Brukselka pieczona przepis | Dorota Kamińska

Brukselka pieczona

Brukselka pieczona

Pyszna brukselka pieczona. Wyobraźcie sobie brukselkę, jakiej prawdopodobnie jeszcze nie znacie. A ta jest wyśmienita! Jej smak i konsystencję wzbogaca dodatek orzechów i ziół. Nic tylko upiec i potem jeść na zdrowie, póki jest sezon. Pieczona brukselka to prosta bezmięsna przekąska lub świetny dodatek do drugich dań. Zarówno mięsnych, jak i rybnych. W mojej książce „Superfood po polsku” pojawiła się obok łososia. Zobaczcie, jak pięknie się obok siebie komponują!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu

Dajcie jej szansę, jeśli nie smakuje Wam gotowana wersja. Może się okazać, że będziecie mile zaskoczeni. To wielokrotnie komplementowany przepis na brukselkę pieczoną z mojej książki. Można też przygotować ją na patelni – jak wolicie. Spróbujcie zaserwować jako dodatek do ryb i mięs, które również możecie upiec w piekarniku. Podajcie jako ciepłą przekąskę, a do maczania zaserwujcie hummus lub jogurtowy dip. A może masło orzechowe? Zobaczcie: prosty przepis, a potem tyle możliwości.

Brukselka pieczona
Print Recipe
5 from 1 vote

Brukselka pieczona

Prep Time15 mins
Cook Time25 mins
Total Time40 mins
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Keyword: brukselka pieczona, brukselka z piekarnika
Servings: 8
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 1 kg brukselek umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 4 łyżki listków mięty opcjonalnie; posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Instructions

  • Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
  • W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
  • Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
  • Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Brukselka pieczona - przepis
Brukselka pieczona – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy taki przepis na pieczoną brukselkę z piekarnika przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiaca niz gotowana w wodzie. Mozna podawac ja jako przekaske, dodatek do obiadu lub np. zrobic z jej dodatkiem zapiekanke.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)