Bruschetta przepis jak zrobić włoskie grzanki | Dorota Kamińska

Bruschetta

Bruschetta - przepis

Bruschetta to doskonała włoska grzanka z jasnego, niesolonego chleba. Dawniej opiekano chleb nad ogniem i smarowano czosnkiem, a potem polewano oliwą i podawano z pomidorami. Trudno dziś ustalić, z którego regionu Włoch wywodzi się pyszna bruschetta (czyt. brus’ketta, choć często słyszy się niepoprawne „bruszczetta”). Najprawdopodobniej powstała jako prosty posiłek spożywany przez robotników zatrudnionych przy tłoczeniu oliwy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Nie do końca da się odtworzyć w Polsce ten smak. Potrzebny jest zbity, biały chleb, taki bardzo jasny i gąbczasty. U mnie zamiast niego będzie po prostu bagietka. Podobno nie powinno się opiekać pieczywa na bruschettę w tosterze, tylko np. na grillu, w piekarniku lub nad płomieniami. A do tego koniecznie pozostałe składniki najwyższej jakości! To wielokrotnie powtarzana przeze mnie zasada. Im prostszy skład, tym jego jakość musi być wyższa. Pomidory tylko sezonowe, dojrzałe, słodkie w smaku. Świeże zioła, pachnące. Cudowna oliwa bez cienia goryczki. I czosnek.

Bruschetta
Bruschetta

Nie ma tu wielkiej filozofii. Pokrojone pomidory miesza się z ziołami i solą z pieprzem. Opieczony chleb naciera czosnkiem i polewa oliwą. A potem zjada z pomidorami.

5 od 1 osoby
Bruschetta - przepis
Bruschetta - grzanka z pomidorem, czosnkiem i oliwą
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Bruschetta - jak zrobić grzanki z pomidorami, czosnkiem i oliwą według włoskiej receptury. Bardzo łatwe do przygotowania i pyszne!

Danie: Przekąska, Śniadanie
Kuchnia: Włoska
Przepis na: bruschetta
Liczba kalorii: 212 kcal
Liczba porcji: 4 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 kromki białego chleba niesolonego (zwarty, o drobnej strukturze bąbelków włoski chleb o łagodnym smaku)
  • 2 pomidory (duże, dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ½-1 łyżeczka listków bazylii (świeże; posiekane)
  • ½-1 łyżeczka oregano (świeże, posiekane)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Do pomidorów można dodać ok. 100 g pokrojonej w drobną kostkę mozzarelli lub 1 łyżkę kaparów czy posiekanych oliwek, albo ½ łyżeczki drobno posiekanej, świeżej papryczki chili.
Bruschetta - grzanka z pomidorem, czosnkiem i oliwą - Jak zrobić
  1. Chleb bez żadnych dodatków opiekam z obu stron na złoto-brązowy kolor (najlepiej na grillu, w piekarniku lub nad ogniem).

  2. Każdą opieczoną kromkę nacieram czosnkiem.

  3. Pomidory mieszam w miseczce z oliwą, ziołami oraz solą z pieprzem.

  4. Na każdą grzankę nakładam sporą porcję pomidorów. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze
Bruschetta - grzanka z pomidorem, czosnkiem i oliwą
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 212 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 167mg 7%
Potas 275mg 8%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 3g 6%
Witamina A 16.7%
Witamina C 17.6%
Wapń 8.4%
Żelazo 7.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bruschetta - przepis
Bruschetta – przepis

Ciekawa jestem bardzo, czy Wy również pokochacie te grzanki z pomidorami tak mocno jak ja. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)