Buraki pieczone przepis | Dorota Kamińska

Buraki pieczone

Buraki pieczone

Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia zjeść buraki pieczone. Potem pokochałam ich smak, szczególnie gdy są to pieczone buraki doprawione solą, pieprzem i tymiankiem lub rozmarynem. Po upieczeniu uwielbiam skropić je sokiem z cytryny lub pomarańczy, dzięki któremu nabierają dodatkowego, pysznego posmaku. Można zaserwować je jako dodatek do drugiego dania lub wykorzystać do sałatki. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza że to właśnie z nich powstaje też najlepsza ćwikła z chrzanem!

Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu

Buraki pieczone

Buraki pieczone

Pyszne buraki pieczone z tymiankiem lub rozmarynem, oliwą i sokiem z cytryny. Najlepsze buraki z piekarnika - przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: buraki pieczone
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 239kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg buraków (wyszorowane ze skórką lub obrane; pokrojone w ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka, owoc wcześniej wyszorowany i sparzony)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub tymianek, albo rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Pokrojone buraki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach, skórce z cytrusów i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam kawałki buraków na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące buraki z piekarnika, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera i skropione sokiem z cytryny/pomarańczy.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (bez dodatków do posypania gotowych, upieczonych buraków)) | Calories: 239kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Sodium: 486mg (20%) | Potassium: 830mg (24%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 2.7% | Vitamin C: 28.7% | Calcium: 5% | Iron: 12.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Buraki pieczone
Buraki pieczone
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)