Bliny z kawiorem przepis | Dorota Kamińska

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Choć u nas uchodzą za rarytas, bliny z kawiorem, w Rosji są bardzo prostą i powszechną potrawą. Wywodzą się z ubogiej, ludowej kuchni, skąd na carskie stoły zawędrowały w towarzystwie wykwintnych dodatków. Choć w Rosji byłam tylko „przelotem”, na moskiewskim lotnisku nie mogłam nie spróbować jak smakują. Pomimo że te smażone na bazie mąki pszennej nie należały do klasyki rosyjskiej kuchni, przypadły mi do gustu. Zobaczcie jak zrobić bliny z kawiorem i śmietaną.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni rosyjskiej

Ile domów, tyle receptur na ciasto, podobnie jak w przypadku naleśników, które można zrobić praktycznie z każdej mieszanki mąki. Klasycznie bliny to placuszki lub nieco cieńsze naleśniki przygotowywane z ciasta z mąki gryczanej wymieszanej z pszenną lub żytnią. Przed smażeniem masa wyrasta, a potem pulchnieje podczas smażenia na tłuszczu dzięki dodatkowi drożdży.

Bliny gryczano-żytnie czy pszenne?

Moje bliny z kawiorem przygotowałam z ciasta gryczano-żytniego. Te z dodatkiem mąki pszennej będą lżejsze i bardziej puszyste, ze względu na więcej glutenu. W wersji bezglutenowej można je usmażyć ciasta wyłącznie z mąki gryczanej. Sprawdziłam, również są smaczne, chociaż część z Was może potrzebować nieco się przestawić, jeśli dotychczas jedliście jedynie wypieki z jasnej mąki.

W Rosji jada się bliny przez cały rok, choć tradycyjnie podaje się je z okazji Ostatków. Są daniem symbolicznym. Dawniej wystawiano je na parapetach domów dla pielgrzymów, a dziś podaje się je np. matkom po porodzie oraz… na stypach. Pasują do nich przeróżne dodatki! Spróbujcie wykorzystać kawałki gotowanej lub wędzonej ryby, słodkie owoce, mięso, sery… 

5 od 1 osoby
Bliny z kawiorem
Bliny z kawiorem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
1 godz. 25 min
 
Najlepsze bliny z kawiorem na cieście drożdżowym z mąki gryczanej, serwowane ze śmietaną lub gęstym jogurtem. Pyszne bliny z kawiorem - ekskluzywne śniadanie lub przekąska.
Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Rosyjska
Przepis na: bliny z kawiorem
Liczba kalorii: 147 kcal
Liczba porcji: 16 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na bliny
  • szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej lub żytniej (w wersji bezglutenowej można w całości wykorzystać mąkę gryczaną lub zastąpić mąkę pszenną uniwersalną mieszanką bezglutenową)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (o temperaturze pokojowej; można zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek stopionego masła
  • olej do smażenia
Dodatki
  • 1 słoiczek czarnego kawioru (ok. 100 ml)
  • 1 słoiczek ikry łososia (ok. 100 ml)
  • kwaśna śmietana 12% (w lżejszej i zdrowszej wersji polecam zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, np. greckim)
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Bliny z kawiorem bez laktozy - mleko wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką, które nie zostały zagęszczone mlekiem w proszku.

Bliny z kawiorem bezglutenowe - mąkę pszenną lub żytnią można zastąpić dodatkową mąką gryczaną lub uniwersalną mieszanką bezglutenową.

Bliny z kawiorem - Jak zrobić
Ciasto na bliny
  1. Drożdże rozcieram z cukrem oraz kilkoma łyżkami podgrzanego (ale nie gorącego!) mleka (lub jogurtu, kefiru, maślanki).
  2. Dodaję do drożdży mąkę pszenną lub żytnią (albo gryczaną lub bezglutenową), przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 15 minut, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i podrośnięcia.
  3. Do większej miski przesiewam pozostałe mąki, dodaję resztę mleka, rozkłócone jajka i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszam do połączenia składników, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Dodaję do ciasta roztopione masło i znów mieszam całość do połączenia składników. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 15-25 minut do wyrośnięcia.
Smażenie blinów z kawiorem
  1. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną, nasmarowaną olejem patelnię o nieprzywierającej powłoce. Smażę z obu stron na złocisty kolor, co drugą partię smażenia blinów poprzedzam posmarowaniem patelni olejem.
  2. Serwuję gorące lub na zimno, ze śmietaną lub jogurtem i kawiorem, opcjonalnie skropione sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Bliny z kawiorem
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 10 cm))
Liczba kalorii 147 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 85mg 28%
Sód 139mg 6%
Potas 154mg 4%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 5g 10%
Witamina A 6%
Witamina C 2.9%
Wapń 5.5%
Żelazo 7.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

A czemu nie zaserwować ich w Walentynki? Są proste do zrobienia, dają dużo energii, która utrzymuje się długo, a kawior, ekskluzywny przysmak, to przecież również znany afrodyzjak :).

Bliny z kawiorem
Bliny z kawiorem

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy i Wam przypadły do gustu. Bardzo jestem ciekawa, z której mąki je zrobiliście oraz jakie dodatki wykorzystaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)