fbpx
Czytasz właśnie
Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy wegetariańskie to kolejna roślinna propozycja. Przepis na burgery z soczewicą i kolorowymi dodatkami dla tych z Was, którzy uwielbiają wszelkie bułki i kanapki na ciepło, ale nie przepadają za mięsem. A może po prostu chcecie przemycić do swoich jadłospisów trochę więcej warzyw strączkowych? Dobrze doprawione, z podpieczoną na chrupko bułką i dwoma pysznymi sosami, których smaki doskonale się  uzupełniają. Coś wspaniałego i zapewniam, że nawet mięsożercom będzie smakować! Zobaczcie jak zrobić burger z soczewicą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Burgery z soczewicy, jeśli zrobicie je z tej czerwonej, będą miały piękny, pomarańczowy kolor, dodatkowo podbity przez cudowną barwę batata. Nie za suche, do upieczenia w piekarniku lub usmażenia na patelni, jak kto woli.

Przepis na burgery z soczewicy

Koniecznie z aromatycznymi przyprawami, bo nic nie uzupełnia soczewicy lepiej niż kolendra i kumin z imbirem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Kremowe awokado, ser pleśniowy i sos jogurtowy oraz cebula z pomidorem jako dodatki to świetna kompozycja smakowa. Gwarantuję, że zaskoczycie nawet tych, którzy nie przepadają za bezmięsnymi potrawami.

Burgery z soczewicy - przepis

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Przepis na burgery z soczewicą – idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
4.63 from 8 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: burger z soczewicą, burgery z soczewicy
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 435kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Burgery z soczewicy

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej białej niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • 300 g ugotowanej soczewicy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki słonecznika (można zastąpić sezamem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • łyżeczki suszonej kolendry
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
  • 100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
  • 8 łyżek pasty tahini
  • 8 plastrów awokado (duże)
  • 8 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
  • 8-16 talarków czerwonej cebuli
  • 80 g sałaty lollo biondo

Sos jogurtowo-cytrynowy

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna (wyszorowana, sparzona; starta skórka + wyciśnięte z tej 1 cytryny 2 łyżki soku)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Sos jogurtowo-cytrynowy

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
  • Piekę kotlety z soczewicy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka.
    Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
  • Na serze kładę burger z soczewicy.
  • Smaruję wierzch pastą tahini.
  • Na sosie układam plasterki awokado. Przykrywam pomidorem i układam krążki cebuli.
  • Przykrywam całość sałatą i smaruję sosem jogurtowo-cytrynowym.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 435kcal (22%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sód: 312mg (14%) | Potas: 665mg (19%) | Błonnik: 8g (33%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 2873IU (57%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 3mg (15%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 14mg (17%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 5mg (33%) | Witamina K: 24µg (23%) | Wapń: 232mg (23%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 4mg (22%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 101mg (25%) | Fosfor: 421mg (42%) | Selen: 15µg (21%) | Cynk: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Za sprawą gorącego kotleta i podpieczonej bułki również ser pleśniowy powinien się ogrzać i lekko rozpuścić. Pamiętajcie, że najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby przed przyrządzaniem całości zdążył uzyskać temperaturę pokojową.

Burgery z soczewicy przepis

Jeśli nie przepadacie za tahini lub jej nie macie, możecie wykorzystać masło orzechowe. Również będzie pasować.

Burgery z soczewicy - przepis
Burgery z soczewicy – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy burger z soczewicą podbił Wasze serce. Bardzo jestem ciekawa! Napiszcie też, jakie dodatki wykorzystaliście!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom