Bigos wegetariański

5/5 (1)

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z kapusty

Mój bigos wegetariański przygotowałam z  dodatkiem soi, wcześniej namoczonej przez całą noc, następnie ugotowanej do miękkości. Wzbogaciłam smak podsmażaną cebulą, czerwonym winem i przyprawami. Prosto i smacznie, bez mięsa.

Bigos wegetariański

Liczba porcji6
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania4 godz., 45 min
Całkowity czas5 godz.
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Bigos wegetariański z soją lub fasolą i mieszanką kiszonej kapusty białej oraz świeżej, czerwonej kapusty. Najlepszy bigos wegetariański lub wegański na święta.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ Główki czerwonej kapusty (poszatkowana)
  • ½ kg kapusty kiszonej (opłukana w zimnej wodzie)
  • 200 g soi (namoczona w dużej ilości zimnej wody przez ok. 12 godzin; można zastąpić fasolą)
  • 6 suszonych śliwek (pokrojone w cienkie paski, namoczone w zimnej wodzie)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 Szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek (wersja wegańska na oliwie)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • sól

opcjonalnie

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Bigos wegetariański - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować fasolę
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Bigos wegetariański - Jak zrobić

Krok 1
Soję (lub fasolę) gotuję w bardzo dużej ilości wody (2 razy więcej wody niż soi) na średnim ogniu, przez ok. 3 godziny.
Krok 2
Kapusty zalewam zimną wodą (kiszoną wcześniej należy odcisnąć), doprowadzam do wrzenia i gotujemy w jednym garnku, przez ok. 1,5 godziny, do miękkości.
Krok 3
Cebulę szklę na tłuszczu.
Krok 4
Do zeszklonej cebuli dodaję ugotowane kapusty i soję, czerwone wino, śliwki i imbir i duszę pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
Krok 5
Doprawiam bigos solą i opcjonalnie zakwaszam 1-2 łyżkami soku z cytryny.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Bigos wegetariański
Bigos wegetariański

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)