Burgery z soczewicy przepis | Dorota Kamińska

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy wegetariańskie to kolejna roślinna propozycja dla tych z Was, którzy uwielbiają wszelkie bułki i kanapki na ciepło, ale nie przepadają za mięsem. A może po prostu chcecie przemycić do swoich jadłospisów trochę więcej warzyw strączkowych? Dobrze doprawione, z podpieczoną na chrupko bułką i dwoma pysznymi sosami, których smaki doskonale się  uzupełniają. Coś wspaniałego i zapewniam, że nawet mięsożercom będzie smakować! Zobaczcie jak zrobić burger z soczewicą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Burgery z soczewicy, jeśli zrobicie je z tej czerwonej, będą miały piękny, pomarańczowy kolor, dodatkowo podbity przez cudowną barwę batata. Nie za suche, do upieczenia w piekarniku lub usmażenia na patelni, jak kto woli. Koniecznie z aromatycznymi przyprawami, bo nic nie uzupełnia soczewicy lepiej niż kolendra i kumin z imbirem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Kremowe awokado, ser pleśniowy i sos jogurtowy oraz cebula z pomidorem jako dodatki to świetna kompozycja smakowa. Gwarantuję, że zaskoczycie nawet tych, którzy nie przepadają za bezmięsnymi potrawami.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: burgery z soczewicy
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 435kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Burgery z soczewicy

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej białej niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • 300 g ugotowanej soczewicy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki słonecznika (można zastąpić sezamem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • łyżeczki suszonej kolendry
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
  • 100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
  • 8 łyżek pasty tahini
  • 8 plastrów awokado (duże)
  • 8 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
  • 8-16 talarków czerwonej cebuli
  • 80 g sałaty lollo biondo

Sos jogurtowo-cytrynowy

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna (wyszorowana, sparzona; starta skórka + wyciśnięte z tej 1 cytryny 2 łyżki soku)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Sos jogurtowo-cytrynowy

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
  • Piekę kotlety z soczewicy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka.
    Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
  • Na serze kładę burger z soczewicy.
  • Smaruję wierzch pastą tahini.
  • Na sosie układam plasterki awokado. Przykrywam pomidorem i układam krążki cebuli.
  • Przykrywam całość sałatą i smaruję sosem jogurtowo-cytrynowym.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 435kcal (22%) | Carbohydrates: 34g (11%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 7g (44%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sodium: 312mg (14%) | Potassium: 665mg (19%) | Fiber: 8g (33%) | Sugar: 7g (8%) | Vitamin A: 2873IU (57%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Vitamin C: 14mg (17%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 5mg (33%) | Vitamin K: 24µg (23%) | Calcium: 232mg (23%) | Copper: 1mg (50%) | Iron: 4mg (22%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 101mg (25%) | Phosphorus: 421mg (42%) | Selenium: 15µg (21%) | Zinc: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Za sprawą gorącego kotleta i podpieczonej bułki również ser pleśniowy powinien się ogrzać i lekko rozpuścić. Pamiętajcie, że najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby przed przyrządzaniem całości zdążył uzyskać temperaturę pokojową. Jeśli nie przepadacie za tahini lub jej nie macie, możecie wykorzystać masło orzechowe. Również będzie pasować.

Burgery z soczewicy - przepis
Burgery z soczewicy – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy burger z soczewicą podbił Wasze serce. Bardzo jestem ciekawa! Napiszcie też, jakie dodatki wykorzystaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)