Ładnie wyrośnięty, puszysty i jasny biszkopt karmelowy to baza, którą wykorzystuję piekąc ciasto krówka. Przygotowuje się go, miksując białka na sztywną pianę, dodając cukier, potem żółtka i mąkę oraz, dodatkowo, karmel, delikatnie przestudzony, ale wciąż płynny. Biszkopt bardzo ładnie nim pachnie i jest nieco słodszy niż klasyczny biszkopt jasny, zwłaszcza ten przygotowany z mniejszą ilością cukru.
Zobacz też: Pomysły na torty i ciasta z kremem
Biszkopt karmelowy można wykorzystać do ciast, które wymagają nieco cięższego, gęstszego kremu i obciążających go dodatków. Jest sztywniejszy niż jego klasyczny, ubijany na pianie z białek, przygotowany bez dodatku proszku do pieczenia brat. Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na blaszkę o boku 23 cm lub tortownicę o średnicy 21-24 cm. Po wyrośnięciu i wystudzeniu będzie można pokroić go na 3 blaty.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
- ½-¾ szklanki cukru
- 1¼ szklanki mąki (przesiana)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel do biszkoptu
- ⅓ szklanki cukru
- ⅓ szklanki wrzątku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - przepis
- Karmel - przepis
- Zakalec w cieście - jak go uniknąć
Jak zrobić
Przygotowanie karmelu
- Przygotowanie ciasta zaczynamy od skarmelizowania cukru i wrzątku. Na suchej patelni podgrzewamy cukier na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia (powinien uzyskać złocisty kolor).
- Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy do cukru wrzątek, cały czas mieszając i nie wyjmując w tym czasie łyżki z karmelu (wyjęcie łyżki i ponowne włożenie może rozpocząć proces krystalizacji cukru). Odstawiamy.
Przygotowanie biszkoptu
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dosypujemy stopniowo cukier do piany, nadal ubijając.
- Dodajemy do masy żółtka i ucieramy całość na puszysty kogel mogel.
- Do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dolewamy karmel. Mieszamy całość delikatnie, za pomocą łyżki, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie.
- Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
- Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 180 °C.
- Pieczemy ok. 30 minut.UWAGA: W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
- Pod koniec pieczenia sprawdzająmy drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy, od razu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy na kratce.
- Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy na 2-3 równe placki.