Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać ze skórki | Dorota Kamińska

Blanszowane orzechy włoskie – jak obrać ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki

Najzdrowsze orzechy włoskie to te w łupinie, które rozłupuje się z niej tuż przed zjedzeniem. Mają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako przekąska – idealne. Można ewentualnie kupić takie już rozłupane. Albo zjadać te młode, z których po rozłupaniu skórka odchodzi niemal sama. Ale przy niektórych potrawach przepisy każą sięgnąć po blanszowane orzechy włoskie. Można oczywiście kupić gotowe, ale najtaniej przygotować je samodzielnie. Dziś poradnik jak obrać orzechy ze skórki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasta

Blanszowanie to nic innego jak krótkie, trwające 1-3 minuty gotowanie wrzuconych na wrzątek składników. W przypadku orzechów umożliwia obranie ich ze skórki. Bez blanszowania się po prostu nie da.

Blanszowanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie są najtrudniejsze do obrania ze względu na swój charakterystyczny kształt. Blanszowane orzechy włoskie wymagają namoczenia we wrzątku i dokładnego usuwania skórki, która pod wpływem gorącej wody staje się miękka i dość łatwa do obrania. Zobaczcie jak obrać orzechy włoskie ze skórki.

Blanszowane orzechy włoskie - jak obrać orzechy włoskie ze skórki

Blanszowane orzechy włoskie na gorąco

Blanszowane orzechy włoskie na gorąco czyli prawdziwe blanszowanie orzechów. Jak obrać ze skórki orzechy włoskie moczone w gorącej wodzie.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 2 godz.
Razem: 2 godz.
Kategoria: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: blanszowane orzechy włoskie, jak obrać orzechy włoskie, orzechy włoskie bez skórki, orzechy włoskie blanszowane
Liczba porcji: 1 porcja 100 g
Kalorie: 575kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • orzechy włoskie (łuskane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Orzechy zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.
    Blanszowane orzechy włoskie - krok 1
  • Trzymam orzechy włoskie pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Zdejmuję skórkę dookoła, starając się dotrzeć do wszystkich trudno dostępnych miejsc. W ten sposób obieram wszystkie orzechy.
    Blanszowane orzechy włoskie - krok 2

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 575kcal | Carbohydrates: 21g (7%) | Protein: 21g (42%) | Fat: 49g (75%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Sodium: 1mg | Potassium: 705mg (20%) | Fiber: 12g (48%) | Sugar: 3g | Calcium: 26.4% | Iron: 20.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy Wy też nie potraficie się powstrzymać i zjadacie obrane orzechy włoskie bez skórki bez opamiętania? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)