Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne przekąski

500 g bobu to niewielka porcja dla dwóch osób. W 10 minut zjedliśmy wszystkie ziarna, które po upieczeniu zmniejszyły swoją objętość. Łączę się w bólu z tymi, którzy mieszkają zagranicą, gdzie trudno o bób w sklepach. Jeśli jest poza Waszym zasięgiem, spróbujcie przygotować w ten sam sposób ciecierzycę. Suchą namoczcie na noc, a potem postępujcie tak samo jak w moim przepisie na bób pieczony. Powstanie doskonała przekąska na ciepło lub zimno. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek doczeka wystudzenia ;).

Bób pieczony czy gotowany?

Który lepszy?

Jeśli nie macie cierpliwości do pieczenia i obracania ziaren, przekładania do garnka, ponownego wkładania do piekarnika po wymieszaniu z sosem, zobaczcie jak ugotować bób w klasyczny sposób. A potem podajcie go z miętowo-cytrynowym sosem z poniższej receptury. Pysznie, prawda?

5 od 1 osoby
Bób pieczony
Bób pieczony
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
33 min
Całkowity czas
38 min
 
Bób pieczony z oliwą, miętą, skórką z cytryny, papryką, tymiankiem i oregano. Przepis na bób z piekarnika - pyszna przekąska wegańska, w dodatku w wersji fit. Idealny do przegryzania przed telewizorem :).
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 240 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g bobu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
  • skórka starta z ½ sparzonej cytryny
  • 3-4 łyżki świeżej siekanej mięty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Bób pieczony - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatny sprzęt:

Bób pieczony - Jak zrobić
  1. Bób wrzucam do wrzątku i blanszuję przez 3 minuty. Odcedzam, obieram. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C (przypiekanie od góry) na 15 minut. Obracam ziarna za pomocą łopatki i piekę jeszcze przez 10 minut.
  3. W misce łączę wszystkie pozostałe składniki. Dodają bób i mieszam całość. W tej formie przekąska jest już gotowa do zaserwowania, ale bób można jeszcze dodatkowo zapiec.
  4. Ponownie przekładam bób z sosem na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekam w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
  5. Bób pieczony można serwować od razu po upieczeniu lub wystudzić przed podaniem.
Wartości odżywcze
Bób pieczony
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 240 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 445mg 19%
Potas 396mg 11%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 7g 28%
Cukry 2g
Białko 9g 18%
Witamina A 20.8%
Witamina C 4.2%
Wapń 6.3%
Żelazo 15.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Bób pieczony
Bób pieczony

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)