Buraki pieczone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Buraki pieczone
Buraki pieczone

Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia zjeść buraki pieczone. Potem pokochałam ich smak, szczególnie gdy są to pieczone buraki doprawione solą, pieprzem i tymiankiem lub rozmarynem. Po upieczeniu uwielbiam skropić je sokiem z cytryny lub pomarańczy, dzięki któremu nabierają dodatkowego, pysznego posmaku. Można zaserwować je jako dodatek do drugiego dania lub wykorzystać do sałatki. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza że to właśnie z nich powstaje też najlepsza ćwikła z chrzanem!

Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu

Buraki pieczone

Buraki pieczone

Pyszne buraki pieczone z tymiankiem lub rozmarynem, oliwą i sokiem z cytryny. Najlepsze buraki z piekarnika – przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: buraki pieczone
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 239kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg buraków (wyszorowane ze skórką lub obrane; pokrojone w ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka, owoc wcześniej wyszorowany i sparzony)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub tymianek, albo rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Ciasto z gruszkami

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojone buraki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach, skórce z cytrusów i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam kawałki buraków na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące buraki z piekarnika, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera i skropione sokiem z cytryny/pomarańczy.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (bez dodatków do posypania gotowych, upieczonych buraków)) | Kalorie: 239kcal (12%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 486mg (21%) | Potas: 830mg (24%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 135IU (3%) | Witamina C: 23.7mg (29%) | Wapń: 50mg (5%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Buraki pieczone
Buraki pieczone
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom