Bezy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bezy

Bezy

Bezy to bardzo popularny francuski słodycz i można je dostać w każdej cukierni. Białe jak śnieg, różnej wielkości, o fantazyjnych kształtach, bezy kuszą z wystaw w większych i mniejszych cukierniach, czy to same, czy na ciastach i ciasteczkach…

Zobacz też: Więcej pomysłów na same białka

Paryż słynie ze swoich licznych piekarni i cukierni. Podobnie jak różnego rodzaju restauracje, również pattiseries można spotkać praktycznie na każdym kroku. Mam wrażenie, że niezależnie od pory roku Paryżanie mają dostawy świeżych owoców. Bo jak np. wytłumaczyć obecność na ciastku świeżych malin w połowie marca? :). Poza bezami jest tyle pyszności, które tam podpatrzyłam podczas mojej podróży do Paryża, zarówno tej ostatniej jak i dwóch poprzednich. Zamiast zwiedzania muzeów i przypatrywania się zabytkom, lubię czasem przechadzać się po paryskich ulicach i wypatrywać cukierniczych perełek. Może kiedyś uda mi się odtworzyć ich wygląd i smak? Dziś zapraszam na bezy – co prawda nie w takim kształcie jak te francuskie, ale może kiedyś pokuszę się o przygotowanie podobnych. Osobiście uczyłam się jak zrobić bezy wieki temu, w asyście mojej mamy, ale przepis się zachował i warto go będzie odkurzyć.

Zobacz też
Kasztany jadalne

Bezy

Najlepsze bezy jak z francuskiej cukierni czyli białe bezy chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - przepis na bezy domowe krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 45 min
Razem: 1 godz. 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: bezy
Liczba porcji: 12 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 białka jajek (duże)
  • ½ szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nagrzewamy piekarnik do 100 °C. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia.
  • Białka umieszczamy w dość dużej, niemetalowej misce, dodajemy sól i na najniższych obrotach miksera ubijamy sztywną pianę.
  • Stopniowo dodajemy część cukru, cały czas ubijamy. Powinna nam wyjść gęsta, gładka masa, która nie wylewa się z miski, nawet po obróceniu do góry dnem.
  • UWAGA: miska i mikser powinny być całkowicie czyste, a w białkach nie może znajdować się ani trochę żółtka. W przeciwnym razie masa niestety się nie uda.
  • Masę nakładamy na papier do pieczenia. Sposobów jest oczywiście wiele. Najprościej nakładać za pomocą stołowej łyżki, a jeśli chcemy się pokusić o przygotowanie w bardziej artystycznym stylu, dobrze mieć w domu szprycę do wyciskania masy.
  • Przy nakładaniu pamiętamy o zachowaniu odpowiedniej odległości, najlepiej ok. 6 cm, pomiędzy poszczególnymi bezami.
  • Pieczemy przez ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku jeszcze na godzinę.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
  2. Po wyjęciu z piekarnika gotowe bezy studzimy i od razu możemy przejść do zjadania, albo przechować w chłodnym miejscu nawet przez cały tydzień.

Przydatne poradniki
  1.  Piana z białek - jak ubić
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bezy są przesłodkie, wysokokaloryczne, ale i tak nie można im się oprzeć :).

Bezy
Moje bezy
34 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom