Brownie - przepis na proste, czekoladowe brownies | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Brownie – proste, smaczne, czekoladowe

Brownie – proste, smaczne, czekoladowe

  • prosty przepis bez proszku do pieczenia
  • bez ubijania piany z białek
  • rozpływa się w ustach
Brownie

Brownie klasyczne to ciasto, które bardzo lubię! Choć zdecydowanie najbardziej uwielbiam serniki i ciasta z dużą ilością owoców, w moim sercu jest specjalne miejsce na ten prosty wypiek. Pyszne i łatwe, o delikatnie przypieczonym wierzchu i wilgotnym, mocno czekoladowym środku… to jest to! Jedno z ciast na poprawę złego, jesienno-zimowego nastroju, kiedy doskwiera nam brak słońca i świeżych, dojrzałych, sezonowych owoców. Zobaczcie jak zrobić brownie czekoladowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Siedząc przed telewizorem i oglądając ulubiony serial, można zajadać się ciepłym kawałkiem ciasta i popijać mlekiem lub kawą czy herbatą. Byle nie zjeść zbyt wiele, bo ma dużo kalorii! Na szczęście następnego dnia zawsze można zrzucić odrobinę w klubie fitness lub na basenie.

Przepis na brownie

Brownie jest ciastem, którego receptura, jak głosi legenda, powstała przypadkowo. Podobno przygotowująca je gospodyni zapomniała o dodaniu do ciasta mąki. Spotyka się dziś w cukierniach czy kawiarniach takie brownies, których środek faktycznie jest mocno gęsty i czekoladowy. Konsystencją przypominają odrobinę blok czekoladowy, jednak klasycznie, współcześnie, mąkę do tego ciasta się dodaje, uzyskując po upieczeniu cieniutką, chrupiącą skórkę i wilgotny, gąbczasty, czekoladowy środek.

Klasyczne brownie

Brownie – najlepsze czekoladowe brownies klasyczne

Klasyczne brownie amerykańskie z czekoladą i, opcjonalnie, dodatkiem orzechów. Można upiec je na lekko wilgotne w środku lub zamrozić masę przed pieczeniem i przygotować brownie chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.
4.84 od 6 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: browni, brownie
Liczba porcji: 24 kawałki
Kalorie: 215kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • 1⅓ szklanki cukru (można zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao)
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 6 jajek
  • 200 g orzechów (opcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Miodownik (Stefanka)

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
  • Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.
  2. Brownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową

Wartości odżywcze

Serving: 75g | Kalorie: 215kcal (11%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 115mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 210IU (4%) | Wapń: 14mg (1%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Brownie z ciągnącą masą w środku

Zanim pójdzie w foremce do pieczenia, można zamrozić masę na brownies, wstawiając blaszkę do zamrażalnika. Zamrożone ciasto powędruje potem prosto do piekarnika i upiecze się z wierzchu, zachowując gorący, półpłynny środek.

Brownies z drobinkami czekolady

To popularna wariacja – do gotowej masy, przed przelaniem do formy, można dodać zamrożone kawałeczki czekolady. Całe ciasto się upiecze, a czekolada tylko delikatnie rozpuści.

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie! Dajcie koniecznie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze brownies. Oraz jak szybko zniknęły ;).

57 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom