Chili con carne

5/5 (1)

Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.

Zobacz też: Pomysły na dania kuchni meksykańskiej

Chili con carne nie jest trudne do wykonania, zwłaszcza jeśli mięso zmieli za nas elektryczna maszynka. Istnieje wiele możliwości przygotowania tej potrawy, z wykorzystaniem suszonego lub świeżego chili, czerwonego wina, cynamonu, gorzkiej czekolady, a nawet naturalnego jogurtu lub śmietany i zapewne, podobnie jak w przypadku polskiego bigosu, każda meksykańska pani domu ma na nie swój własny, sprawdzony przepis.

Chili con carne

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas25 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Chili con carne czyli ostre danie jednogarnkowe kuchni meksykańskiej. Pożywne chili con carne z wołowiny, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i ostrej papryczki chili oraz pomidorowego sosu, pięknie pachnące i sycące.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g mielonej wołowiny
  • ½czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • ½zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 1 Puszka czerwonej fasolki (odcedzona; można zastąpić 2 szklankami ugotowanej czerwonej fasoli)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
  • ½ łyżeczki ostrej przyprawy chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 3-4 łyżki łoju wołowego (lub inny tłuszcz)

opcjonalnie

  • 1 Ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Chili con carne - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować fasolę
  2. Jak pokroić cebulę

Chili con carne - Jak zrobić

Krok 1
Na roztopionym tłuszczu szklę cebulę.
Krok 2
Dodaję mielone mięso i podsmażam, aż lekko się zrumieni i zmięknie.
Krok 3
Dokładam paprykę i podduszam całość, aż papryka zmięknie.
Krok 4
Dodaję fasolkę i pomidory i duszę aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
Krok 5
Doprawiamy chili con carne i duszę jeszcze przez ok. 5 minut.
Krok 6
Chili con carne podaję gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Chili con carne
Chili con carne

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

60 komentarzy
  1. To nie jest meksykanskie danie! Chili con carne powstalo w Texasie i ma malo wspolnego z meksykanska kuchnia…Poza tym prawdziwe chili nie moze zawierac fasoli, kukurydzy i innych zbednych dodatkow poza chili, miesem i przyprawami. N

    1. Brawo lampkamil , wreszcie ktos odroznil kuchniie meksykanska od tex-mex.Wiem co mowie , bo rodzina mojego meza jest z Meksyku.Polecam prawdziwe dania jak pozole, tacos , tinga com polo, a nie „rarytasy z Gringolandii” typu Chili con carne

  2. @TheUnboxinglive @antek89ath jest już recenzja: pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-wok-neoflam-amie-30-cm/ 🙂

      1. dziękuję,
        potem czytałam przepis na zupę meksykańską i zobaczyłam, że to kminek rzymski, a potem sobie uświadomiłam, że rzeczywiście nawet kiedyś o tym słyszałam, że to to samo 😉

        dziś na obiad, chili con carne 🙂

        1. pyszna potrawa, tylko piiiikantnaaa, że nie dziwię się, że wino czerwone polecane do ukojenia pieczenia 😉

          pycha! polecam!

  3. Świetne danie, wygląda smakowicie :D.
    Ale ja chyba spróbuję zrobić to danie na kiełbasce, na wykorzystanie mięsa mielonego mam kilka innych pomysłów, a nie chcę go podawać codziennie ;). Pozdrawiam

  4. Kiedy wreszcie kupisz porządny mikrofon? Obraz jest kryształ ale dźwięk kaleczy uszy!

    Świetna patelnia, czekam na recenzję!

    Pozdrawiam

  5. @Ania jedyne czego mi brak, to zamrażarka i miejsce na nią ;))). To prawda, chili con carne robi się prawie samo. Z wołowiną rzeczywiście niełatwo, moja niestety do chudych nie należała i trochę musiałam poszaleć przy niej z nożem :).

  6. A to ja z kolei dodaję kukurydzę do zupy meksykańskiej, w sumie bardzo podobnej, ale rzadszej. I gotuję ją na czerwonym winie.

  7. przede wszystkim bardziej gęste i jeszcze z dodatkiem kukurydzy z puszki- ale nie za duzo i jest drobna róznica w przyprawach, ale oczywiście chili musi byc

  8. O, a jak robisz? Ostatnio moja kuzynka mówiła mi, że zawsze robi ze śmietaną i ten tekst z porównaniem do bigosu to właśnie z jej ust :).

  9. Przepadam, to jedno z tych dań jednogarnkowych, które robi się w zasadzie samo. Mięso kupuję od razu zmielone, indykowe. Niestety, chudą wołowinę trudno uświadczyć – bywała w Piotr i Paweł – strona oficjalna, ale od jakiegoś czasu już jej nie widuję (Kuchnia Polki, wołowe na tatar). A w tym roku jeszcze sobie uprościłam zadanie, mrożąc porcje papryki po 300g, pokrojonej w kostkę. Jedyne, czego mi brak, to większa zamrażarka.

  10. dzięki! Ktoś mi niedawno pisał, że lepiej było w jaśniejszych i teraz się już nie będę umiała zdecydować ;).

  11. Nie potrafię zaakceptować smaku/zapachu kolendry. Zresztą zauważyłam, że kolendra lubi wywoływać skrajne uczucia:) No ale bez kolendry tez będzie dobre:)

  12. [..YouTube..] Nie potrafię zaakceptować smaku/zapachu kolendry. Zresztą zauważyłam, że kolendra lubi wywoływać skrajne uczucia:) No ale bez kolendry tez będzie dobre:)

  13. Ja chciałabym któregoś dnia przyrządzić prawdziwe chilli, czyli właśnie z drobno posiekanego, a nie mielonego mięsa. Ale jakoś nigdy czasu na to nie mam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)