Bruschetta to doskonała włoska grzanka z jasnego, niesolonego chleba. Dawniej opiekano chleb nad ogniem i smarowano czosnkiem, a potem polewano oliwą i podawano z pomidorami. Trudno dziś ustalić, z którego regionu Włoch wywodzi się pyszna bruschetta (czyt. brus’ketta, choć często słyszy się niepoprawne „bruszczetta”). Najprawdopodobniej powstała jako prosty posiłek spożywany przez robotników zatrudnionych przy tłoczeniu oliwy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Nie do końca da się odtworzyć w Polsce ten smak. Potrzebny jest zbity, biały chleb, taki bardzo jasny i gąbczasty. U mnie zamiast niego będzie po prostu bagietka. Podobno nie powinno się opiekać pieczywa na bruschettę w tosterze, tylko np. na grillu, w piekarniku lub nad płomieniami. A do tego koniecznie pozostałe składniki najwyższej jakości! To wielokrotnie powtarzana przeze mnie zasada. Im prostszy skład, tym jego jakość musi być wyższa. Pomidory tylko sezonowe, dojrzałe, słodkie w smaku. Świeże zioła, pachnące. Cudowna oliwa bez cienia goryczki. I czosnek.
Nie ma tu wielkiej filozofii. Pokrojone pomidory miesza się z ziołami i solą z pieprzem. Opieczony chleb naciera czosnkiem i polewa oliwą. A potem zjada z pomidorami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 kromki białego chleba niesolonego (zwarty, o drobnej strukturze bąbelków włoski chleb o łagodnym smaku)
- 2 pomidory (duże, dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ½-1 łyżeczka listków bazylii (świeże; posiekane)
- ½-1 łyżeczka oregano (świeże, posiekane)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Do pomidorów można dodać ok. 100 g pokrojonej w drobną kostkę mozzarelli lub 1 łyżkę kaparów czy posiekanych oliwek, albo ½ łyżeczki drobno posiekanej, świeżej papryczki chili.
Jak zrobić
- Chleb bez żadnych dodatków opiekam z obu stron na złoto-brązowy kolor (najlepiej na grillu, w piekarniku lub nad ogniem).
- Każdą opieczoną kromkę nacieram czosnkiem.
- Pomidory mieszam w miseczce z oliwą, ziołami oraz solą z pieprzem.
- Na każdą grzankę nakładam sporą porcję pomidorów. Od razu serwuję.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem bardzo, czy Wy również pokochacie te grzanki z pomidorami tak mocno jak ja. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia!
Pychota! nie mogłabym wymarzyć sobie lepszego śniadanka :))