fbpx
Czytasz właśnie
Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

W tym roku po raz pierwszy gości u mnie biszkopt z truskawkami. W sezonie truskawkowym, poza jedzeniem ogromnych ilości tych pysznych owoców niemalże prosto z koszyka (a jeszcze lepiej – od razu z krzaczka), zwykle przygotowuję sernik z truskawkami lub tartę z truskawkami. Ciasto biszkoptowe bez dodatku proszku do pieczenia zapewnia mu wspaniały, delikatnie słodki smak. Z kolei dzięki dobrze ubitej pianie z białek całość ma w sobie tę charakterystyczną dla biszkoptów lekkość.  Ciasto pięknie wyrasta i doskonale komponuje się z dodatkiem bitej śmietany. Biszkopt z dodatkiem truskawek jest lekki i delikatny, choć masa – niestety i wbrew pozorom – zawiera sporo kalorii. Zobaczcie jak zrobić biszkopt z truskawkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Dodatek całych owoców sprawia, że biszkopt z truskawkami fantastycznie prezentuje się po pokrojeniu. Z kolei wilgotność zapewnia ciastu nasączenie truskawkowym musem oraz odrobiną likieru pomarańczowego. Można też zastąpić go cytrynówką, likierem kokosowym lub limonkowym. Klasyczny, jasny biszkopt cytrynowy spróbujcie zastąpić biszkoptem czekoladowym, a całość udekorować polewą czekoladową z czekolady gorzkiej lub polewą z białej czekolady. We wszystkich tych wersjach biszkopt z dodatkiem truskawek będzie smakować wyśmienicie!

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami i kremem z bitej sany oraz polewą z ciemnej czekolady. To pyszny, delikatny biszkopt z truskawkami, który pięknie prezentuje się po pokrojeniu.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 55 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biszkopt z truskawkami
Liczba porcji: 1 forma kwadratowa o boku 23 cm
Kalorie: 325kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1⅓ łyżki soku z cytryny

Masa

  • ok. 30-35truskawek (podobnej wielkości)
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub truskawkowej, albo 6 łyżek żelatyny (w przypadku galaretek na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja, że jest to ilość przeznaczona na 500 ml wody)

Polewa

  • 100 g czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (¼ kostki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg).
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, niemal do białości.
  • Dodajemy mąkę i 1 łyżkę soku z cytryny, znów miksując całość aż do połączenia wszystkich składników.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę (w trakcie ubijania, kiedy wstępnie się spienią i zbieleją, dodajemy pozostały sok z cytryny).
  • Połowę piany z białek przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie, ale dość szybko mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą pianą z białek.
  • Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-50 minut (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia).
  • Za pomocą drewnianego patyczka wkłutego w ciasto sprawdzamy czy środek jest suchy – jeśli tak, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika. Jeśli nie – próbę powtarzamy po 5 minutach.
  • Tortownicę upuszczamy z wysokości ok. 40 cm (zablokują się pęcherzyki powietrza w cieście), a całość studzimy na kratce wyjętej z piekarnika.
  • Kiedy biszkopt ostygnie, galaretkę lub żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki (ok. 100 ml) zagotowanej wody i odstawiamy do przestudzenia.
  • Kiedy galaretka jest jeszcze płynna, ale już nie gorąca, ubijamy śmietankę kremówkę.
  • Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy galaretkę/żelatynę, ubijając całość do sztywności.
  • Biszkopt przekrawamy na dwa placki równej grubości i każdy nasączamy likierem pomarańczowym i musem z kilku zmiksowanych truskawek.
  • Jeden z placków z powrotem układamy w foremce (może być razem z papierem do pieczenia).
  • Na placku w foremce układamy rzędami, ciasno, całe truskawki.
  • Przykrywamy truskawki dokładnie ubitą śmietanką, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
  • Przykrywamy śmietankę drugim plackiem biszkoptowym, delikatnie dociskamy i odstawiamy do lodówki, na ok. 2-3 godziny, do stężenia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
  • Stężałe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki do jej zastygnięcia.
  • Kroimy biszkopt tak, aby po przekrojeniu na każdym kawałku ciasta po bokach były widoczne połówki truskawek.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek – jak ubić
  2. Bita śmietana – przepis
  3. Truskawki – walory smakowe i zdrowotne

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 115g (całe ciasto pokrojone na 16 kawałków) | Kalorie: 325kcal (16%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 93mg (31%) | Sód: 53mg (2%) | Potas: 114mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 995IU (20%) | Witamina C: 8.3mg (10%) | Wapń: 49mg (5%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz też
Babka parzona

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami

Jetem bardzo ciekawa, czy biszkopt z dodatkiem truskawek zagości u Was częściej oraz jak się udał. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy zrobiliście jasną, czy może ciemną wersję. I czym nasączyliście :).

21 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom