Canchanchara przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Canchanchara

Canchanchara

Canchanchara

Wybierając się w podróż na Kubę, warto przygotować się na niezapomniane wrażenia smakowe związane z piciem rumu. Jeśli policzy się wszystkie drinki wymyślone przez Kubańczyków, które stały się popularne na całym świecie, można poczuć spore zaskoczenie. Od popularnego cuba libre czy mojito, poprzez ulubione przez Ernesta Hemingway-a daiquiri, często wybieraną przez panie piña coladę aż po rum collins i Mary Pickford oraz drink serwowany w Trinidadzie: canchanchara. Pokażę Wam dziś jak go zrobić.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze drinki z całego świata

Większość kubańskich drinków bazuje na rumie. Jednak kiedy przyjedziecie do Trinidadu, dostaniecie koktajl inny i być może nigdzie indziej nie spotkacie podobnej receptury. Wyobraźcie sobie upalne popołudnie. Na wyłożonych gładkimi otoczakami ulicach ustaje ruch, a mieszkańcy chowają się przed upałem. W barach dla turystów nadal gra muzyka. Zaglądając do środka łatwo zauważyć liczne, słomkowe kapelusze, które przybysze spoza wyspy noszą częściej niż miejscowi. Idąc nieco dalej, poza najstarszą, zabytkową część miasta wpisaną na listę UNESCO, można trafić do lokalnych barów. Próżno szukać tu turystów czy bogato wyposażonych półek z alkoholem. Ale składniki na drink canchanchara się znajdą!

Drink specjalnie na nasze zamówienie

Zamawiamy canchanchara, a barman prosi o chwilę, żeby pobiec do sąsiedniego budynku po odrobinę miodu. Przynosi go w małej szklaneczce. Zalewa go sokiem z cytryny, dodaje brandy i lód. Malutki, lokalny bar, w którym prawdopodobnie piją miejscowi. Prawdopodobnie, bo teraz, w samo południe, dookoła nas rzadko spotykana na Kubie cisza. Tylko my, barman i kilka much fruwających nad niebieskim obrusem.

Zobacz też
Pstrąg cytrynowy

Chwila ciszy i odpoczynku na Kubie

To jeden z nielicznych momentów odpoczynku, jaki trafia nam się przez cały miesiąc podróżowania po wyspie, na której wiele lat temu stanął czas. To zapewne jeden z wielu takich barów, gdzie rzadko trafiają turyści z all inclusive, którzy po powrocie do kraju opowiadają o białym piasku na plażach, drinkach i muzyce. Dla nas to jeden z cenniejszych momentów podróżowania, kiedy jesteśmy sam na sam z człowiekiem, który nie widzi w nas potencjału do wyssania wszystkich pieniędzy. Podróż na Kubę to plusy i minusy. Nie żałujemy, że się na nią zdecydowaliśmy! Ale po miesiącu dość mocno zmęczy nas niesłowność, której doświadczymy tu praktycznie każdego dnia. Ale nie tym razem. Za drinka płacimy kilkakrotnie mniej niż turyści w słomkowych kapeluszach w swoim przepełnionym muzyką barze. Na pożegnanie dostajemy szczery uśmiech.

Canchanchara

Canchanchara

Drink canchanchara, kubański drink z miasta Trinidad, na bazie miodu, brandy i soku z cytryny. Smaczny i słodki, do zrobienia bez shakera.
4.75 z 4 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Kubańska
Przepis na: canchanchara
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 267kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 60 ml brandy (w niektórych barach zastępuje się ją rumem)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kostki lodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Miód wlewam na dno szklanki wypełnionej do ⅓ wysokości kostkami lodu i zalewam sokiem z cytryny. Można też, przed wlaniem do szklanki, wymieszać miód z sokiem z cytryny w osobnej szklaneczce.
  • Dolewam brandy i serwuję z mieszadełkiem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 110ml | Kalorie: 267kcal (13%) | Węglowodany: 34g (11%) | Sód: 2mg | Cukier: 34g (38%) | Witamina C: 2mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Drink canchanchara
Drink canchanchara

Ciekawa jestem, czy znacie ten kubański koktajl. Dajcie znać w komentarzach, jeśli już go piliście – może też byliście na Kubie? A jeśli przygotowaliście samodzielnie w domu, to czekam na komentarze, jak wrażenia po degustacji!

6 komentarzy
  • Nie żadne brandy tylko aquardiente. Czyli destylat rumu, bez leżakowania. W Polsce tego nie dostaniemy – co najwyżej 1 roczny bądź 3 letni rum. I można go śmiało zastosować. Nawet w La Chanchanchara na ścianie są wymienione wszystkie składniki i są to:
    -aquardiente
    -woda
    -miód
    -cytryna
    -lód
    Nigdzie tam nie ma ani wzmianki, ani smaku brandy.

  • Doskonały drink! Miło powspominać wakacje na Kubie. Ja go piłem z rumem i tak też teraz robię w domu :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom