Carpaccio z buraków przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio, popularna przystawka z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, posiada alternatywną, wegetariańską wersję bazującą na pysznych, krwistych burakach, upieczonych w piekarniku w folii aluminiowej, pokrojonych w cienkie plastry i podanych w bardzo eleganckiej formie. Carpaccio z buraków to prosty starter lub sałatka dla wielbicieli tego warzywa oraz wegetarian i wegan.

Zobacz też: Więcej pomysłów na startery

W carpaccio z buraków znajdziemy interesujące połączenie kilku smaków: delikatnie słodkich, pieczonych buraków, lekko ostrego sosu winegret i słodko-kwaśnego octu balsamicznego, a to wszystko w towarzystwie prażonych z cukrem orzechów włoskich, odrobiny mascarpone i świeżej mięty. Prosta receptura, a jaka uczta dla podniebienia.

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków z balsamico, mascarpone i karmelizowanymi orzechami. Przepis na carpaccio z buraków pieczonych, pyszny starter i zdrowa przekąska.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Przekąska, Sałatka, Starter
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: carpaccio z buraków
Liczba porcji: 1 osoba
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 spory burak (bez naci)
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie; pomijamy w wersji wegańskiej)
  • kilka listków świeżej mięty
  • balsamico
  • kilka łyżek sosu winegret
  • 1 łyżka cukru
  • suszona natka pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Buraki w skórkach nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
  • Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.
  • Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Studzimy.
  • Układamy zimne buraki dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos winegret
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Carpaccio z buraków z orzechami
Carpaccio z buraków z orzechami
13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom