fbpx
Czytasz właśnie
Brukselka pieczona

Brukselka pieczona

  • prosty przepis
  • z piekarnika lub patelni
  • z oliwą, czosnkiem, miętą i orzechami włoskimi
  • świetna przekąska lub dodatek do obiadu
Brukselka pieczona

Brukselka pieczona jest zaskakująco pyszna! Wyobraźcie sobie brukselkę, jakiej prawdopodobnie jeszcze nie znacie. A ta brukselka z piekarnika jest wyśmienita! Podpieczona, smakuje inaczej niż ta gotowana w wodzie. Jej smak i konsystencję wzbogaca dodatek orzechów i ziół. Nic tylko upiec i potem jeść na zdrowie, póki jest sezon. To prosta bezmięsna przekąska lub świetny dodatek do drugich dań. Zarówno mięsnych, jak i rybnych. Zobaczcie, jak zrobić brukselkę pieczoną. Razem z rybą pięknie się obok siebie komponują! To wielokrotnie komplementowany przepis na brukselkę pieczoną z mojej książki. Pojawiła się tam obok łososia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu

Dajcie jej szansę, jeśli nie smakuje Wam gotowana wersja. Może się okazać, że będziecie mile zaskoczeni. Można też przygotować ją także na patelni. Jak wolicie? Spróbujcie zaserwować jako dodatek do ryb i mięs, które również możecie upiec w piekarniku. Podajcie jako ciepłą przekąskę, a do maczania zaserwujcie hummus lub jogurtowy dip. A może masło orzechowe? Zobaczcie: prosty przepis, a potem tyle możliwości.

Brukselka pieczona - przepis

Brukselka pieczona

Brukselka pieczona czyli pyszna brukselka z piekarnika z dodatkiem oliwy, czosnku, mięty i orzechów włoskich.
4.57 from 51 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Liczba porcji: 8
Kalorie: 210kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki listków mięty (opcjonalnie; posiekane)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
  • W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
  • Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
  • Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 135g | Kalorie: 210kcal (11%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 1195mg (52%) | Potas: 579mg (17%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 980IU (20%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 107mg (130%) | Witamina E: 2mg (13%) | Witamina K: 224µg (213%) | Wapń: 76mg (8%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 59mg (15%) | Fosfor: 154mg (15%) | Selen: 3µg (4%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Brukselka pieczona - przepis
Brukselka pieczona – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy taki przepis na pieczoną brukselkę z piekarnika przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

4 komentarze
  • Zrobiłam brukselkę według twojego przepisu, bez mięty, ale za to dodałam do pieczenia trochę sosu sojowego. Wyszła BOMBA!!! Dzięki

  • Najlepszy sposób na brukselkę, żeby miała lepszy smak. Nie spodziewałem się, że pieczona będzie tak doskonała! Zamówiłem też książkę Superfood po polsku i czekam z niecierpliwością na dostawę!

  • Ja robię podobnie, ale obtaczam brukselka w marynacie z oleju, octu balsamicznego i miodu + czosnek i sól. Pieprzu nie daję, bo nie lubię ? Całkiem inny (pyszny!) smak, niż gotowanej!

  • Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiaca niz gotowana w wodzie. Mozna podawac ja jako przekaske, dodatek do obiadu lub np. zrobic z jej dodatkiem zapiekanke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom