Blanszowane migdały przepis | Jak obrać migdały ze skórki | Dorota Kamińska

Blanszowane migdały – jak obrać migdały ze skórki

Blanszowane migdały - jak obrać migdały ze skórki

Najzdrowsze migdały to te w łupinie, które rozłupuje się z niej tuż przed zjedzeniem. Mają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jako przekąska – idealne. Można ewentualnie kupić takie już rozłupane. Ale przy niektórych potrawach przepisy każą sięgnąć po blanszowane migdały. Można oczywiście kupić gotowe, ale najtaniej przygotować je samodzielnie. Dziś poradnik jak obrać migdały ze skórki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Blanszowanie to nic innego jak krótkie, trwające 1-3 minuty gotowanie wrzuconych na wrzątek składników. W przypadku migdałów umożliwia łatwe i szybkie obranie ich ze skórki. Ale nie tylko za pomocą wrzątku można ją obrać. Zobaczcie obieranie migdałów na dwa sposoby.

Obieranie migdałów bez blanszowania

Migdały bez gotowania zachowują najwięcej wartości odżywczych, choć nie są tak łatwe do obrania jak te namoczone we wrzątku. Jednak uważam, że to najprostszy sposób i dlatego najchętniej korzystam z tej metody.

5 od 2 osób
Blanszowane migdały - jak obrać migdały ze skórki
Blanszowane migdały na zimno
Przygotowanie
2 godz.
Całkowity czas
2 godz.
 

Blanszowane migdały na zimno, czyli właściwie bez gotowania. Wystarczy po prostu moczenie migdałów w zimnej wodzie i obranie ze skórki.

Danie: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: blanszowane migdały, jak obrać migdały, migdały bez skórki, migdały blanszowane
Liczba kalorii: 575 kcal
Liczba porcji: 1 porcja 100 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • migdały kalifornijskie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Blanszowane migdały na zimno - Jak zrobić
  1. Migdały zalewam zimną wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Zostawiam na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub lodówce.

    Blanszowane migdały - moczenie
  2. Skórka zmięknie i każdy migdał można ręcznie obrać, wyjmując z wody i odrywając skórkę za pomocą paznokci.

Wartości odżywcze
Blanszowane migdały na zimno
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 575 kcal Kalorie z tłuszczów 441 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 49g 75%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 1mg 0%
Potas 705mg 20%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 12g 48%
Cukry 3g
Białko 21g 42%
Wapń 26.4%
Żelazo 20.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Migdały blanszowane

Najłatwiejsze do obrania. Wystarczy przycisnąć i migdał sam wyskakuje ze skórki. Niestety, w trakcie gotowania tracą część korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

5 od 1 osoby
Blanszowane migdały - jak obrać migdały ze skórki
Blanszowane migdały na gorąco
Przygotowanie
2 godz.
Całkowity czas
2 godz.
 

Blanszowane migdały na gorąco czyli prawdziwe blanszowanie migdałów. Jak obrać ze skórki migdały moczone w gorącej wodzie.

Danie: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: blanszowane migdały, jak obrać migdały, migdały bez skórki, migdały blanszowane
Liczba kalorii: 575 kcal
Liczba porcji: 1 porcja 100 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • migdały kalifornijskie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Blanszowane migdały na gorąco - Jak zrobić
  1. Migdały zalewam gorącą wodą tak, żeby całkowicie wszystkie przykryć. Gotuję przez 30 sekund.

    Blanszowane migdały - moczenie
  2. Trzymam migdały w wodzie, pod przykryciem, wyjmując po kilka sztuk. Przyciskam skórkę, z której powinna „wystrzelić” zawartość. W ten sposób obieram wszystkie migdały.

Wartości odżywcze
Blanszowane migdały na gorąco
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 575 kcal Kalorie z tłuszczów 441 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 49g 75%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 1mg 0%
Potas 705mg 20%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 12g 48%
Cukry 3g
Białko 21g 42%
Wapń 26.4%
Żelazo 20.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bardzo jestem ciekawa, którą metodę wybierzecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Wygodniej na zimno, czy na gorąco?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)