Budyń czekoladowy przepis | Dorota Kamińska

Budyń czekoladowy

Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc. I przez cały sezon przeleżała na kanapie! Mogłabym popijać ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadać czekoladowe smakołyki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki deser

Dobrze, to nie do końca prawda ;). Z pewnością istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę i ja ją lubię! Nie mam tu na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą uwielbiam jeździć na łyżwach i snowboardzie. Wychodzę na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze. Potem mrużę oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…

Łatwy budyń z czekoladą

W zimowe wieczory, te długie i leniwe, można przygotować prosty deser: czekoladowy budyń. Na mleku lub maślance, z dodatkiem łyżki masła lub żółtka, mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao. Można też pokruszyć lub grubo posiekać gorzką czekoladę, której kawałki, jedzone łyżką razem z budyniem, rozpłyną się cudownie w ustach. Przypominam, że pochłanianie dużych ilości słodyczy wieczorem nie jest polecane ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jednak jedna, niewielka porcja budyniu czekoladowego, posłodzonego syropem z agawy lub cukrem brzozowym, jest o wiele mniej inwazyjnym deserem niż kawałek sernika lub innego ciasta zjedzony „na dobranoc”, tuż przed snem.

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy na mleku, z dodatkiem kakao oraz, opcjonalnie, gorzkiej czekolady lub żółtka jajka. Pyszny budyń czekoladowy domowy na deser.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 7 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: budyń czekoladowy, budyń z czekoladą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 132kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Budyń kakaowy

  • 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (polecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 żółtko (opcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki)

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
  • polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
  • karmel
  • bita śmietana
  • bakalie
  • czekolada (starta na tarce)
  • listki świeżej mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
  • Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy czekoladowy
  3. Jak zrobić budyń na krem
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Bita śmietana – przepis
  6. Karmel - przepis
Budyń czekoladowy wegański przygotowujemy z mleka roślinnego i nie zagęszczamy go żółtkiem.

Wartości odżywcze

Serving: 135g (budyń zagęszczony żółtkiem, bez czekolady i innych dodatków) | Calories: 132kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sodium: 59mg (2%) | Potassium: 246mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g | Vitamin A: 5.3% | Calcium: 15.3% | Iron: 3.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Udekorowałam swój budyń kawałkami czekolady. Gdybym tylko miała kolorowe owoce, z pewnością przyozdobiłabym nimi pucharek. Może wiosną lub latem, najlepiej z truskawkami lub malinami…

Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy

Bardzo jestem ciekawa, czy budyń czekoladowy przypadnie Wam do gustu. A może biały, klasyczny, lepszy? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami go przygotowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Właśnie szukam nowych pomysłów na domowy budyń, próbowałem już z kaszy jaglanej ale mi nie podeszło. Ja na razie robię najprostszy z 4 składników, ale mam zamiar teraz sprawdzić i Twój przepis. Czuję że może być jeszcze lepszy.

  2. Uwielbiam ten budyń zwłaszcza gdy pogoda za oknem aż się prosi, żeby siedzieć w domu i jeść coś słodkiego na kanapie :).

  3. Z podanych proporcji wyszlo mi kakao a nie budyn, mimo dosc dlugiego gotowania na wolnym ogniu i stalego mieszania. Proporcje dalam dokladnie jak podane w przepisie. Nie polecam.

  4. Mój pierwszy budyń bez budyniu, bez kitu rewelacja:)) Zrezygnowałem tylko z cukrowo-waniliowego tła. Wziąłem się w zamian za przecier wiśniowy Gomaru bo podwójna porcja kakao dobrze uzupełnia taką polewkę.

  5. Napewno spróbuję Twojego przepisu:* Uwielbiam gotować i jeść i częściej
    będę na twój kanał zaglądał 🙂 Pozdrawiam sub leci do ciebie i kciuki w
    górę:-) Zapraszamy również do nas:-)

  6. Szybki i prosty przepis na deser czyli domowy budyń czekoladowy – do
    zrobienia w kilka minut. Szybciej niż z torebki :D. #food #kuchnia #przepis

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)