fbpx
Czytasz właśnie
Biszkopt karmelowy

Biszkopt karmelowy

Biszkopt karmelowy

Ładnie wyrośnięty, puszysty i jasny biszkopt karmelowy to baza, którą wykorzystuję piekąc ciasto krówka. Przygotowuje się go, miksując białka na sztywną pianę, dodając cukier, potem żółtka i mąkę oraz, dodatkowo, karmel, delikatnie przestudzony, ale wciąż płynny. Biszkopt bardzo ładnie nim pachnie i jest nieco słodszy niż klasyczny biszkopt jasny, zwłaszcza ten przygotowany z mniejszą ilością cukru.

Zobacz też: Pomysły na torty i ciasta z kremem

Biszkopt karmelowy można wykorzystać do ciast, które wymagają nieco cięższego, gęstszego kremu i obciążających go dodatków. Jest sztywniejszy niż jego klasyczny, ubijany na pianie z białek, przygotowany bez dodatku proszku do pieczenia brat. Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na blaszkę o boku 23 cm lub tortownicę o średnicy 21-24 cm. Po wyrośnięciu i wystudzeniu będzie można pokroić go na 3 blaty.

Biszkopt karmelowy

Biszkopt karmelowy

Biszkopt karmelowy czyli przepis na biszkopt z karmelem, idealny do ciasta krówka lub tortu krówkowego. Najlepszy, sztywny biszkopt karmelowy.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biszkopt karmelowy
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm lub tortownica 21-24 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek)
  • ½-¾ szklanki cukru
  • szklanki mąki (przesiana)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel do biszkoptu

  • szklanki cukru
  • szklanki wrzątku

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Przygotowanie karmelu

  • Przygotowanie ciasta zaczynamy od skarmelizowania cukru i wrzątku. Na suchej patelni podgrzewamy cukier na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia (powinien uzyskać złocisty kolor).
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy do cukru wrzątek, cały czas mieszając i nie wyjmując w tym czasie łyżki z karmelu (wyjęcie łyżki i ponowne włożenie może rozpocząć proces krystalizacji cukru). Odstawiamy.

Przygotowanie biszkoptu

  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Dosypujemy stopniowo cukier do piany, nadal ubijając.
  • Dodajemy do masy żółtka i ucieramy całość na puszysty kogel mogel.
  • Do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dolewamy karmel. Mieszamy całość delikatnie, za pomocą łyżki, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
  • Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 180 °C.
  • Pieczemy ok. 30 minut.UWAGA: W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Pod koniec pieczenia sprawdzająmy drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy, od razu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy na 2-3 równe placki.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Piana z białek - przepis
  2. Karmel - przepis
  3. Zakalec w cieście - jak go uniknąć
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom