fbpx
Czytasz właśnie
Biszkopt jasny ekspresowy

Biszkopt jasny ekspresowy

Biszkopt jasny

Łatwy biszkopt jasny ekspresowy czyli baza do wypieku tortów dla początkujących. Dobrze wyrasta dzięki mocnemu napowietrzeniu jajek w czasie miksowania oraz dodatkowi proszku do pieczenia. To sprawdzony przepis od znajomej, która zajmuje się wypiekiem tortów na zlecenie. Idealny dla tych z Was, którzy nie czują się jeszcze na siłach piec klasyczny biszkopt jasny bez proszku.

Biszkopt jasny

Łatwy biszkopt

Łatwy biszkopt bez piany z białek, wyrastający na proszku do pieczenia. To prosty biszkopt bez ubijania piany, za to z jajek mocno napowietrzonych mikserem. Prościej się nie da!
5 z 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biszkopt ekspresowy, łatwy biszkopt, prosty biszkopt
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
  • 12 łyżek mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
  • Dosypuję mąkę z proszkiem i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
  • Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 60 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z foremki i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki. Przekładam kremem, konfiturami oraz dekoruję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom