Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać ze skórki | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Blanszowane orzechy włoskie – jak obrać ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie – jak obrać ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki

Najzdrowsze orzechy włoskie to te w łupinie, które rozłupuje się z niej tuż przed zjedzeniem. Mają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako przekąska – idealne. Można ewentualnie kupić takie już rozłupane. Albo zjadać te młode, z których po rozłupaniu skórka odchodzi niemal sama. Ale przy niektórych potrawach przepisy każą sięgnąć po blanszowane orzechy włoskie. Można oczywiście kupić gotowe, ale najtaniej przygotować je samodzielnie. Dziś poradnik jak obrać orzechy ze skórki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasta

Blanszowanie to nic innego jak krótkie, trwające 1-3 minuty gotowanie wrzuconych na wrzątek składników. W przypadku orzechów umożliwia obranie ich ze skórki. Bez blanszowania się po prostu nie da.

Blanszowanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie są najtrudniejsze do obrania ze względu na swój charakterystyczny kształt. Blanszowane orzechy włoskie wymagają namoczenia we wrzątku i dokładnego usuwania skórki, która pod wpływem gorącej wody staje się miękka i dość łatwa do obrania. Zobaczcie jak obrać orzechy włoskie ze skórki.

Zobacz też
Zupa z bakłażana

Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie na gorąco

Blanszowane orzechy włoskie na gorąco czyli prawdziwe blanszowanie orzechów. Jak obrać ze skórki orzechy włoskie moczone w gorącej wodzie.
4.67 z 12 votes
Przygotowanie: 2 godz.
Razem: 2 godz.
Kategoria: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: blanszowane orzechy włoskie, jak obrać orzechy włoskie, orzechy włoskie bez skórki, orzechy włoskie blanszowane
Liczba porcji: 1 porcja 100 g
Kalorie: 575kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • orzechy włoskie (łuskane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Orzechy zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.
    Blanszowane orzechy włoskie - krok 1
  • Trzymam orzechy włoskie pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Zdejmuję skórkę dookoła, starając się dotrzeć do wszystkich trudno dostępnych miejsc. W ten sposób obieram wszystkie orzechy.
    Blanszowane orzechy włoskie - krok 2

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 575kcal (29%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 21g (42%) | Tłuszcze: 49g (75%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 1mg | Potas: 705mg (20%) | Błonnik: 12g (50%) | Cukier: 3g (3%) | Wapń: 264mg (26%) | Żelazo: 3.7mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy Wy też nie potraficie się powstrzymać i zjadacie obrane orzechy włoskie bez skórki bez opamiętania? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom