Biała kiełbasa z cebulą

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Śniadanie wielkanocne w moim rodzinnym domu rozpoczyna żurek, a mięsnym dodatkiem, oprócz domowych wędlin, jest biała kiełbasa: gotowana lub podsmażana – do zupy i pieczona z cebulą – podana na gorąco, do chleba i jajek. Kiedy w Wielkanoc wchodzę do domu rodziców, zapach pieczonej kiełbasy wita mnie już od samego progu. To znak, że śniadanie zaraz będzie podane, a tato wniesie ogromne naczynie wypełnione białą kiełbasą z cebulą, której, poza mną – niejedzącą mięsa, nie odmówi tego dnia żaden gość czy domownik.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Klasyczna, biała kiełbasa na wielkanocne śniadanie przygotowywana przez moją mamę jest gotowana, a następnie pieczona w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą z oliwek i wyłożonym pokrojoną w piórka cebulą. Cebula podczas pieczenia udusi się w oliwie i przejdzie aromatem kiełbasy.

Biała kiełbasa z cebulą

Liczba porcji6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Biała kiełbasa z cebulą pieczona w piekarniku - na śniadanie wielkanocne taka łatwa do zrobienia biała kiełbasa z cebulą to smaczne, sycące danie, idealne do popicia pysznym żurkiem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 1½ l wrzątku
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • kolorowy pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Biała kiełbasa z cebulą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Biała kiełbasa z cebulą - Jak zrobić

Krok 1
Surową, białą kiełbasę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.
Krok 2
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie cebulę.
Krok 3
Na cebuli układamy kiełbasę (część cebuli, jeśli lubimy przypieczoną, możemy zostawić do posypania po wierzchu kiełbasy).
Krok 4
Pieczemy kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)