Brownie - przepis na proste, czekoladowe brownies | Dorota Kamińska

Brownie – proste, smaczne, czekoladowe

Bardzo lubię klasyczne brownie, choć zdecydowanie najbardziej uwielbiam serniki i ciasta z dużą ilością owoców. Ale pyszne i łatwe brownie, o delikatnie przypieczonym z wierzchu i wilgotnym, mocno czekoladowym środku… to jest to! Jedno z ciast na poprawę złego, jesienno-zimowego nastroju, kiedy doskwiera nam brak słońca i świeżych, dojrzałych, sezonowych owoców. Siedząc przed telewizorem i oglądając ulubiony serial, można zajadać się ciepłym kawałkiem ciasta i popijać mlekiem. Byle nie zjeść za dużo, bo ma dużo kalorii! Następnego dnia zawsze można zrzucić odrobinę kalorii w klubie fitness lub na basenie. Zobaczcie jak zrobić brownie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Brownie jest ciastem, którego receptura, jak głosi legenda, powstała przypadkowo. Podobno przygotowująca je gospodyni zapomniała o dodaniu do ciasta mąki. Spotyka się dziś w cukierniach czy kawiarniach takie brownies, których środek faktycznie jest mocno gęsty i czekoladowy. Konsystencją przypominają odrobinę blok czekoladowy, jednak klasycznie, współcześnie, mąkę do tego ciasta się dodaje, uzyskując po upieczeniu cieniutką, chrupiącą skórkę i wilgotny, gąbczasty, czekoladowy środek.

Brownie z ciągnącą masą w środku

Zanim wstawi się ją do pieczenia, można zamrozić masę na brownies, wstawiając blaszkę do zamrażalnika. Zamrożone ciasto powędruje potem prosto do piekarnika i upiecze się z wierzchu, zachowując gorący, półpłynny środek.

Brownies z drobinkami czekolady

To popularna wariacja – do gotowej masy, przed przelaniem do formy, można dodać zamrożone kawałeczki czekolady. Całe ciasto się upiecze, a czekolada delikatnie rozpuści.

Brownie

Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne

Klasyczne brownie amerykańskie z czekoladą i, opcjonalnie, dodatkiem orzechów. Można upiec je na lekko wilgotne w środku lub zamrozić masę przed pieczeniem i przygotować brownie chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 24 kawałki
Kalorie: 215kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • 1⅓ szklanki cukru (można zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao)
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 6 jajek
  • 200 g orzechów (opcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
  • Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.

Przydatne przepisy i poradniki

 
Przydatne poradniki:
  1. Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.
  2. Brownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową

Wartości odżywcze

Serving: 75g | Calories: 215kcal (11%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 6g (38%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sodium: 62mg (3%) | Potassium: 115mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 13g (14%) | Vitamin A: 210IU (4%) | Calcium: 14mg (1%) | Iron: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie!

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze brownies. Oraz jak szybko zniknęły ;).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

57 komentarzy
  1. gdzieś czytałem ze powinno sie go odwrócić do góry nogami po wyjściu z piekarnika , ja zrobiłem i dziwnie urosło , po wyciągnięciu obróciłem je do góry nogami i i ładnie opadło 🙂

  2. Zrobiłam dziś pierwsze brownie i jestem zachwycona! Nie jest w środku wilgotne i dość mocno wyrosło, ale chyba przez to, że za długo ubijałam ciasto. W każdym razie rewelacja!

  3. [..YouTube..] Mam bardzo ważne pytanie. W tym filmiku pokazuje pani przepis bez mąki, natomiast na blogu jest napisane że należy dodać jej 2/3 szklanki. Jestem więc ciekawa jak zrobić w końcu to ciasto? 🙂

  4. Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.

  5. [..YouTube..] @Oskar3103 Wydaje mi się, że można, tylko wtedy na pewno trzeba dać mniej cukru, bo mleczka sama w sobie jest dużo słodsza. I nie będzie to już takie typowe, klasyczne brownie.

  6. Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  7. [..YouTube..] Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  8. [..YouTube..] @Marciulka100 Piekłyśmy je kiedyś z koleżanką w innej foremce i wyszło nam jakieś 1,5 cm wyższe. Jeśli planujesz, żeby było jeszcze wyższe, sypnij w razie czego łyżeczkę proszku do pieczenia, chociaż klasyczne brownie jest właśnie takie niewysokie.

  9. ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?

  10. [..YouTube..] ja wolę jak ciasto jest wyższe i użyłabym mniejszej foremki, czy w takim razie ciasto się nie upiecze, wyjdzie zakalec?czy to nie ma znaczenia czy ciasto będzie płaskie czy ciut wyższe?

  11. te ciasto jest w stylu angielskim chyba bo widze w UK pelno tego w sklepach o roznych smakach.Jest latwe i szybkie wiec je zrobie dzieki za przepis.

  12. Dokładnie, dobry obiektyw rzecz święta :). Ale aparat też robi swoje, zwłaszcza jak mu się poustawia ładnie kolory i balans bieli, to potem nie trzeba takich zdjęć już wcale obrabiać cyfrowo :).

  13. @Agnieszka murzynek też jest ciężkawy, przynajmniej ten, którego ja piekę. Do biszkoptu mu daleko ;). @Grzegorz to jest obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, ale z założonym pierścieniem makro. Też bardzo mi się to zdjęcie podoba :).

  14. Ah z jogurtem jeszcze nie probowalam, chetnie przetestuje 🙂 W tej chwili jestem bez piekarnika, wiec tylko mikrofalowe ciasto czekoladowe jem na okraglo … ale nawet calkiem dobre 😉

  15. O boniu, ale smakowite! Siedzę teraz przy monitorze, zerkam na butelkę wody mineralnej, lodówka już przeszukana, nic nie wybrałam, bo dietę trzeba trzymać a Ty mi kochana takie brownie publikujesz! Oj niedobra, niedobra, następnym razem proszę marchewkę moczoną w dipie z soku z cytryny coby niskokaloryczne było i mnie tak strasznie nie kusiło! 😉 😉 😉 A na serio strasznie zazdroszczę, zjadłabym kilka kawałków takiego ciasta i rozpłynęła się w błogostanie 🙂

  16. dziś robię drugi raz to ciasto, za pierwszym razem wyszło pięknie, nawet z moim dość miernym talentem :] Polecam niezdecydowanym :]

  17. to ja dorzucę jeszcze coś od siebie – lepiej, żeby ciasto było pieczone na większej blaszce, wtedy jest cieńsze i nie ma niebezpieczeństwa niedopieczenia, bo 20 min pieczenia może być za mało jak dla grubszego ciasta.
    A jeśli po odkrojeniu pierwszego kawałka okazuje się, że środek jeszcze się nie upiekł, to ciasto można spokojnie wsadzić do piekarnika na dodatkowe 5-10 i nic złego się z nim nie stanie 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)