżkę oleju (rozprowadzam po ściankach i dnie).
  • Smażę przez ok. 1 minutę na dużym ogniu czosnek z pieprzem, cebulą i papryką. Odkładam do miski.
  • Dolewam pozostały olej i przez ok. 2 minuty smażę na dużym ogniu wołowinę.
  • Gdy wołowina zmieni kolor, dodaję fasolę, warzywa i wywar. Smażę dalej, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czarna fasola to częsty składnik chińskich dań. Przyrządza się ją na bardzo wiele sposobów. Różnorodnych do tego stopnia, że podczas mojego zeszłorocznego pobytu w Hong Kongu spotkałam się nawet ze słodkim napojem z fasolki. Niestety, pomimo wielu godzin poszukiwań nie znalazłam na niego w internecie żadnej receptury. Jeśli ktoś takowy przepis posiada, chętnie go wypróbuję :).

Zobacz też
Bigos staropolski

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy taka chińska wołowina z czarną fasolą przypadła Wam do gustu. 

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom