fbpx
Czytasz właśnie
Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta - przepis

Bruschetta to doskonała włoska grzanka z jasnego, niesolonego chleba. Dawniej opiekano chleb nad ogniem i smarowano czosnkiem, a potem polewano oliwą i podawano z pomidorami. Trudno dziś ustalić, z którego regionu Włoch wywodzi się pyszna bruschetta (czyt. brus’ketta, choć często słyszy się niepoprawne „bruszczetta”). Najprawdopodobniej powstała jako prosty posiłek spożywany przez robotników zatrudnionych przy tłoczeniu oliwy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Nie do końca da się odtworzyć w Polsce ten smak. Potrzebny jest zbity, biały chleb, taki bardzo jasny i gąbczasty. U mnie zamiast niego będzie po prostu bagietka. Podobno nie powinno się opiekać pieczywa na bruschettę w tosterze, tylko np. na grillu, w piekarniku lub nad płomieniami. A do tego koniecznie pozostałe składniki najwyższej jakości! To wielokrotnie powtarzana przeze mnie zasada. Im prostszy skład, tym jego jakość musi być wyższa. Pomidory tylko sezonowe, dojrzałe, słodkie w smaku. Świeże zioła, pachnące. Cudowna oliwa bez cienia goryczki. I czosnek.

Bruschetta
Bruschetta

Nie ma tu wielkiej filozofii. Pokrojone pomidory miesza się z ziołami i solą z pieprzem. Opieczony chleb naciera czosnkiem i polewa oliwą. A potem zjada z pomidorami.

Zobacz też
Jajko na chmurce

Bruschetta - przepis

Bruschetta - grzanka z pomidorem, czosnkiem i oliwą

Bruschetta - jak zrobić grzanki z pomidorami, czosnkiem i oliwą według włoskiej receptury. Bardzo łatwe do przygotowania i pyszne!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Przekąska, Śniadanie
Kuchnia: Włoska
Przepis na: bruschetta
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 212kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 kromki białego chleba niesolonego (zwarty, o drobnej strukturze bąbelków włoski chleb o łagodnym smaku)
  • 2 pomidory (duże, dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ½-1 łyżeczka listków bazylii (świeże; posiekane)
  • ½-1 łyżeczka oregano (świeże, posiekane)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Do pomidorów można dodać ok. 100 g pokrojonej w drobną kostkę mozzarelli lub 1 łyżkę kaparów czy posiekanych oliwek, albo ½ łyżeczki drobno posiekanej, świeżej papryczki chili.

Jak zrobić

  • Chleb bez żadnych dodatków opiekam z obu stron na złoto-brązowy kolor (najlepiej na grillu, w piekarniku lub nad ogniem).
  • Każdą opieczoną kromkę nacieram czosnkiem.
  • Pomidory mieszam w miseczce z oliwą, ziołami oraz solą z pieprzem.
  • Na każdą grzankę nakładam sporą porcję pomidorów. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 212kcal (11%) | Węglowodany: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 167mg (7%) | Potas: 275mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 835IU (17%) | Witamina C: 14.5mg (18%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Bruschetta - przepis
Bruschetta – przepis

Ciekawa jestem bardzo, czy Wy również pokochacie te grzanki z pomidorami tak mocno jak ja. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom