fbpx
Czytasz właśnie
Buraki pieczone

Buraki pieczone

Buraki pieczone

Kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia zjeść buraki pieczone. Potem pokochałam ich smak, szczególnie gdy są to pieczone buraki doprawione solą, pieprzem i tymiankiem lub rozmarynem. Po upieczeniu uwielbiam skropić je sokiem z cytryny lub pomarańczy, dzięki któremu nabierają dodatkowego, pysznego posmaku. Można zaserwować je jako dodatek do drugiego dania lub wykorzystać do sałatki. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza że to właśnie z nich powstaje też najlepsza ćwikła z chrzanem!

Zobacz też: Najlepsze dodatki do obiadu

Buraki pieczone

Buraki pieczone

Pyszne buraki pieczone z tymiankiem lub rozmarynem, oliwą i sokiem z cytryny. Najlepsze buraki z piekarnika – przepis z cytryną, czosnkiem lub papryczką chili.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 55 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: buraki pieczone
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 239kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg buraków (wyszorowane ze skórką lub obrane; pokrojone w ósemki)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 1 cytryna lub mała pomarańcza (wyciśnięty sok i starta skórka, owoc wcześniej wyszorowany i sparzony)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub tymianek, albo rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Pokrojone buraki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach, skórce z cytrusów i dodatkach. Odstawiam, zawinięte w woreczek lub zamknięte w pudełku, na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
  • Układam kawałki buraków na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 35 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące buraki z piekarnika, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera i skropione sokiem z cytryny/pomarańczy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g (bez dodatków do posypania gotowych, upieczonych buraków)) | Kalorie: 239kcal (12%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 486mg (21%) | Potas: 830mg (24%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 135IU (3%) | Witamina C: 23.7mg (29%) | Wapń: 50mg (5%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Buraki pieczone
Buraki pieczone
Zobacz komentarze (1)
  • Wydaje mi się, że buraki mimo wszystko dość rzadko są doceniane w naszej polskiej kuchni. A szkoda – bo to bardzo cenne warzywa 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom