Bułki pszenne przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bułki pszenne

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Brak pieczywa i nieprzyjemna pogoda zmusiły mnie niedawno do upieczenia bułek we własnym piekarniku.  Jak na pierwszy raz, całkiem nieźle – bułki pszenne drożdżowe, chociaż w smaku odrobinę inne od tych z piekarni.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Są delikatne i puszyste, miękkie, a z odrobiną fantazji można nadać im dowolny kształt, bo ciasto łatwo się kula i można formować z niego nawet przeplatane wzory. Moje bułki pszenne, pierwsze w życiu, których pieczeniu towarzyszył cudowny aromat rozchodzący się z piekarnika po całym domu. Aromat domowego pieczywa, zapach domu. Ciepło.

Bułki pszenne to podstawowy wypiek, jeden z prostszych, chociaż trzeba opanować umiejętność obchodzenia się z drożdżowym ciastem, które musi mieć czas na odpowiednie wyrośnięcie. Bez dobrze wyrośniętego ciasta nie upieczecie bułeczek o odpowiedniej konsystencji – z drożdżowego też można, niestety, uzyskać zakalec, w dodatku o niezbyt miłym zapachu.

Zobacz też
Kutia - deser wigilijny

Dajcie im czas. Ustawcie w ciepłym, ale nie za gorącym miejscu. A kiedy opanujecie ich pieczenie, spróbujcie przerzucić się na wersję zdrowszą, bo o niższym indeksie glikemicznym – dzięki któremu po zjedzeniu bułki uczucie sytości utrzyma się dłużej :).

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Bułki pszenne drożdżowe na mące pszennej bułkowej, z dodatkiem śmietany do ciasta, posypane sezamem, makiem lub słonecznikiem. Łatwe bułki pszenne domowe na śniadanie.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz. 20 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 3 godz.
Kategoria: Pieczywo
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bułki pszenne
Liczba porcji: 6 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej bułkowej (typ 650; polecam też wykorzystać mąkę orkiszową typ 700 dla uzyskania niższego indeksu glikemicznego)
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki śmietany (rozmieszana z 4 łyżkami wody)
  • 1 jajko
  • 50 g masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, następnie zalewam podgrzaną mieszanką śmietany z wodą i mieszam z kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. w okolice kaloryfera), do zabąbelkowania rozczynu.
  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, mieszam z pozostałą mąką i solą, roztrzepanym jajkiem, roztopionym masłem i wodą.
  • Zagniatam miękkie ciasto (gdyby było klejące, dodaję niewielką ilość mąki).
  • Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam czystą ściereczką.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatam i formuję niewielkie bułeczki w dowolnych kształtach.
  • Gotowe bułki układam w dość sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia, na papierze do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem blasze.
  • Po wierzchu smaruję bułki pszenne roztrzepanym jajkiem i posypuję makiem, płatkami owsianymi, sezamem, słonecznikiem lub inną, ulubioną posypką.
  • Piekę do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra + dół) przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia można wyłączyć podpiekanie od dołu.

Przydatne przepisy i poradniki

Bułki pszenne bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką zmielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do napęcznienia.
Bułki pszenne bez nabiału - śmietanę można zastąpić sokiem z cytryny lub mlekiem kokosowym z puszki wymieszanym pół na pół z sokiem z cytryny, a masło - tłuszczem roślinnym
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom