fbpx
Czytasz właśnie
Botwinka – właściwości, walory, witaminy

Botwinka – właściwości, walory, witaminy

Botwinka
5/5 (1)

Botwinka, inaczej botwina czyli pędy młodych buraków, które można zjadać razem z listkami i łodyżką, usuwając „wąsiki” i, w razie potrzeby, obierając skórkę z korzonków. Botwinka ma charakterystyczny smak i piękny, bordowo-fioletowy kolor. Można zjadać ją na surowo, w sałatkach i surówkach lub w chłodnikach, np. chłodniku litewskim czy chłodniku z botwinki, albo podać zupę botwinkę, lub botwinę blanszowaną/uduszoną/zasmażaną, jako dodatek do drugiego dania.

Botwinka – przygotowanie i przechowywanie

Przed podaniem trzeba ją umyć pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie osączyć, usunąć „wąsy” z korzonków i w razie potrzeby obrać ze skórki. Liście botwinki łatwo więdną, co nie wpływa znacząco na ich smak, ale do sałatek, w których mają być widoczne w całości, warto wybrać te świeże, jędrne i soczyste.

Blanszowaną botwinkę można zamrozić, a po rozmrożeniu dusić, smażyć lub wykorzystać jako składnik zupy.

Botwinka – właściwości i walory – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Witaminy w botwince

Botwinka zawiera duże ilości witamin A i C oraz żelazo i wapń.

Dobroczynne działanie botwinki

Botwinka uspokaja skołatane nerwy, działając przeciwstresowo, pobudza też apetyt. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a dodatkowo odkwasza, oczyszcza i odtruwa organizm. Jest wskazana dla osób borykających się z problemami skórnymi – poprawia ogólny wygląd cery oraz usprawnia działanie wątroby.

Zobacz też
Chłodnik z botwinki

Botwinki nie należy spożywać w zbyt dużych ilościach ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, który wypłukuje wapń z organizmu, może powodować kamienie nerkowe i nie jest polecany do spożycia w czasie trwania ciąży.

Botwinka a dieta

100 g botwinki to jedyne 27 kcal, ale też, niestety, wysoki indeks glikemiczny = 70, dlatego w posiłkach warto komponować ją z innymi produktami o niskim indeksie.

Lubicie i jadacie botwinkę? W jakich potrawach najbardziej Wam smakuje?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom