Budyń czekoladowy

Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc. I przez cały sezon przeleżała na kanapie! Mogłabym popijać ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadać czekoladowe smakołyki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki deser

Dobrze, to nie do końca prawda ;). Z pewnością istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę i ja ją lubię! Nie mam tu na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą uwielbiam jeździć na łyżwach i snowboardzie. Wychodzę na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze. Potem mrużę oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…

Łatwy budyń z czekoladą

W zimowe wieczory, te długie i leniwe, można przygotować prosty deser: czekoladowy budyń. Na mleku lub maślance, z dodatkiem łyżki masła lub żółtka, mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao. Można też pokruszyć lub grubo posiekać gorzką czekoladę, której kawałki, jedzone łyżką razem z budyniem, rozpłyną się cudownie w ustach. Przypominam, że pochłanianie dużych ilości słodyczy wieczorem nie jest polecane ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jednak jedna, niewielka porcja budyniu czekoladowego, posłodzonego syropem z agawy lub cukrem brzozowym, jest o wiele mniej inwazyjnym deserem niż kawałek sernika lub innego ciasta zjedzony „na dobranoc”, tuż przed snem.

5 od 1 osoby
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
7 min
 
Budyń czekoladowy na mleku, z dodatkiem kakao oraz, opcjonalnie, gorzkiej czekolady lub żółtka jajka. Pyszny budyń czekoladowy domowy na deser.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: budyń czekoladowy, budyń z czekoladą
Liczba kalorii: 132 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Budyń kakaowy
  • 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (polecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 żółtko (opcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki)
Dodatki (do wyboru)
  • świeże owoce
  • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
  • polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
  • karmel
  • bita śmietana
  • bakalie
  • czekolada (starta na tarce)
  • listki świeżej mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Budyń czekoladowy - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy czekoladowy
  3. Jak zrobić budyń na krem
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Bita śmietana – przepis
  6. Karmel - przepis

Budyń czekoladowy wegański przygotowujemy z mleka roślinnego i nie zagęszczamy go żółtkiem.

Budyń czekoladowy - Jak zrobić
  1. Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  2. Pozostałe mleko zagotowuję.
  3. Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  4. Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.

    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.

  6. Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Budyń czekoladowy
Wielkość porcji (135 g (budyń zagęszczony żółtkiem, bez czekolady i innych dodatków))
Liczba kalorii 132 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 61mg 20%
Sód 59mg 2%
Potas 246mg 7%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 9g
Białko 5g 10%
Witamina A 5.3%
Wapń 15.3%
Żelazo 3.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Udekorowałam swój budyń kawałkami czekolady. Gdybym tylko miała kolorowe owoce, z pewnością przyozdobiłabym nimi pucharek. Może wiosną lub latem, najlepiej z truskawkami lub malinami…

Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy

Bardzo jestem ciekawa, czy budyń czekoladowy przypadnie Wam do gustu. A może biały, klasyczny, lepszy? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami go przygotowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. Z podanych proporcji wyszlo mi kakao a nie budyn, mimo dosc dlugiego gotowania na wolnym ogniu i stalego mieszania. Proporcje dalam dokladnie jak podane w przepisie. Nie polecam.

  2. Mój pierwszy budyń bez budyniu, bez kitu rewelacja:)) Zrezygnowałem tylko z cukrowo-waniliowego tła. Wziąłem się w zamian za przecier wiśniowy Gomaru bo podwójna porcja kakao dobrze uzupełnia taką polewkę.

  3. Napewno spróbuję Twojego przepisu:* Uwielbiam gotować i jeść i częściej
    będę na twój kanał zaglądał 🙂 Pozdrawiam sub leci do ciebie i kciuki w
    górę:-) Zapraszamy również do nas:-)

  4. Szybki i prosty przepis na deser czyli domowy budyń czekoladowy – do
    zrobienia w kilka minut. Szybciej niż z torebki :D. #food #kuchnia #przepis

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)