Budyń czekoladowy

Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc. I przez cały sezon przeleżała na kanapie! Mogłabym popijać ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadać czekoladowe smakołyki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki deser

Dobrze, to nie do końca prawda ;). Z pewnością istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę i ja ją lubię! Nie mam tu na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą uwielbiam jeździć na łyżwach i snowboardzie. Wychodzę na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze. Potem mrużę oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…

Łatwy budyń z czekoladą

W zimowe wieczory, te długie i leniwe, można przygotować prosty deser: czekoladowy budyń. Na mleku lub maślance, z dodatkiem łyżki masła lub żółtka, mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao. Można też pokruszyć lub grubo posiekać gorzką czekoladę, której kawałki, jedzone łyżką razem z budyniem, rozpłyną się cudownie w ustach. Przypominam, że pochłanianie dużych ilości słodyczy wieczorem nie jest polecane ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jednak jedna, niewielka porcja budyniu czekoladowego, posłodzonego syropem z agawy lub cukrem brzozowym, jest o wiele mniej inwazyjnym deserem niż kawałek sernika lub innego ciasta zjedzony „na dobranoc”, tuż przed snem.

5 od 1 osoby
Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
Przygotowanie
2 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
7 min
 
Budyń czekoladowy na mleku, z dodatkiem kakao oraz, opcjonalnie, gorzkiej czekolady lub żółtka jajka. Pyszny budyń czekoladowy domowy na deser.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: budyń czekoladowy, budyń z czekoladą
Liczba kalorii: 132 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Budyń kakaowy
  • 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (polecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 żółtko (opcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki)
Dodatki (do wyboru)
  • świeże owoce
  • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
  • polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
  • karmel
  • bita śmietana
  • bakalie
  • czekolada (starta na tarce)
  • listki świeżej mięty

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Budyń czekoladowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy czekoladowy
  3. Jak zrobić budyń na krem
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Bita śmietana – przepis
  6. Karmel - przepis

Budyń czekoladowy wegański przygotowujemy z mleka roślinnego i nie zagęszczamy go żółtkiem.

Budyń czekoladowy - Jak zrobić
  1. Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  2. Pozostałe mleko zagotowuję.
  3. Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  4. Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.

    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.

  6. Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Budyń czekoladowy
Wielkość porcji (135 g (budyń zagęszczony żółtkiem, bez czekolady i innych dodatków))
Liczba kalorii 132 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 61mg 20%
Sód 59mg 2%
Potas 246mg 7%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 9g
Białko 5g 10%
Witamina A 5.3%
Wapń 15.3%
Żelazo 3.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Udekorowałam swój budyń kawałkami czekolady. Gdybym tylko miała kolorowe owoce, z pewnością przyozdobiłabym nimi pucharek. Może wiosną lub latem, najlepiej z truskawkami lub malinami…

Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy

Bardzo jestem ciekawa, czy budyń czekoladowy przypadnie Wam do gustu. A może biały, klasyczny, lepszy? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami go przygotowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. Z podanych proporcji wyszlo mi kakao a nie budyn, mimo dosc dlugiego gotowania na wolnym ogniu i stalego mieszania. Proporcje dalam dokladnie jak podane w przepisie. Nie polecam.

  2. Mój pierwszy budyń bez budyniu, bez kitu rewelacja:)) Zrezygnowałem tylko z cukrowo-waniliowego tła. Wziąłem się w zamian za przecier wiśniowy Gomaru bo podwójna porcja kakao dobrze uzupełnia taką polewkę.

  3. Napewno spróbuję Twojego przepisu:* Uwielbiam gotować i jeść i częściej
    będę na twój kanał zaglądał 🙂 Pozdrawiam sub leci do ciebie i kciuki w
    górę:-) Zapraszamy również do nas:-)

  4. Szybki i prosty przepis na deser czyli domowy budyń czekoladowy – do
    zrobienia w kilka minut. Szybciej niż z torebki :D. #food #kuchnia #przepis

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)