Budyń bezglutenowy

Budyń bezglutenowy
5/5 (2)

Smaki dzieciństwa pozostają z nami przez całe życie, a po latach nawet sam zapach ulubionych potraw potrafi przywołać najwspanialsze wspomnienia. Wakacje u babci i pyszne pierogi z serem, powroty ze szkoły do domu, kiedy można było pozbyć się ciężkiego plecaka, zjeść zupę pomidorową, pomarudzić przy kotlecie, a na deser dostać kremowy budyń. Czasy, kiedy gotowało się go domowym sposobem. Dziś przepis na domowy budyń bezglutenowy, przygotowany z myślą o dzieciach z alergią oraz osobach świadomie ograniczających mąkę pszenną lub całkowicie rezygnujących z niej w swoich posiłkach.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Jako dziecko nie przepadałam za mięsem. Kawałki kotletów schabowych przerośniętych tłuszczem nie chciały przejść mi przez gardło. Mama ratowała moją dietę za pomocą mleka pod każdą dostępną w latach ’80 postacią. Nie miała tak dużego wyboru jak my dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od towarów. W szkole piłam mleko, w domu kakao. Na drugie śniadanie brałam kanapki z białym serem i pomidorem, bo wędliny, zwłaszcza kiełbasa, również nie leżały w kręgu moich zainteresowań. Uwielbiałam pierogi ruskie i pierogi z serem. Oraz budyń, zwłaszcza z dodatkiem owoców, najlepiej świeżych, a zimą – jeżyny ze słoiczka lub jagody. Mleko to ważny składnik w diecie dziecka – zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i witaminy B, A i D. Zobaczcie, na jak wiele sposobów można podać dziecku te 3-4 szklanki dziennie, choćby w formie jogurtu, kefiru czy sera.

Klasyczny budyń gotowany w domu, nie taki z torebki kupionej w sklepie, swoją idealną konsystencję zawdzięcza dodatkowi mąki pszennej, połączonej z ziemniaczaną. Jeśli nie będziemy zbyt długo trzymać go na ogniu, stanie się gęsty, ale wciąż delikatnie lejący. Idealny na ciepło, chociaż na zimno też można go zaserwować, jeśli komuś nie przeszkadza lekko wyschnięty wierzch. W wersji bezglutenowej można zastąpić mąkę pszenną żółtkami, dodając je na sam koniec do gęstniejącej masy i bardzo mocno mieszając. A budyń bezglutenowy bez jajek? Zgęstnieć pomoże mu tapioka.

Budyń bezglutenowy

Liczba porcji2-4
Czas gotowania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Budyń bezglutenowy bez jajek czyli przepis na budyń bezglutenowy dla alergików, na mące kukurydzianej, ziemniaczanej i tapioce.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Budyń

    • 500 ml mleka
    • 2-3 łyżki cukru (można zastąpić cukier ksylitolem czyli cukrem brzozowym, miodem lub syropem z agawy; można też całkowicie z niego zrezygnować, miksując wcześniej mleko z ½-1 dojrzałym bananem)
    • 1 łyżeczka tapioki (sproszkowana)
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

    Dodatki (opcjonalnie)

    • świeże owoce
    • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
    • polewa czekoladowa
    • adwokat lub syrop owocowy
    • karmel
    • bita śmietana
    • bakalie
    • czekolada (starta na tarce)
    • listki świeżej mięty

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Budyń to doskonały deser lub podwieczorek mleczny o dobrze zbilansowanych składnikach odżywczych. Mleko to bogate źródło białka i wapnia oraz witamin z grupy B, A i D.

    Polecam też klasyczny budyń, z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej.

    Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową
    Budyń bezglutenowy wegański - można ugotować na mleku roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, migdałowym, owsianym.

    Budyń bezglutenowy - Jak zrobić

    Krok 1
    Odlewam niepełną szklankę mleka, dodaję wanilię, cukier i mąki, bardzo dokładnie mieszam i rozcieram ewentualne grudki.
    Krok 2
    Pozostałe mleko zagotowuję w rondelku i od razu zmniejszam ogień do minimum.
    Krok 3
    Wlewam stopniowo mieszankę mleka, cukru i mąk do rondelka, cały czas intensywnie mieszając.
    Krok 4
    Kiedy budyń zacznie gęstnieć, zdejmuję go z ognia i mieszam nadal (wciąż będzie się podgrzewał od gorącego garnka), aż do uzyskania gęstej konsystencji bez grudek.
    Krok 5
    Podaję z ulubionymi dodatkami: czekoladą, owocami, bitą śmietaną lub syropem.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Budyń bez glutenu
    Budyń bez glutenu
    Budyń bezglutenowy
    Budyń bezglutenowy

    Z jakimi dodatkami jadacie budyń najchętniej? Dajcie znać!

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)