Brownie - przepis na proste, czekoladowe brownies | Dorota Kamińska

Brownie – proste, smaczne, czekoladowe

Bardzo lubię klasyczne brownie, choć zdecydowanie najbardziej uwielbiam serniki i ciasta z dużą ilością owoców. Ale pyszne i łatwe brownie, o delikatnie przypieczonym z wierzchu i wilgotnym, mocno czekoladowym środku… to jest to! Jedno z ciast na poprawę złego, jesienno-zimowego nastroju, kiedy doskwiera nam brak słońca i świeżych, dojrzałych, sezonowych owoców. Siedząc przed telewizorem i oglądając ulubiony serial, można zajadać się ciepłym kawałkiem ciasta i popijać mlekiem. Byle nie zjeść za dużo, bo ma dużo kalorii! Następnego dnia zawsze można zrzucić odrobinę kalorii w klubie fitness lub na basenie. Zobaczcie jak zrobić brownie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Brownie jest ciastem, którego receptura, jak głosi legenda, powstała przypadkowo. Podobno przygotowująca je gospodyni zapomniała o dodaniu do ciasta mąki. Spotyka się dziś w cukierniach czy kawiarniach takie brownies, których środek faktycznie jest mocno gęsty i czekoladowy. Konsystencją przypominają odrobinę blok czekoladowy, jednak klasycznie, współcześnie, mąkę do tego ciasta się dodaje, uzyskując po upieczeniu cieniutką, chrupiącą skórkę i wilgotny, gąbczasty, czekoladowy środek.

Brownie z ciągnącą masą w środku

Zanim wstawi się ją do pieczenia, można zamrozić masę na brownies, wstawiając blaszkę do zamrażalnika. Zamrożone ciasto powędruje potem prosto do piekarnika i upiecze się z wierzchu, zachowując gorący, półpłynny środek.

Brownies z drobinkami czekolady

To popularna wariacja – do gotowej masy, przed przelaniem do formy, można dodać zamrożone kawałeczki czekolady. Całe ciasto się upiecze, a czekolada delikatnie rozpuści.

4.67 od 3 osób
Brownie
Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Klasyczne brownie amerykańskie z czekoladą i, opcjonalnie, dodatkiem orzechów. Można upiec je na lekko wilgotne w środku lub zamrozić masę przed pieczeniem i przygotować brownie chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Liczba kalorii: 215 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 24 kawałki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • 1⅓ szklanki cukru (można zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao)
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 6 jajek
  • 200 g orzechów (opcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.
  2. Brownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową
Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne - Jak zrobić
  1. W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.

  2. W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.

  3. Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.

  4. Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.

  5. Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.

  6. Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.

Wartości odżywcze
Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne
Wielkość porcji (75 g)
Liczba kalorii 215 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 19mg 6%
Sód 62mg 3%
Potas 115mg 3%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 1g 4%
Cukry 13g
Białko 2g 4%
Witamina A 4.2%
Wapń 1.4%
Żelazo 8.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie!

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze brownies. Oraz jak szybko zniknęły ;).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

57 komentarzy
  1. gdzieś czytałem ze powinno sie go odwrócić do góry nogami po wyjściu z piekarnika , ja zrobiłem i dziwnie urosło , po wyciągnięciu obróciłem je do góry nogami i i ładnie opadło 🙂

  2. Zrobiłam dziś pierwsze brownie i jestem zachwycona! Nie jest w środku wilgotne i dość mocno wyrosło, ale chyba przez to, że za długo ubijałam ciasto. W każdym razie rewelacja!

  3. [..YouTube..] Mam bardzo ważne pytanie. W tym filmiku pokazuje pani przepis bez mąki, natomiast na blogu jest napisane że należy dodać jej 2/3 szklanki. Jestem więc ciekawa jak zrobić w końcu to ciasto? 🙂

  4. Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.

  5. [..YouTube..] @Oskar3103 Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.

  6. Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  7. [..YouTube..] Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  8. [..YouTube..] @Marciulka100 Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  9. ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?

  10. [..YouTube..] ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?

  11. te ciasto jest w stylu angielskim chyba bo widze w UK pelno tego w sklepach o roznych smakach.Jest latwe i szybkie wiec je zrobie dzieki za przepis.

  12. Dokładnie, dobry obiektyw rzecz święta :). Ale aparat też robi swoje, zwłaszcza jak mu się poustawia ładnie kolory i balans bieli, to potem nie trzeba takich zdjęć już wcale obrabiać cyfrowo :).

  13. @Agnieszka murzynek też jest ciężkawy, przynajmniej ten, którego ja piekę. Do biszkoptu mu daleko ;). @Grzegorz to jest obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, ale z założonym pierścieniem makro. Też bardzo mi się to zdjęcie podoba :).

  14. Ah z jogurtem jeszcze nie probowalam, chetnie przetestuje 🙂 W tej chwili jestem bez piekarnika, wiec tylko mikrofalowe ciasto czekoladowe jem na okraglo … ale nawet calkiem dobre 😉

  15. O boniu, ale smakowite! Siedzę teraz przy monitorze, zerkam na butelkę wody mineralnej, lodówka już przeszukana, nic nie wybrałam, bo dietę trzeba trzymać a Ty mi kochana takie brownie publikujesz! Oj niedobra, niedobra, następnym razem proszę marchewkę moczoną w dipie z soku z cytryny coby niskokaloryczne było i mnie tak strasznie nie kusiło! 😉 😉 😉 A na serio strasznie zazdroszczę, zjadłabym kilka kawałków takiego ciasta i rozpłynęła się w błogostanie 🙂

  16. dziś robię drugi raz to ciasto, za pierwszym razem wyszło pięknie, nawet z moim dość miernym talentem :] Polecam niezdecydowanym :]

  17. to ja dorzucę jeszcze coś od siebie – lepiej, żeby ciasto było pieczone na większej blaszce, wtedy jest cieńsze i nie ma niebezpieczeństwa niedopieczenia, bo 20 min pieczenia może być za mało jak dla grubszego ciasta.
    A jeśli po odkrojeniu pierwszego kawałka okazuje się, że środek jeszcze się nie upiekł, to ciasto można spokojnie wsadzić do piekarnika na dodatkowe 5-10 i nic złego się z nim nie stanie 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)