Bób pieczony przepis | Doskonała przekąska | Dorota Kamińska

Bób pieczony

Nie będę ukrywać, że prościej zrobić wersję gotowaną, która nie wymaga obierania, obracania w piekarniku, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut mniej, ale polecam gorąco spróbować jak smakuje bób pieczony. Zaserwowany na ciepło lub zimno, z ziołami i przyprawami, których smak zaskakuje lekką ostrością i świeżością, podany jako przekąska w czasie seansu przed telewizorem lub na imprezie, zniknie błyskawicznie z miseczki. Czemu, ach czemu wychodzi go tak mało?

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne przekąski

500 g bobu to niewielka porcja dla dwóch osób. W 10 minut zjedliśmy wszystkie ziarna, które po upieczeniu zmniejszyły swoją objętość. Łączę się w bólu z tymi, którzy mieszkają zagranicą, gdzie trudno o bób w sklepach. Jeśli jest poza Waszym zasięgiem, spróbujcie przygotować w ten sam sposób ciecierzycę. Suchą namoczcie na noc, a potem postępujcie tak samo jak w moim przepisie na bób pieczony. Powstanie doskonała przekąska na ciepło lub zimno. Ciekawa jestem, czy ktokolwiek doczeka wystudzenia ;).

Bób pieczony czy gotowany?

Który lepszy?

Jeśli nie macie cierpliwości do pieczenia i obracania ziaren, przekładania do garnka, ponownego wkładania do piekarnika po wymieszaniu z sosem, zobaczcie jak ugotować bób w klasyczny sposób. A potem podajcie go z miętowo-cytrynowym sosem z poniższej receptury. Pysznie, prawda?

Bób pieczony

Bób pieczony

Bób pieczony z oliwą, miętą, skórką z cytryny, papryką, tymiankiem i oregano. Przepis na bób z piekarnika - pyszna przekąska wegańska, w dodatku w wersji fit. Idealny do przegryzania przed telewizorem :).
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 33 min
Razem: 38 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 240kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
  • skórka starta z ½ sparzonej cytryny
  • 3-4 łyżki świeżej siekanej mięty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Bób wrzucam do wrzątku i blanszuję przez 3 minuty. Odcedzam, obieram. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C (przypiekanie od góry) na 15 minut. Obracam ziarna za pomocą łopatki i piekę jeszcze przez 10 minut.
  • W misce łączę wszystkie pozostałe składniki. Dodają bób i mieszam całość. W tej formie przekąska jest już gotowa do zaserwowania, ale bób można jeszcze dodatkowo zapiec.
  • Ponownie przekładam bób z sosem na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekam w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Bób pieczony można serwować od razu po upieczeniu lub wystudzić przed podaniem.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 240kcal | Carbohydrates: 26g (9%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 11g (17%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 445mg (19%) | Potassium: 396mg (11%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 20.8% | Vitamin C: 4.2% | Calcium: 6.3% | Iron: 15.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Bób pieczony
Bób pieczony

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)