Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać ze skórki przepis | Dorota Kamińska

Blanszowane orzechy włoskie – jak obrać ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki

Najtrudniejsze do obrania ze względu na swój charakterystyczny kształt. Blanszowane orzechy włoskie wymagają namoczenia we wrzątku i dokładnego usuwania skórki, która pod wpływem gorącej wody staje się miękka i dość łatwa do obrania. Zobaczcie jak obrać orzechy włoskie ze skórki.

5 od 1 osoby
Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki
Blanszowane orzechy włoskie na gorąco
Przygotowanie
2 godz.
Całkowity czas
2 godz.
 

Blanszowane orzechy włoskie na gorąco czyli prawdziwe blanszowanie orzechów. Jak obrać ze skórki orzechy włoskie moczone w gorącej wodzie.

Danie: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: blanszowane orzechy włoskie, jak obrać orzechy włoskie, orzechy włoskie bez skórki, orzechy włoskie blanszowane
Liczba kalorii: 575 kcal
Liczba porcji: 1 porcja 100 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • orzechy włoskie (łuskane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Blanszowane orzechy włoskie na gorąco - Jak zrobić
  1. Orzechy zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.

  2. Trzymam orzechy włoskie pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Zdejmuję skórkę dookoła, starając się dotrzeć do wszystkich trudno dostępnych miejsc. W ten sposób obieram wszystkie orzechy.

Wartości odżywcze
Blanszowane orzechy włoskie na gorąco
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 575 kcal Kalorie z tłuszczów 441 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 49g 75%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 1mg 0%
Potas 705mg 20%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 12g 48%
Cukry 3g
Białko 21g 42%
Wapń 26.4%
Żelazo 20.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)